Labākie veidi kā iesākt savu dienu ar enerģiju un produktivitāti.

Vairumam no mums, bieži uznāk jautājums: kur palikusi enerģija, kas izbeidzas jau dienas vidū. Atbilde ir pavisam vienkārša: noslēpums slēpjas tajā, kā Tu iesāksi dienu, tā arī pavadīsi to.

Sākt dienu ar enerģiju un pozitīvu noskaņu ir svarīga ieradumu izpausme, kas var ievērojami ietekmēt mūsu labklājību un veiksmīgu dienas gaitu. 

Rīta rituāli, kas ietver meditāciju, sevis izzināšanu, veselīgām brokastīm, vingrošanu un citus elementus, sniedz ne tikai fizisku, bet arī emocionālu un garīgu ieguvumu. Tie palīdz uzlabot enerģijas līmeni, palielināt koncentrēšanos, samazināt stresu un palielināt produktivitāti visā dienas garumā! 

 

Meditācija

Sākt rītu ar meditāciju ir ierasta prakse visā pasaulē. Meditācija palīdz nomierināt prātu, samazināt stresu un palielināt koncentrēšanās spējas jau no paša rīta. Sākt ik rītu ar meditāciju ļauj mums atkāpties no ikdienas steigas un pievērsties sev. Tā veicina emocionālu un garīgu līdzsvaru, kas var būt īpaši noderīgi, saskaroties ar ikdienas izaicinājumiem.

Ir daudz veidu, kā praktizēt rīta meditāciju: elpošanas vingrinājumi, vienkārši pabūt kādu mirkli domās ar sevi un vizualizēt pozitīvas domas. Sākot meditāciju, ir svarīgi radīt klusu un mierīgu vidi, kurā iespējams koncentrētie un atbrīvoties no domu plūsmas, tāpēc iesakām to darīt atsevišķā istabā un palūgt pārējiem mājas iemītniekiem, lai netraucē Tevi vien dažas minūtes.

 

Ūdens

Ūdens uzņemšana ir būtisks elements, kas nodrošina mūsu ķermeni ar nepieciešamo šķidrumu daudzumu un sniedz daudz citus labvēlīgus efektus. Dzert no rīta ne tikai palīdz atjaunot šķidruma līmeni pēc nakts miega, kad nav ilgi uzņemts ūdens, bet arī tas nedaudz “uzmodina” ķermeni, padarot mūs enerģētiskākus. Ūdens stimulē vielmaiņu, gremošanu, kā arī veicina efektīvāku kaloriju dedzināšanu un organisma darbību. Pareiza ūdens daudzuma uzņemšana uzlabo ādas stāvoklim, kā arī samazina nogurumu.

Ja no rīta, nekavējoties pēc pamošanās, izdzersi glāzi ūdens, tad tā palīdzēsi atbrīvoties no toksīniem un veicināt zarnu darbību. Ja ir kāds veids, kā no paša rīta iegūt atsvaidzinošu enerģijas lādiņu, tad nav labāka veida, kā silta ūdens glāze ar nedaudz citronu sulu.

 

Veselīgas brokastis

Kā saka: brokastis ir galvenā dienas ēdienreize un pats nosaukums vēsta, ka brokastis – ang. breakfast, šī ēdienreize aptur badošanos (break – fast). Brokastis palīdz uzsākt dienu ar enerģiju un tās nodrošina nepieciešamās uzturvielas: vitamīnus, proteīnu, labos taukus un ogļhidrātus. Izvēloties labākos produktus, spējam ķermenim dot nepieciešamo degvielu un palīdzam uzturēt stabilu enerģijas līmeni visu dienu.

Aizmirsti brokastīs par pankūkām ar ievārījumu, jo tā Tu sagādāsi tikai problēmas visas dienas garumā, tāpēc izvēlies pilngraudu produktus un lēnos ogļhidrātus. Lai nodrošinātu rītu ar vitamīniem, minerālvielām un olbaltumvielām, tad droši ieteicams ēst olas. Augļus vari izvēlēties enerģijai un vitamīniem.

 

Kustība

Kustības, kas ietver sevī viengrošanu un vienkāršu izstaipīšanos, ir būtiska perfekta rīta sastāvdaļa, kas pozitīvi ietekmē visu ķermeni un prātu. Aktivitāte no rītiem palīdz palielināt As**sriti, uzlabo vielmaiņu un sniedz enerģiju visā dienas garumā. Vingrojot tiek izstrādāti endorfīni, kas sniedz labsajūtu un mazina stresu jeb kortizolu, kas no rītiem ir īpaši augsts. Vingrošana arī uzlabo muskuļu tonusu, elastību un izturību, kā arī uzlabo ķermeņa izskatu.

