Kādi olimpisko spēļu atklāšanas mirkļi pārsteidza visu pasauli un kāpēc par tiem runā vēl šodien

© Instagram

Olimpisko spēļu galvenais simbols ir olimpiskā uguns. Tā tiek iedegta spēļu atklāšanas laikā un nodzēsta beigās.

Lai nogādātu uguni galamērķī, pēc tradīcijas tiek organizētas stafetes, kurās katrs dalībnieks pēc noteiktas distances nodod to nākamajam.

2024. gadā Parīzē šādā stafetē piedalījās 11 tūkstoši cilvēku. Viņu vidū bija ierindas pilsoņi, studenti, pasta darbinieki, bijušie nacistu nometņu ieslodzītie un astronauti, kā arī slavenības.

Starp sportistiem bija slavenais Ukrainas vieglatlēts, 1988. gada Seulas olimpisko spēļu čempions Sergejs Bubka.

Galveno olimpisko uguni, kas šogad tika pasniegta balona formā, iededza Francijas sportisti – vieglatlēte Marī Žozē Pereka un džudists Tedijs Rīners.

© Instagram

Atklāšanas ceremonija

Režisors un aktieris Tomass Džolijs kļuvis par māksliniecisko vadītāju olimpisko un paralimpisko spēļu atklāšanas ceremonijai Parīzē 2024. gadā.

Spēļu oficiālā dziesma bija franču komponista Viktora Lemāna skaņdarbs Parade.

Lasi vēl: Uzkoda, kas jums neapniks! Jums vajadzīgas tikai divas sastāvdaļas!

Koncertprogrammu atklāja amerikāņu dziedātāja un aktrise Lady Gaga, kura ar savu priekšnesumu centās nodot kabarē gaisotni.

Tāpat patīkams pārsteigums Parīzes iedzīvotājiem un viesiem bija leģendārās Selīnas Dionas uznākšana uz skatuves. Vēl viens pārsteigums skatītājiem bija jauno franču dizaineru modes skate.

© Instagram

Vēl viens 2024. gada olimpisko spēļu simbols: Frigas talismans. Šis ir divu sarkanu frīgu cepuru talismans. Vienai no tām vietā ir kāju protēze, kas simbolizē paralimpiskās spēles

Šīm rakstzīmēm nav citu atšķirīgu iezīmju. Frīģu cepure jau sen ir brīvības simbols. Tā ir trīsstūrveida cepure ar smailu galu, kas karājas uz leju.

Šī galvassega parādījās Tuvo Austrumu iedzīvotāju vidū, vēlāk Lielās franču revolūcijas franču revolucionāri padarīja to sarkanu. Tagad tas ir brīvības simbols visā pasaulē.

Vasaras Olimpiskās spēles Parīzē norisināsies no 2024. gada 26. jūlija līdz 11. augustam, bet paralimpiskās spēles sāksies 28. augustā un beigsies 2024. gada 8. septembrī.

Leave a Comment