Kāpēc kāzu budžets parasti pārsniedz iecerēto?

Kāzu diena ir viena no skaistākajām dienām cilvēka mūžā. Tomēr gan laiks līdz tai, gan pati svinību diena ir satraukumiem un pārdzīvojumiem pilna. Viens no lielākajiem pārbaudījumiem jaunajam pārim ir tieši kāzu finansēšana. Jo nav noslēpums, ka kāzas ir dārgs pasākums.

Kā veidojas kāzu budžets?

Kāzu budžeta noteikšana ir pats pirmais solis kāzu plānošanā. Izlemjot par kāzu rīkošanu, jāsāk ar savu vēlmju un finansiālo iespēju apzināšanu. Noteikti vajadzētu visu iecerēto iedalīt trīs kategorijās – pirmais: bez kā kāzas nav iedomājamas, otrais: ko gribētos, bet bez kā varētu iztikt, un trešais: ko noteikti nevēlaties savā lielajā dienā. Tā kā šis ir tikai pirmais solis, dodiet vaļu savai iztēlei un atmetiet aizspriedumus! Kāzas taču ir jūsu pasākums!

Kad noskaidrots, ko vēlaties savās kāzās, jāveic izmaksu apsekošana. Nebaidieties izpētīt vairākus piedāvājumus un izmaksu tabulā ievietojiet visus iespējamos variantus. Pētot izmaksas, noskaidrojiet kas ir un kas nav tajās iekļauts. Tā, piemēram, lētākas svinību vietas telpu izīrēšana var nozīmēt to, ka tur nav pieejami soli vai galdi, kuru īrēšana citur un loģistika beigās var ievērojami sadārdzināt šo sadaļu.

Kas jāņem vērā, veidojot budžetu

Lielākās izmaksas kāzās parasti veido telpu īrēšana, kā arī profesionāļi, kas kāzas padara aizraujošākas vai tās iemūžina. Tā, piemēram, profesionāla kāzu fotogrāfa ierasta takse ir sākot no 600 eiro, un tikpat maksā arī videooperatora vai pasākuma vadītāja pakalpojumi. Protams, gan telpu īres cena, gan profesionāļu darba apmaksa var stipri atšķirties, un šos izdevumus iespējams samazināt, ja pasākumu rīkosiet savās lauku mājās vai palīgā aicināsiet draugus un paziņas. Finanšu plānošanas un kredītu salīdzināšanas platforma Sortter ir aprakstījusi plašāk kāzu un budžeta plānošanu rakstā “Kredīts kāzām”.

Rēķinot kāzu izmaksas, ierasts pieņemt, ka katra viesa izmitināšana, ēdināšana un alkohols izmaksā ap 100 eiro. Tātad – 50 viesi būtu 5000 eiro. Šiem izdevumiem klāt jāpievieno profesionāļu darba alga un atrakciju cena, kā arī, protams, jaunā pāra apģērbs un sapucēšanās kāzu dienai.

Kāpēc budžets parasti pārsniedz iecerēto?

Lai gan arī visvienkāršākās kāzas var sarīkot par mazāk nekā par 1000 eiro, bet greznākas izmaksāt pat vairākus desmitus tūkstošus, abos gadījumos neparedzēti izdevumi ir gandrīz neizbēgami. Tas tāpēc, ka kāzas ir viens no tiem pasākumiem, uz kuriem negribas taupīt. Bieži būsiet izvēles priekšā – samaksāt vairāk vai ietaupīt? Un visbiežāk izvēle slieksies uz pirmo, jo ir taču arī tik daudz jau ieguldīts, lai pasākums izdotos. Tāpēc paredziet aptuveni 15% no kāzu budžeta neparedzētām izmaksām.

Kādi papildus finansēšanas veidi ir piemērotākie kāzu rīkošanai? Vai tā ir prātīga ideja?

Vispareizākais un lētākais veids, kā finansēt savas kāzas, ir laikus veidot uzkrājumus tieši šim mērķim. Tomēr kāzas parasti rīko aptuveni gadu vai pusotru pēc bildinājuma un, ja sāk naudu atlicināt tikai šajā brīdī, ir ļoti grūti paspēt iekrāt visu summu. Šādos gadījumos bieži tiek ņemts kredīts kāzām, no kura daļu var atdot pat uzreiz pēc svinīgā notikuma, kad kāzu viesi būs kādu daļu no kāzu izmaksām atdevuši jaunajam pārim kāzu dāvanu aploksnēs (ja vien nav noteikts, ka naudu nevēlaties).

Visbiežāk kredītu kāzām noformēs kā patēriņa kredītu. Šāda veida aizdevums pieejams gan bankās, gan pie nebanku aizdevējiem, un ar šādu kredītu iespējams arī pat pilnībā finansēt kāzas – tad gan atmaksājamā summa būs augstāka. Ja izlemts par aizdevuma ņemšanu, kāzas var padarīt lētākas, izvēloties iespējami izdevīgāku aizdevumu. Un šeit var palīdzēt kredītu salīdzināšanas platforma Sortter, kur vienuviet apkopoti visi Latvijas uzticamākie aizdevēji. Sortter mājaslapā aizdevumi sakārtoti pēc aizdevuma procentu likmēm, kas ļauj būt drošam, ka izvēlēsieties lētāko variantu.

Uzņēmuma nosaukums: Sortter Ltd.
Reģistrācijas numurs:  FI29543527

Leave a Comment