Konditorejas šefpavārs nosauc izplatītākās kļūdas mīklas gatavošanā, ko pieļauj mājsaimnieces
Rauga mīkla ir mīklas veids, kurā kā galveno irdinātāju izmanto raugu. Raugs ir mikroorganisms, kas rūgšanas procesā ražo oglekļa dioksīdu, kas padara mīklu gaisīgu un porainu. Mīkla ir viendabīga, plastiska masa, kas iegūta, sajaucot miltus ar šķidrumu (ūdeni, pienu u.c.) un citām sastāvdaļām, piemēram, raugu, cukuru, sāli, taukvielām un olām
Pēc eksperta domām, sastāvdaļas, kas tikko izņemtas no ledusskapja, var sabojāt mīklu. Aukstas olas un piens neļaus mīklai uzrūgt, tāpēc pirms gatavošanas ļaujiet sastāvdaļām sasilt līdz istabas temperatūrai.
Konditors atzīmēja, ka laika taupīšanas nolūkos saimnieces var arī nesijāt miltus, taču to nevajadzētu darīt. Izsijāti milti ir piesātināti ar skābekli, tāpēc no tiem gatavotie produkti izrādās pūkaināki. Turklāt sijāšana palīdz izvairīties no kunkuļu veidošanās, piemēram, gatavojot pankūkas.
Lai ar pirmo reizi sanāktu pareiza mīkla, eksperte ieteica pieturēties pie receptes. “Nav nepieciešams aizstāt sastāvdaļas, ja jums kaut kā trūkst. Un sastāvdaļas jāpievieno mīklai daudzumā un kārtībā saskaņā ar recepti. Ja neievēro recepti, nebrīnies, ja tev kaut kas neizdodas,» viņš atzīmēja.
Nav ieteicama arī ilgstoša mīklas gatavošana: ilgstoši mīcot, tā kļūs plastiska un nepacelsies. Ja izmanto svaigu vai sauso raugu, to parasti izšķīdina siltā šķidrumā ar cukuru un ļauj tam uzpūsties.
Tiem, kas tikai sāk nodarboties ar mīklas gatavošanu, konditors ieteica neaizmirst uzkarsēt cepeškrāsni un cept noteiktā temperatūrā noteiktu laiku. “Atcerieties šo vissvarīgāko noteikumu: cepeškrāsns jāuzsilda 10-15 minūtes un tikai tad tajā jāievieto cepešpanna ar topošo trauku,” viņš secināja. Lai visiem izdodas gaisīgas mīklas! Labu apetīti!