Kafijas kūka var būt ideāls našķis pie pēcpusdienas tējas.
Taču, ja vēlies to pacelt nākamajā līmenī, mammai ir lieliska piedeva, kas padarīs to par īstu šovu kūku. Cept kaut ko saldu ir sava veida pašaprūpe, turklāt tas var būt arī ļoti nomierinoši. Dažkārt ir labi atslēgties no ikdienas un koncentrēties uz ko vienkāršu — un vēl labāk, ja procesa beigās vari baudīt garšīgu desertu.
Lasi vēl: Burkāni vienmēr garšo daudz labāk, ja pēc vārīšanas katlā pievieno vienu sastāvdaļu
Kafijas kūka ir daudzu iecienīts saldais ēdiens, īpaši kopā ar tasi karstas tējas vai kafijas. Parasti to rotā ar kraukšķīgiem valriekstu gabaliņiem, taču mammas recepte piedāvā ko nedaudz citādu. Viņas kafijas kūka tiek raksturota kā “iespaidīga”, ja tai sagatavo gardu, saldenu un neatvairāmu pārklājumu.
Tā vietā, lai izmantotu valriekstus, šajā receptē tiek gatavots pralīnes pārklājums ar lazdu riekstiem. Tas ir kas mazliet neparasts, taču noteikti vērts pamēģināt, jo šis papildinājums padara kūku patiesi īpašu.
Mamma saka:“Greznā, saldā, iespaidīgā un sildošā kūka! Šī noteikti ir svētku kūka – ne ikdienas deserts.”
Recepte:
Kūkai:
1 ēd.k. šķīstošās kafijas graudiņu
1 ēd.k. tikko uzvārīta ūdens
4 olas
225 g sviesta vai cepamās margarīna masas (plus nedaudz formu ieziešanai)
225 g smalka cukura
225 g pašraugošā miltu maisījuma
1 tējk. cepamā pulvera
Pralīnei:
100 g baltā cukura
75 g veselu lazdu riekstu
Kafijas sviesta krēmam:
1½ ēd.k. šķīstošās kafijas graudiņu
1½ ēd.k. tikko uzvārīta ūdens
225 g mīksta sviesta
400 g pūdercukura
Pagatavošana
Uzkarsē krāsni līdz 180°C (vai 160°C ar ventilatoru) / Gāzes 4. Ieeļļo divas 20 cm apaļas kūku formas ar noņemamu dibenu un izklāj pamatni ar cepamo papīru. Izšķīdini kafijas graudiņus karstā ūdenī, maisot līdz viendabīgumam.
Lielā bļodā iemēri olas, sviestu (vai cepamo masu), cukuru, miltus un cepamo pulveri. Pievieno izšķīdināto kafijas maisījumu un saputo ar elektrisko mikseri, līdz masa ir gluda. Sadali mīklu abās formās un izlīdzini virspusi. Cep aptuveni 30 minūtes, līdz kūkas ir labi uzrāvušās. Ļauj nedaudz atdzist, tad izņem no formām un pilnībā atdzesē uz režģa.
Pralīnes pagatavošana:
Katliņā ieber cukuru un 4 ēd.k. ūdens. Maisot uz zemas uguns, silda, līdz cukurs izkūst un veido caurspīdīgu sīrupu. Pārstāj maisīt, palielini karstumu un vāri, līdz sīrups kļūst gaiši zeltains. Pievieno lazdu riekstus un viegli sakrati katliņu, lai tie pārklātos ar sīrupu. Tad ātri izlej maisījumu uz cepampapīra un ļauj sacietēt. Kad atdzisis, sasmalcini pralīni mazos gabaliņos.
Sviesta krēma pagatavošana:
Izšķīdini kafiju karstā ūdenī un samaisi līdz gludumam. Bļodā saputo sviestu, līdz tas kļūst gaisīgs un mīksts.
Pievieno kafijas maisījumu un pakāpeniski iecilā pūdercukuru, līdz iegūsti vieglu, krēmīgu un gaisīgu masu.
Kūkas pabeigšana:
Uz vienas kūkas kārtas uzklāj daļu krēma, uzliec otru kārtu virsū un pārklāj ar atlikušo kafijas krēmu. Pārkaisi ar sasmalcināto pralīni.