Kļūdaini pieņēmumi un patiesība par uzturu, ja tev ir diabēts

diabets
Daudziem cilvēkiem diabēta gadījumā un pirmsdiabēta laikā par uzturu izveidojušies diezgan maldīgi atzinumi. Lūk, biežāk sastopamie kļūdainie priekšstati.

Pieņēmums: augu eļļas var lietot jebkurā daudzumā, jo tās nesatur holesterīnu.

Patiesībā: holesterīnu tās tiešām nesatur, taču kaloriju ziņā pārspēj sviestu, kas satur nedaudz ūdens un olbaltumu.

Pieņēmums: rupjmaize daudz mazāk paaugstina cukura līmeni asinīs nekā baltmaize.

Patiesībā: gan rupjmaizei, gan baltmaizei cukura paaugstināšanas iedarbība ir vienāda.

Pieņēmums: zaļie skābie āboli cukura līmeni paaugstina mazāk nekā dzeltenie vai sarkanie.

Patiesībā: ābolu garšu nosaka tajos esošās organiskās skābes. Cukura daudzumu ābolā nenosaka tā krāsa, drīzāk – augļa lielums.

Pieņēmums: no visiem dārzeņiem topinambūrs ir pats vērtīgākais.

Patiesībā: topinambūrs satur inulīnu (daudzatomu spirtu), kam nav nekādas būtiskas iedarbības. Topinambūrs ir tāds pats dārzenis kā citi. Galvenā kļūda ir tā, ka cilvēki inulīnu jauc ar insulīnu.

Pieņēmums: ja ilgāku laiku kartupeļus tur ūdenī, tie nepaaugstina cukura līmeni, jo ciete izdalās.

Patiesībā: būtiski samazināt cietes daudzumu kartupeļos tādā veidā nav iespējams. Vēlamāk kartupeļus gatavot kopā ar citiem dārzeņiem.

Pieņēmums: uzturā nedrīkst lietot saldos dārzeņus (burkānus, bietes).

Lasi vēl: Pieci mazāk zināmi diabēta simptomi, kurus nedrīkst ignorēt

Patiesībā: šos dārzeņus lietot drīkst, jo lielā šķiedrvielu daudzuma dēļ cukurs no tiem slikti uzsūcas.

Pieņēmums: ieteicams lietot uzturā griķu biezputru, jo tā spēj samazināt cukura līmeni asinīs.

Patiesībā: neviens produkts nespēj cukura līmeni pazemināt. Cukura līmeni var tikai nepaaugstināt. Griķi piegādā asinīm glikozi ne mazāk kā rīsi.

Pieņēmums: medus nepaaugstina cukura līmeni, jo tajā ir daudz fruktozes.

Patiesībā: medus paaugstina cukura līmeni tāpat kā cukurs.

Iesaki šo rakstu citiem!
loading...

Pievienot komentāru