Ķiplokiem ir spēcīga pret mikrobu iedarbība

Mēs jau esam pieraduši, ka ķiploks palīdz saaukstēšanās gadījumā un tiek lietots kā dezinfekcijas līdzeklis. bet zinātnieki ir atklājuši jaunu veidu, kā izmantot ķiplokus cīņa ar daudz plašāku slimību spektru.

Ķiploku sula satur bioloģiski aktīvās vielas, kas nodrošina pretmalāriju, fungicīdu (pretsēnīšu), antiprotozālus, pretvīrusu un pretiekaisuma efektus. Ķiplokiem ir fitoncīdi, kas nogalina vai kavē baktēriju augšanu. Tātad, pēdējā desmitgadē vairākkārt ir pierādīts, ka ķiploki kavē baktēriju koloniju labklājību, saskaņā ar Science and Life žurnālu.

Lasīt arī: Nošāva 2220 eiro dēļ. Noziegums Ķekavas mežā

Kopenhāgenas universitātes zinātnieki atklāja šīs parādības iemeslu. Tajā atrodas organisko sēra molekulas klātbūtne, ko sauc par ahoinu (Spanish for “Ajo” nozīmē “ķiploki”). Rakstā, kas publicēts žurnālā Scientific Reports, eksperti runā par to, kā šis savienojums darbojas. Eksperimenti ar baktērijām – Staphylococcus aureus un Pseudomonas aeruginosa – parādīja, ka, pateicoties ahoina baktērijai, šūnas nespēj komunicēt savā starpā – viela ķiplokā nomāc molekulu ar kuru baktērijas “pārraida” viena otrai nepieciešamo īsziņu. Patogenitātes (tas ir signāls mikroorganismu sugai, kas ir izteikti tās spēju izraisīt slimību mikroorganismā) baktērijas.

Lasīt arī: Zodiaka zīmju veiksme mīlestībā

Konkrētā gadījumā ahoīns iznīcina baktēriju sakarus, un tie sāk vairoties vēl sliktāk. Rezultāti ir tik interesanti, ka aureus un Pseudomonas aeruginosa – ir pilnīgi atšķirīgi, un cīņā pret tiem, kas parasti izmanto dažādas metodes un medikamentus, norisinās daudz labāk. Un šeit izrādās, ka divas baktērijas efektīvi tiek iznīcinātas, pateicoties ķiploku molekulām.

Ahoins jau ir patentēts kā antibakteriāls līdzeklis, jo paredzams, ka tas būs īpaši vērsts pret hroniskām infekcijām.

 

Avots: meteovesti.ru

Gunta Graudiņa

Leave a Comment