Ir daudz un dažādu veidu, kā ietvert vingrošanu no rītiem – tā var būt staigāšana, joga, skriešana vai arī trenažieru zāles apmeklējums no paša rīta. Pats galvenais ir atrast tādu fizisko aktivitāti, kas pašam patīk, lai ar to varētu nodarboties ikdienā, kas paliktu par ik rīta sastāvdaļu.

Plāns

Ja varbūt dienasgrāmatu rakstīšana var būt bērnišķīgs notikums, tad dienas plāna izveide noteikti ir profesionāla prakse, lai sāktu savu rītu produktīvi. Plāna izveide ļauj sastādīt skaidru un organizētu diena plānu, identificēt prioritātes un izveidot skaidru virzienu visai dienai. Šis ir svarīgs elements rīta rituālā, kas palīdz sākt dienu ar motivāciju un efektivitāti.

Sastādot rīta dienas plānu, varam pārskatīt savus dienas uzdevumus un mērķus, kuri jāsasniedz. Katram uzdevumam ieteicams izveidot laika blokus, lai katram uzdevumam būtu atvēlēts optimāls laiks tā izpildei. Plāns ne tikai palīdz izpildīt uzdevumus, bet arī organizēt domas un idejas, ļaujot vaļu jaunām!

Kafija

Kafijas pauze no rītiem ir kļuvusi par ierastu rīta sastāvdaļu miljons cilvēkiem visā pasaulē. Tā sniedz ne tikai īslaicīgu atpūtu, bet arī īpašu enerģijas lādiņu. Kafija ir izcils veids, kā padarīt rītus enerģiskus un sākt dienu ar prieku. Kafija satur kofeīnu – stimulantu, kas uzlabo garīgo skaidrību un koncentrēšanos, kas palīdzēs arī darbā. Taču kafija ir arī daudz labu vielu – dažādu antioksidantu.

Tomēr, kafijas patērēšanā, ir svarīgi ievērot divas lietas:

  • kafiju iesaka dzert stundu pēc pamošanās, jo, ja kafija tiek izdzerta nekavējoties pēc pamošanās, tā var traucēt hormonu darbību.
  • kafiju var dzert visas dienas garumā, taču jāiegaumē, ka vienā tasītē ir apmēram 75mg kofeīna un dienā nav ieteicams patērēt vairāk par 400mg. Tāpēc dienā ar trīs tasītēm labas kafijas ir pilnīgi pietiekami.

Afirmācija

Afirmācija ir pozitīvas domas vai teikumi un frāzes, kuras mēs varam sev no rīta atkārtot, lai pozitīvi uzlādētu savu prātu un emocijas ar motivāciju, pozitīvu noskaņu un gatavību stāties pretī dienas notikumiem. Ik rīta afirmācijas prakse sniedz daudz labumus mūsu emocionālajai un garīgajai labklājībai. Izmantot rīta afirmācijas, varam vērs savu uzmanību uz pozitīvām domām un attieksmi, kas palīdz dienu uzsākt ar enerģiju un optimismu.

“Esmu spēcīgs un sasniegšu visus šīs dienas mērķus!” vai arī “Esmu pateicīgs par iespējām, ko man sagādā šodiena!” ir tikai daži piemēri, kurus atkārtojot, mēs ieprogrammējam savu prātu uz pozitīvu domāšanu un pašapziņu.

 

Elektronika

Elektroniskas ierobežošana gan no rīta, gan vakarā ir jauns trends, kas tiek ievērots, lai uzlabotu miega un pamošanās kvalitāti. Mūsdienu sabiedrībā bieži esam aizņemti ar digitālajām ierīcēm un tehnoloģijām, tāpēc, iekļaujot elektronikas aizliegumu, mēs veidojam labākas attiecības ar digitālo pasauli un sniedzam vairāk laiku sev un savām domām. No rītiem ieteicams izvairīties vienalga no kādas tīmekļu lapas atvēršanas: ziņas, sociālie mediji vai joku lapas.

Izvairīšanās no elektronikas no rītiem ļauj palīdzēt izvairīties no milzīgās informācijas plūsmas un sociālajiem medijiem, ļaujot mums atpūsties un atgūt enerģiju. Taču vakarā elektronika var palīdzēt mazliet relaksēties, piemēram izvēlies labāko kazino online, kas palīdzēs aizmirst dienas saspringtos notikumus. Tas veicina pozitīvāku skatu uz dzīvi un samazina stresu, kas bieži rodas, lasot ziņas par lietām, kas nav mūsu spēkos ietekmēt.

 

Nobeigumā

Uzsākt dienu ar enerģiju un produktivitāti var ar dažādiem veidiem, ko esam arī uzskaitījuši. Tomēr, lai veiksmīgi pavadītu rītu, Tev nav jāievēro tie visi, pietiks pavisam ar mazu ik rīta rituālu, kas padarīs Tavu rītu un dienu labāku, produktīvu un pilnu ar motivāciju!

Leave a Comment