Kā dziļi iztīrīt čugunu un beidzot atbrīvoties no rūsas slāņa

Jūs varat atjaunot savu sarūsējušo čuguna trauku kā jaunu, izmantojot nedaudz smērvielu un dažas mājsaimniecībā lietojamas sastāvdaļas. Uzziniet, kā notīrīt rūsu no čuguna, izmantojot šīs pārbaudītās metodes.

Čuguna panna ir galvenais ēdiena gatavošanas piederums daudzās mājsaimniecībās. Tomēr čuguna trauki var ātri bojāties un sarūsēt, ja netiek pareizi izmantoti un kopti. Bieži vien čuguna katla rūsas iemesls ir pārāk liels mitruma daudzums un nepietiekams garšvielu daudzums uz pannas.

1. metode: Skrubējiet ar tērauda vati

Šī metode ir pirmā aizsardzības līnija, ja redzat, ka uz čuguna pannas sāk parādīties rūsas.

Notīriet rūsu ar tērauda vati.
Mazgājiet pannu siltā, ziepjūdens ūdenī.
Rūpīgi nosusiniet pannu ar drānu, kas nesatur šķiedras.
Atjaunojiet čuguna pamatni.

2. metode: mērcēšana etiķī

Piepildiet spaini vai izlietni ar vienādām baltā etiķa un silta ūdens daļām.
Iegremdējiet čugunu etiķa šķīdumā uz 30-60 minūtēm vai līdz brīdim, kad rūsas sāk lobīties.
Izņemiet pannu no etiķa šķīduma un noslaukiet rūsas daļas ar tērauda vati, līdz tās ir noņemtas.
Noskalojiet pannu ar ūdeni un nosusiniet to ar drānu, kas nesatur šķiedras.

3. metode: Izgatavojiet cepamo sodu pastu

Nelielā bļodiņā sajauciet cepamo sodu ar ūdeni, lai izveidotu pastu.
Uzklājiet šo pastu uz pannas sarūsējušajām vietām. Notīriet ar tērauda vati vai čuguna suku.
Noskalojiet čugunu ar ūdeni, lai no tā noņemtu cepamo sodu, un rūpīgi nosusiniet ar drānu.

Lasi vēl: Sulīgs heks cepeškrāsnī ar dārzeņiem siera un jogurta mērcē

4. metode: Izmantojiet rupju sāli

Ielejiet čugunskrāsnī 2 līdz 3 ēdamkarotes rupju sāli.
Apļveida kustībās ap pannu berzējiet sāli, izmantojot mitru papīra dvieli, kartupeļa pusi vai citrona pusi. Turpiniet pievienot vairāk sāls un berzēt, līdz rūsas vairs nav.
Rūpīgi noskalojiet pannu ar ūdeni un nosusiniet ar drānu, kas neveido netīrumus.

Kā pasargāt čugunu no rūsēšanas?

Lai gan čuguna traukus ir iespējams atbrīvot no rūsas, labāk ir no tās izvairīties. Ievērojiet šos ieteikumus, lai čuguna trauki būtu labākajā stāvoklī un nerūsētu:

Izvairieties no čuguna mērcēšanas. Pēc iespējas ierobežojiet ūdens iedarbību uz pannu.
Tīriet to pareizi. Tīriet uzreiz pēc lietošanas un mazgāšanas laikā nelietojiet pārāk daudz trauku mazgājamo līdzekli.
Uzturiet pannu sausu. Pēc mazgāšanas noslaukiet to ar drānu, kas neveido netīrumus. Pannu var pat uz pāris minūtēm uzkarsēt virs plīts uz lēnas uguns, lai noņemtu atlikušo mitrumu.
Pēc katras lietošanas reizes ieeļļojiet. Kad panna ir sausa, uz pannas uzklājiet nelielu kārtu pārtikas eļļas. Tas veido garšvielu slāņus, lai pasargātu pannu no rūsas.
Izvairieties no skābiem ēdieniem. Ļoti skābi pārtikas produkti, piemēram, tomāti un etiķis, var bojāt pannas garšvielas. Pirms gatavojat receptes, kas satur skābus ēdienus, pārliecinieties, ka pannā ir vairāki garšvielu slāņi.
Izmantojiet to bieži. Jo biežāk čuguna trauki tiek lietoti, jo labāk tie gatavojas. Gatavojiet ar to regulāri, lai saglabātu aizsargājošo eļļas slāni un novērstu rūsēšanu.
Uzglabāt sausā vietā. Neglabājiet čuguna traukus vietās, kur ir augsts mitruma līmenis, piemēram, pagrabā.

 

Leave a Comment