Uzturs zobiem. Ēdieni skaistam smaidam!

Zobu kariesa un parodonta saslimšanas profilaksē liela loma ir uzturam. Lai zobi iespējami ilgāk saglabātos veseli, tie ne tikai jākopj, bet arī pareizi jāēd.

Uzturam jābūt pilnvērtīgam, sabalansētam, tam jāsatur visas zobu audu reģenerācijai nepieciešamās minerālvielas un vitamīni, bet iespējami mazāk cukura. Mūsdienās ļoti izplatīti un populāri kļuvuši produkti ar augstu cukura un tauku saturu, kurus nav nepieciešams ilgi košļāt.

Visnevēlamākais zobiem ir mīksts un lipīgs ēdiens, kas satur cukuru vai cieti. Pie šiem pārtikas produktiem pieder visi saldumi, īpaši īrisi un karameles. Ēšanas laikā nelielas uztura daļiņas aizķeras zobu starpās un vēlāk kļūst par lielisku barojošu vidi mikroorganismiem.

Pēc saldā ēdiena muti nepieciešams izskalot ar ūdeni, eliksīru, iztīrīt ar zobu suku, diegu vai izmantot košļājamo gumiju. Ja higiēnas līdzekļi nav pieejami, var pagrauzt burkānu, svaigu vai marinētu gurķīti, redīsu, salātu lapu vai ābolu.

Lai normāli funkcionētu, zobiem un žokļiem nepieciešama regulāra slodze. Tāpēc tikai mīkstas barības lietošana var rosināt zobu un smaganu saslimšanu. Svaigi dārzeņi un augļi ne tikai nodrošina organismu ar vitamīniem un šķiedrvielām, tie masē smaganas un palīdz zobiem pašattīrīties.

Pieaugušajiem būtu jāpierod pašiem un jāiemāca bērniem ar saldumiem našķoties ne biežāk kā reizi dienā. Nav ieteicams saldumus lietot ēdienreižu starplaikos. Bet, ja nu vēlme nav pārvarama, labāk izvēlieties musli ar svaigiem augļiem un pienu vai jogurtu.

Lai zobi būtu veseli, uzturā jāiekļauj:

* augu produkti – saknes, augļi, zaļumi, rieksti;

Lasi vēl: Mājās pagatavojama zobu pasta, kas ārstē smaganu Sli**bas un balina zobus

* piens, siers un biezpiens. Tie aizsargā zobus no skābēm, kas rosina kariesa veidošanos;

* jūras zivis. Tās jāēd vismaz 2–3 reizes nedēļā;

* polivitamīni, kas palīdz saglabāt imunitāti, nodrošina pareizu vielmaiņu un nostiprina smaganas un zobus.

Lietojot atbilstīgu uzturu, zobi saņems visu, kas tiem nepieciešams, lai būtu stipri un veseli.

Augļi un augļu sulas

Patiesībā augļi un to sulas satur cukuru un skābes, kas uz zobiem iedarbojas tikpat postoši kā parastais cukurs. Tomēr svaigi augļi zobiem nav bīstami, tajos esošo cukuru un skābes no zobiem viegli aizskalo siekalas.

Šā iemesla dēļ svaigus augļus vajag košļāt nesteidzīgi un īpaši centīgi, jo tas veicinās siekalu izdalīšanos: jo vairāk siekalu mutē, jo ātrāk tiks aizskalots cukurs no zobiem. Augļu sulas jādzer mēreni, vislabāk – vienu glāzi pirms brokastīm. Pēc augļiem un sulas zobi jātīra ne agrāk kā pēc pusstundas, jo tikai tad sākas skābju bojātās zobu emaljas reģenerācija.

Vitamīni un minerālvielas

Absolūti nepieciešami zobu augšanai un saglabāšanai ir kalcijs, fluors un D vitamīns. Ja uzturs ir pareizi sabalansēts, visas šīs vielas organisms saņem nepieciešamajā daudzumā.

Kalcijs ir elements, kuru nekļūdoties var nosaukt par kaulu un zobu būvmateriālu. Tas vajadzīgs gan žokļakauliem, gan zobu augšanai un stiprumam. Daudz kalcija ir piena produktos. Taču pilnīga kalcija izmantošana organismā notiek tikai D vitamīna klātbūtnē. Arī D vitamīns ir virknē produktu: zivīs, olās, aknās… Turklāt to izstrādā arī pats organisms: ķermenī esošās izejvielas ultravioleto staru ietekmē tiek pārstrādātas D vitamīnā. Lai process noritētu sekmīgāk, iespējami ilgāk jāuzturas laukā, svaigā gaisā. D vitamīns šķīst taukos, tāpēc uzturam nepieciešami arī taukus saturoši produkti: sviests, jogurts.

Fluors – pret kariesu

Šis mikroelements pieder pie tām minerālvielām, kuras organisms patērē mikrodevās, bet kurām ir izšķirīga loma kaulu un zobu augšanā un saglabāšanā. Vēl vairāk – fluoram ir profilaktiska iedarbība uz kariesu.

Šo mikroelementu satur melnā tēja, jūras zivis (menca, jūras asaris, siļķe, skumbrija), vistas krūtiņa un vistas aknas, griķi, maizes izstrādājumi no rupja maluma miltiem, kā arī minerālūdens.

No vienas puses, mums nepieciešams pievērst uzmanību uzturam. No otras, ārkārtīgi svarīgi turēt
zobus tīrus. Ēšanas procesa laikā mutes dobumā sakrājas lērums pārpalikumu, kas bakteriālās floras un siekalu ietekmē izraisa aplikumu un zobakmens veidošanos. Nepieciešamās mutes dobuma un zobu higiēnas neievērošana noved pie kariesa, parodontīta un mutes dobuma gļotādas saslimšanas. Pasargāt sevi no zobu bojāšanās un sāpēm var tikai tad, ja zobus, zobu starpas un visu mutes dobumu regulāri tur tīru.

Leave a Comment