Kāpēc Japānā luksofora zaļais signāls tika aizstāts ar – zilu krāsu

Mēs esam pieraduši, ka luksoforam ir trīs krāsas – zaļa, dzeltena, sarkana. Bet, ja esat bijis Japānā, jūs droši vien pamanījāt, ka tas, kuram vajadzētu būt zaļam, izskatās vairāk kā zils. Kāpēc, mēs jums tagad pateiksim.

Japāņiem ir daudz lietu, kurām vajadzētu būt zaļām, bet tās sauc par zilām. Piemēram, tirgū jums var piedāvāt iegādāties zilos ābolus, lai gan patiesībā tie ir zaļā krāsā. Tas pats notiek ar luksoforiem.

Sākotnēji luksofora krāsa, kā gaidīts, bija bagātīgi gaiši zaļa. Tomēr valsts tiesību aktos un satiksmes noteikumu apkopojumā autovadītājiem tas ir atzīmēts ar vārdu “ao”, kas nozīmē “zils”. Zaļo japāņu valodā sauc par “midori”.

Lai gan pasaules standarti saka, ka “uz priekšu” komanda jānorāda tikai ar spilgti gaiši zaļu nokrāsu un nevienu citu. Japāņu valodnieki nez kāpēc nolēma pretoties noteikumiem un atteicās ievērot šādu noteikumu savā valstī.

Tad varas iestādes iejaucās un nācās rast kompromisa izeju no šīs cīņas. Rezultātā viņi atrada risinājumu, kas piemērots ikvienam. Luksofors tika padarīts zaļš, bet ar zilu nokrāsu. Tātad vismaz neliels apzīmējums dokumentos bija pamatots.

Tāpēc nav jāstrīdas, kāda ir faktiskā satiksmes luksofora krāsa, kad tiek dota komanda “uz priekšu”. Daži iebildīs, ka tas ir zaļš, citi – zils. Un kas ir interesantāk, katram būs taisnība savā veidā!

COMMENTS

Leave a Comment