Briesmīgas lietas, kas notiek ar tavu organismu, ja tu netīri zobus

 

1. Stress

Cilvēki pastāvīgi cīnās ar stresa nelabvēlīgo ietekmi, piemēram psiholoģiski smags darbs vai emocionāli iztukšojošas attiecības var veicināt caurumu veidošanos zobos. Nav īsti skaidrs, vai stress traucē mutes higiēnas ievērošanai vai mutes higiēnas neievērošana noved pie iekaisumiem, kas savukārt garantē stresu. Lai arī kurš būtu īstais variants, arī saspringtās dienās neaizmirsti par mutes dobuma higiēnu.

2. Diabēts

Veselas dienas pavadīšana neiztīrot zobus, protams, neizveidos slimību perēkli. Tomēr, sausa mute un paaugstināts baktēriju līmenis tajā var katalizēt jau esošas problēmas, piemēram diabētu. Ja esi riska grupā, somā vienmēr līdzi nēsā zobu diegu un košļājamo gumiju bez cukura, lai ātri tiktu galā ar mutē palikušajām baktērijām, kas izraisa cukura daudzuma regulēšanas problēmas asinīs.

3. Kognitīvās problēmas

Tīrot zobus tu pazemini risku saslimt ar dažādām smadzeņu problēmām. Pētījumi pierādījuši, ka Sli**bas, kuras izraisījusi nepietiekama mutes higiēna paaugstina risku saslimt ar Alcheimera un citām ar uztveri saistītam slimībām vēlāk dzīvē.

4. Osteoporoze

Saglabājot zobus un mēli veselus tu padari savu skeletu stiprāku. Vismaz to skeleta daļu, kas atrodas mutē. Pēc ASV Nacionālā Vese***as institūta datiem baktērijas, kas atrodas mutes dobumā sabrucina saistaudus, kuri notur vietā zobus, papildus novājinot ķermeņa imūnsistēmu, ja baktērijas tiek norītas. Osteoporoze arī ir saistīta ar nepietiekamu mutes dobuma veselību.

5. Sirds Sli**bas

Paaugstināts baktēriju daudzums mutē rada ideālu vidi patogēniem, kas saistīti ar lipīdu nogulsnēšanos uz artēriju sieniņām. Tā saucamā ateroskleroze paaugstina sirdstriekas un infarkta risku. Lai to samazinātu līdz minimumam, regulāri tīri zobus.

Ievēro mutes dobuma higiēnu

Lai mutes dobumu uzturētu vislabākajā kārtībā, ievēro zobārstu rekomendācijas: vienu reizi dienā iztīri zobu spraugas ar zobu diegu (vēlams pirms gulētiešanas), tīri zobus divas reizes dienā, pēc zobu tīrīšanas izmanto mutes skalojamo šķidrumu, maini zobu birstīti reizi trijos vai četros mēnešos, ja neizdodas iztīrīt zobus, košļā košļājamo gumiju bez cukura.

 

Leave a Comment