Kā audzēt alveju un likt tai uzziedēt

Vai alveja zied?

Pastāv uzskats, ka alveja uzzied reizi 100 gados. Tikai nedaudzi cilvēki ir redzējuši šo augu ziedam, jo tam ir ārkārtīgi grūti likt uzziedēt mājas apstākļos. Tomēr dabā alveja zied katru gadu. Apbrīnojami!

Viss atkarīgs no apstākļiem, kādos alveja aug. Lai augs ziedētu, tam regulāri jāsaņem saules gaisma (12-16 stundas). Piekrītu, ka uz palodzes augs diez vai var saņemt tik daudz gaismas un saules.

Taču nevajadzētu uztraukties pirms laika! Ja vēlaties panākt ziedēšanu, vispirms ir jārada apstākļi, kas ir pēc iespējas tuvāki dabiskajiem. Sāciet gatavoties jau ziemā. Temperatūrai telpā jābūt no 10 līdz 14 grādiem pēc Celsija. Tajā pašā laikā ziedam ir nepieciešams daudz gaismas. Izmantojiet papildu apgaismojumu luminiscences lampas veidā.

Laistiet alveju reizi mēnesī, bet pirms laistīšanas pārliecinieties, ka augsne ir pilnībā izžuvusi. Svarīgi ir arī uzturēt sausu gaisu telpā. Kad pastāvīgi aukstos laikapstākļus nomaina siltāki laikapstākļi, vislabāk augu iznest ārā. Piemēram, to var novietot uz dienvidu puses balkona.

Alvejai pie saules jāpierod pakāpeniski. Vispirms to var iznest ārā sasildīties uz pusstundu, pēc tam uz stundu un tad pakāpeniski pagarināt uzturēšanās laiku saulē. Ja ārā ir ļoti silts, pavasarī alveju var atstāt uz balkona uz visu dienu. Vasarā – pat uz nakti.

Lai sukulents ziedētu, gaisa temperatūrai dienā jābūt 21-29 grādu robežās, bet naktī – ne zemākai par 15 grādiem pēc Celsija. Siltajā sezonā augs jālaista reizi nedēļā. Tomēr diemžēl visi šie nosacījumi negarantē, ka alveja noteikti uzziedēs. Ziedēšana var notikt jebkurā brīdī: gan martā, gan oktobrī. Un lielā mērā to nosaka veiksme!

 

Leave a Comment