Kaimiņš pastāstīja par šo triku kā glābt augus no miltrasas un kaitēkļiem un palielināt ražu. Izmēģināju un tas tiešām palīdz.

Tomātu, paprikas, gurķu, baklažānu, kāpostu stādiem ir indicēta pārsēšana ar joda šķīdumu. Lai izveidotu darba šķīdumu, atšķaida 1 pilienu joda 3 litros ūdens. Rūpīgi samaisa un ar šķīdumu aplaista stādus zem lapām. Lai bagātinātu stādus ar jodu, pietiks ar šādu vienu laistīšanu.

Joda spirta šķīdums pat tik zemā koncentrācijā var sadedzināt augu, īpaši jaunu. Tāpēc, veicot visas manipulācijas ar joda preparātiem, uzmanieties, lai šķīdums nenokļūtu uz kātiem un lapām. Uzmanīgi ievērojiet devu.

Jods pret vēlo puvi

Bīstama naktsviju kultūru Sli**ba ir vēlīnā puve. Slimību izraisošā sēne augos iekļūst no augsnes, nezālēm un augsnes apstrādes instrumentiem.

Tomāti un kartupeļi ir īpaši jutīgi vēsā, mitrā laikā. Cieš ne tikai zaļās lapas, bet arī augļi un sakņu kultūras.

Pirmā fitoftoras izpausmes pazīme uz tomātiem ir brūni plankumi uz augu lapām otrā pusē. Pakāpeniski lapu plāksne var kļūt dzeltena un izžūt patogēna dzīvībai svarīgās aktivitātes ietekmē. Lai aizsargātu tomātus no fitoftoras, varat izmantot joda šķīdumu.

Apmēram trīs nedēļas pēc dīgšanas uzmanīgi apsmidziniet jaunos augus ar šķīdumu, kurā ir 15 pilieni joda, 10 litri ūdens un 1 litrs vājpiena. Šo apstrādi var atkārtot vēl 2-3 reizes ar vismaz divu nedēļu intervālu starp izsmidzināšanu.

Lasi arī: No sīpoliem raudāt ir noderīgi, bet ne tad, kad sīpoli sabojājas dobēs

Lasi arī: Numeroloģiskā prognoze nedēļai no 2023. gada 10. līdz 16. jūlijam: neļaujieties slinkumam, tad fortuna jums smaidīs!

Jods pret miltrasu

Miltrasa ir vasaras iemītnieku posts. Visbiežāk tas skar jāņogas, ērkšķogas, bārbeles. Moka gurķus, tomātus un ķirbi. Uzbrūk smalkām rozēm, flokšiem, peonijām, krizantēmām.

Pret miltrasu lieliski noder 1 ml joda un 1 litra vājpiena vai sūkalu šķīdums uz 9 litriem ūdens (šķīdumam var pievienot 1 ēdamkaroti šķidrās ziepes). Izsmidzināšanu var atkārtot ik pēc divām nedēļām, līdz Sli**ba pilnībā izzūd.

Šādas apstrādes ar joda šķīdumu “blakusparādība” var palielināt augļu veidošanos, tāpēc pat bez miltrasas nebūs lieki izsmidzināt gurķus un cukīni ar iepriekš minēto šķīdumu.

Jods pret kaitēkļiem

Kaitēkļi, piemēram, smecernieks un Mājvaboļu kāpurs, baidās no apstrādes ar joda šķīdumu. Lai apkarotu maijvaboles kāpurus, sagatavo šādu šķīdumu: 20 ml joda uz 10 litriem ūdens. Sagatavotāis šķidums tiek liet pa 1 litram zem katra krūma.

 

Ja kāpuri kaitē jauniem jāņogu krūmiem, laistiet ar tādu pašu šķīdumu 5 litrus zem krūma 2 reizes sezonā pavasarī un rudenī.

Ja redzat, ka augs mirst, izbalo, laistiet to 3 reizes ar 5 dienu intervālu ar joda šķīdumu: 20 ml uz 10 litriem ūdens. Laistīšanas pavadīt vakarā, cenšoties neliet uz lapām.

 

Profilakse pret smecernieku parādīšanos – zemeņu zemes gabala apstrāde agrā pavasarī (kad augsne vēl ir klāta ar sniegu) ar šķīdumu 1 tējk. joda uz 10 litriem ūdens.

Jods kā virskārta un mēslojums

Jods tiek veiksmīgi izmantots augiem ne tikai kā antiseptisks un baktericīds līdzeklis, bet arī kā papildu universāls pārsējs. Kāposti, gurķi, tomāti, paprika, dārza zemenes pateicīgi reaģē uz šādu mēslojumu.

 

Lai barotu tomātus, gurķus un papriku ar jodu (gan siltumnīcā, gan atklātā laukā), izmantojiet šķīdumu, kurā ir 40 pilieni zāļu uz 10 litriem ūdens. Pēc pirmo ziedu parādīšanās zem katra auga uzklājiet 0,5 litrus šī šķīduma. Atkārtot ar jodu ne agrāk kā pēc 3-4 nedēļām.

Ar tādu pašu šķīdumu ar daudzumu 1 litrs katram augam laistiet kāpostus pašā galviņu veidošanās sākumā (barojiet pēc bagātīgas laistīšanas).

Jods iekštelpu ziediem

Vai jodu var izmantot ne tikai dārzeņiem un garšaugiem, bet arī istabas augiem? Protams, šāds mēslojums īpaši patiks novājinātiem augiem un tiem, kuriem nav pietiekami daudz spēka ziedēt. Ziedu laistīšana ar jodu tiek veikta tikai uz mitras augsnes un vēlams gar poda sienu, lai nesadedzinātu auga saknes.

 

Kā redzat, saprātīgās devās jods ir noderīgs ne tikai cilvēkiem, bet arī iekštelpu un dārza augiem. Šis medicīnas produkts ir sevi pierādījis kā mēslojums un līdzeklis pret kaitēkļiem. Ir svarīgi tikai nepārsniegt devu un ievērot tā lietošanas noteikumus.

COMMENTS

Leave a Comment