”Kad bagātie cilvēki izlasīja šo vārdu, viņi raudāja”: mīkla, kuru atrisinās tikai viens no desmit cilvēkiem

Vienkāršam, mazturīgam cilvēkam var šķist ļoti dīvaini, ka bagātnieks raud par kaut ko. Tomēr tā notiek. Ne visu šajā pasaulē var nopirkt par naudu. Sens ticējums skan šādi – jūras krastā gulēja liels akmens, uz tā bija uzrakstīts astoņu burtu vārds. Ja tos izlasīja bagāts cilvēks,  viņš raudāja, ja nabags –  priecājās, bet, ja tos izlasīja iemīlējušies ļaudis, tad viņi izšķīrās. Kas gan šis ir par vārdu?

Mūsu vispārējā izpratnē bagāts cilvēks ir tas, kuram ir liela materiālā bagātība. Parasti tie ir veiksmīgi, spēcīgas gribas cilvēki, kuri spējuši sev nopelnīt kapitālu un to saglabāt.

Mūsu valstī attieksme pret ļoti bagātiem cilvēkiem ir diezgan negatīva. Jo mēs ienācām kapitālismā pavisam nesen, un ir nereāli nopelnīt milzīgas naudas summas šajā īsajā periodā. Tāpēc pašreizējie kapitālisti galvenokārt ir bijušie partijas priekšnieki, valsts uzņēmumu direktori un citi gudri cilvēki, kuriem paveicās būt īstajā vietā īstajā laikā.

Attīstītajās kapitālistiskajās valstīs bagāti cilvēki, kā likums, ir pirmo kapitālistu pēcteči, kuri, iespējams, ir ieguvuši savu bagātību netaisnīgā ceļā, bet laiks jau ir izdzēsis šos notikumus no atmiņas. Un mūsu vecākā paaudze joprojām labi atceras sociālistisko sistēmu, kurā visi bija salīdzinoši vienlīdzīgi savā bagātībā – nebija ne īpaši bagātu, bet arī ne ļoti nabadzīgu ļaužu.

Tāpēc pēc perestroikas cilvēki kļuva bagāti nevis personīgo biznesa īpašību vai garīgo spēju dēļ, bet gan pateicoties bijušās padomju valsts milzīgo bagātību un resursu negodīgai pārdalei.

Uz skatuves parādījās bagāts cilvēks, šķiet, nežēlīgs, izveicīgs un veiksmīgs uzņēmējs, kuru ir ļoti grūti žēlot, it īpaši likt viņam raudāt.

Bet viņš var sākt raudāt viena vārda dēļ. Savukārt  nabags būs tikai sajūsmā par to pašu vārdu. Ir skaidrs, ka šādā veidā darbojas nevis pats vārds, bet gan tajā slēptā nozīme. Tas ir –  šis vārds var nozīmēt kaut kādu svarīgu lietu, varbūt pat svētu vai mistisku.

Lasi vēl: Beidz dot šīs mantas pielaikot visiem pēc kārtas jo īpaši tuviniekiem! Šis ir tiešām nopietni

Neskaidrības

Bet kāds ir nabadzīgs cilvēks? Cilvēki vai nu kļūst nabadzīgi, vai piedzimst tādi. Nedomāsim karmas vai citu dievišķo parādību izteiksmē, jo  šajā ziņā ir daudz neskaidrību. Tu vari kļūt par nabadzīgu vai trūcīgu cilvēku zemas iniciatīvas un iekšējās enerģijas dēļ, kā arī ārēju sarežģītu apstākļu dēļ.

Tā kā mēs saprotam, ka bagāti cilvēki var nopirkt teju jebkuru fizisku lietu, tad  atrisinājums mūsu mīklai drīzāk ir jāmeklē nemateriālajā, nevis materiālajā pasaulē. Tas ir kaut kas, kas nav pakļauts cilvēka ietekmei un viņa gribai.

Bībeles līdzībās attieksme pret bagātu cilvēku arī ir neviennozīmīga. Tas nozīmē, ka viņam būs grūti iepriecināt Dievu un nokļūt debesīs. Piemēram, atcerēsimies slaveno teicienu – “Drīzāk kamielis izies caur adatas aci, nekā bagāts cilvēks ieies Debesu valstībā.”

Kāpēc gan mēs nemīlam bagātos? Protams, pirmkārt, darbojas elementāra skaudība. Mūsu valstī ir ierasts demonstrēt savu bagātību, jo īpaši tāpēc, ka tam ir visas iespējas – ir parādījušies sociālie tīkli un internets. Bet televīzijā propogandē naudas kultu, vardarbību un visatļautību.

Bet, no otras puses, pašiem bagātākajiem ļaudīm nepiemīt augstas cilvēciskās īpašības – laipnība,  pieklājība un līdzjūtība, kas piesaistītu viņiem vienkāršu līdzpilsoņu līdzjūtību. Tādējādi mūsu senā filozofiskā mīkla rāda – šajā sublunārajā pasaulē ir tādas lietas un parādības, kas var likt negodprātīgajiem skumt, bet netaisnīgi aizvainotajiem – priecāties. Tātad, viss nav zaudēts!

Lūk, arī atbilde!

Atbilde

“Uz laiku”- tieši šis vārds bija uzrakstīts uz akmens … Pagaidu nabadzība, pagaidu bagātība un pagaidu attiecības starp mīļotājiem ..

COMMENTS

Leave a Comment