Kāju vēnu problēmas: pievērs tām savu uzmanību laicīgi!

Daudzi cilvēki paplašinātas vēnas uztver tikai kā kosmētisku defektu. Bet tās neārstējot, var iedzīvoties ļoti nopietnās Vese***as problēmās, kam dažkārt var būt pat letālas sekas. Tāpēc mediķi uzsver, ka pret kāju vēnām jāizturas nopietni, jo paplašinātas vēnas ir tikai vesela aisberga redzamā daļa.

Paula Stradiņa klīniskās universitātes Slim**cas mācību un zinātniskais direktors, As**svadu ķirurgs, LU asoc. prof. Dainis Krieviņš min divas galvenās komplikācijas, kas rodas, laikus neārstējot hronisku venozu mazspēju – tās ir vēnu asiņošana un trombu veidošanās.

„Pie nepatīkamākajām komplikācijām ir jāmin asiņošana, kad varikozitātes jeb paplašināto vēnu dēļ āda un vēnu sieniņa kļūst plāna un jau pie mazākām traumām tā var sākt asiņot. Otra komplikācija, kas joprojām ir 21. gadsimta lielā problēma, ir trombu veidošanās, kad varikozo vēnu mezglos nepareizās As**s plūsmas dēļ tā paliek lēnāka un ātrāk veidojas trombi. Trombiem izveidojoties kājās, tie As**s plūsmas ietekmē var aizcirkulēt uz plaušām un aizsprostot plaušu As**svadus, kā rezultātā cilvēks nosmok. Un mirstība no plaušu trombembolijas ir milzīga,” skaidro asoc.prof. D.Krieviņš.

Piemēram, ASV no plaušu trombembolijas mirst aptuveni 60 tūkstoši cilvēku, kas ir vairāk nekā no AIDS, krūts vēža un ceļu satiksmes negadījumiem kopā.

Šie skaitļi vēlreiz apliecina, ka it kā „nevainīgas” vēnu problēmas, ja tās netiek laikus atpazītas un ārstētas, daudzos gadījumos var izvērsties ļoti nepatīkamas. To, ka cilvēks pie ārsta vēršas novēloti, veicina arī šīs Sli**bas sākotnēji nemanāmās pazīmes.

„Hroniska venoza mazspēja sākas diezgan nemanāmi ar subjektīviem simptomiem, kurus pacients kājās var sajust dienas beigās, – smaguma sajūta, tirpšana, sāpīgs nogurums. Šie simptomi norāda, ka Sli**ba ir sākotnējā stadijā, kad vēl nav redzamu vai taustāmu varikozu vēnu (paplašināti, mezglaini As**svadi).

Bieži vien pacienti šīs sajūtas ignorē un pie ārsta tāpēc nevēršas, uzlabojot savu pašsajūtu, vienkārši paceļot un atpūtinot kājas. Taču tas jau ir pirmais trauksmes signāls, kad ir nepieciešama ārsta palīdzība, lai nepieļautu tālāku Sli**bas progresu.

Pētījumu dati rāda, ka dominējošā subjektīvā sūdzība ir smaguma sajūta kājās, parasti vakaros – par to sūdzējušies vairāk nekā 75% pētījumā iekļauto pacientu, gandrīz pusei pacientu ir bijuši krampji kājās naktīs, bet 45% ir sūdzējušies par sāpēm kājās.

Savukārt visbiežāk redzamā Sli**bas pazīme, pēc pētījuma datiem, ir tūska, kas novērota gandrīz ceturtajai daļai pacientu. 18% gadījumos ir saskatāma ādas pigmentācija, kad mainās ādas krāsa apakšstilbu lejas daļā, bet 17% – paplašinātas vēnas un sīko As**svadu paplašinājums, tā saucamie zirneklīši, kurus diemžēl mēdz joprojām neņemt vērā, uzskatot par vieglu kosmētisku defektu.

Bet sadzijusi vai vaļēja venoza čūla jeb sāpīgas brūces uz apakšstilbiem, kuru ārstēšana ir smaga, ilgstoša un dārga, ir konstatēta vairāk nekā 6% pacientu. Tas liecina, ka vēnu saslimšana nav laikus atklāta un ir jau progresējusi!

Pēc asoc. prof. D.Krieviņa teiktā, visplašāk vēnu problēmas tiek ārstētas ar medikamentiem un kompresijas metodi. Pirmajā gadījumā – medikamenti tonizē vēnu sieniņas, uzlabo venozo asiņu atteci, mazina sāpes, iekaisumu kājās un tūsku. Bet, valkājot kompresijas zeķes vai elastīgās saites, tiek uzlabota As**s plūsma kājās un mazināta tūskas iespēja. Un tikai tad, ja ir izteikta varikozitāte un komplikācijas, notiek ķirurģiskā ārstēšana.

Padomi, ko ņemt vērā jau šodien

Kā pārbaudītu un efektīvu līdzekli varikozu vēnu profilaksei un ārstēšanai no bezrecepšu medikamentiem, asoc. prof. D.Krieviņš, rekomendē lietot Varikosette krēmu, kurš ir nopērkams un pasūtams arī internetā.

Regulāra preparāta lietošana jau pēc 1,5 nedēļām ļaus manīt varikozo vēnu stāvokļa uzlabošanos. Tas baro un tonizē ādu, sadziedē plaisas un mikro bojājumus, nopietnāku un ielaistu gadījumu iespējams izārstēt tikai izmantojot speciālus dārgus medikamentus, tāpēc krēma niecīgā cena ļaus ieekonomēt daudz lielākus līdzekļus kādi būs nepieciešami, ja ar varikozajām vēnām necīnīsaties jau šodien!

Var droši apgalvot, ka ilgstoša krēma lietošanas ir vislabākais veids cīņā ar varikozajām vēnām un to profilaksei.

Tādu krēma efektivitāti bija iespējams panākt pateicoties “Varikosette” sastāvā esošajām dabīgām sastāvdaļām. Produkcija ir izgājusi visas nepieciešamas klīniskās pārbaudes un ir pilnīgi droša lietošanai. Jābrīdina, ka šobrīd daudzās tirdzniecības vietās piedāvā iegādāties šī krēma viltojumus, tāpēc drošākais veids to iegādāties ir pasūtot to Oficiālajā ražotāja mājaslapā, klikšķini šeit, lai veiktu pasūtījumu.

COMMENTS

Leave a Comment