Lai pacientiem nepārdotu viltotas zāles, sāk darboties jauna drošuma pārbaudes sistēma

Sestdien, 9. februārī Latvijā sāk darboties jauna zāļu drošuma pārbaudes jeb verifikācijas sistēma, lai novērstu risku, ka pacientiem tiek pārdotas vai izlietotas viltotas zāles. Jaunās sistēmas darbības pamatprincips ir, ka katru zāļu paciņu jau ražošanas procesā marķē ar unikālu kodu, un šis kods tiek pārbaudīts tieši pirms zāļu pārdošanas aptiekā vai izlietošanas ārstniecības iestādē. Latvijā sistēmu ievieš un pārvalda Latvijas zāļu verifikācijas organizācija (LZVO).

“Lielākie ieguvēji no zāļu verifikācijas sistēmas būs pacienti, jo tiks maksimāli novērsta iespēja caur legālu zāļu piegādes ķēdi saņemt viltotas zāles,” stāsta LZVO valdes priekšsēdētāja Inese Erdmane. °Zāļu verifikācijas sistēma ir milzīgs Eiropas līmeņa projekts un, lai sasniegtu noteikto mērķi, tajā ir iesaistījušies aptuveni 2000 farmācijas uzņēmumi, 6000 vairumtirgotāji, vairāk nekā 140 000 aptiekas un 5000 ārstniecības iestāžu aptiekas visā Eiropas Savienībā. Tas ir viens no lielākajiem un komplicētākajiem Eiropas līmeņa projektiem, un es lepojos, ka Latvijas zāļu verifikācijas sistēma ir laikus gatava, un tai būs pieslēgušās visas aptiekas un Slim**cas.”

Jaunā verifikācijas sistēma attieksies uz recepšu zālēm un vienu bezrecepšu medikamentu – omeprazolu. Latvijā verifikācijas sistēmu veido un pārvalda Latvijas Zāļu verifikācijas organizācija, un tai ir jāpieslēdzas visām Latvijas aptiekām un ārstniecības iestādēm, kurās ir pieejamas recepšu zālēs – Slim**cām, polikl**ikām, Vese***as centriem. Drošuma pārbaudes jaunajā kārtībā no 2019.gada 9. februāra būs jāveic tiem recepšu medikamentiem, kas būs aprīkoti ar speciālo kodu un paciņas neskartības pazīmi.

Verifikācijas sistēmai atbilstošs zāļu iepakojums:

1) unikālais 2D kods (QR kods)

2) cilvēklasāmā forma ar četriem parametriem:

• zāļu kods

• seriālais numurs

• partijas numurs

• derīguma termiņš

3) iepakojuma neskartības pazīme

Jaunās sistēmas darbības pamatprincips ir, ka katra zāļu paciņa tiks marķēta ar unikālu QR kodu jau rūpnīcā ražošanas procesā, un šis kods tiks pārbaudīts visos zāļu izplatīšanas posmos un pirms zāļu pārdošanas aptiekā vai izlietošanas ārstniecības iestādē – Slim**cā, polikl**ikā, Vese***as centrā zāles ne tikai tiks pārbaudītas, bet zāļu kods tiks dzēsts no kopējās sistēmas. Līdz ar to otru zāļu iepakojumu ar tādu pašu kodu, piemēram, pārkopējot to uz viltotas paciņas, vairs pārdot nevarēs – sistēma uzrādīs brīdinājumu, zāles tiks izņemtas no apgrozības un pārbaudītas.

“Vienlaikus ar to, ka tiek ieviesta jauna zāļu drošuma pārbaudes sistēma, nav jāuztraucas arī par zāļu pieejamību, jo visas zāles, kas būs saražotas līdz 2019. gada 9. februārim, drīkstēs pārdot un izlietot līdz to derīguma termiņa beigām. Pacientiem zāļu pieejamība netiks apdraudēta,” stāsta Vese***as ministrijas Farmācijas departamenta vecākais eksperts Artūrs Grīgs.

“Uz jautājumu, kādēļ bija nepieciešams veidot jaunu sistēmu, atbilde rodama Eiropas Komisijas apkopotajos datos par zāļu viltojumu gadījumiem. ES legālajā zāļu tirgū gada laikā ir konstatēti 1,5 miljoni viltotu zāļu iepakojumu, tas ir, katrs viens zāļu iepakojums no 20 000 bija viltots. Tiek viltotas zāles, ko lieto visdažādāko slimību ārstēšanai: cukura diabēta un citu endokrinoloģisko, kardioloģisko, onkoloģisko slimību, psihisko traucējumu, HIV un citu slimību ārstēšanai, kā arī vakcīnas. Tādēļ ir izveidota jauna Eiropas līmeņa sistēma, lai līdz minimumam samazinātu pacientu risku saņemt viltotas zāles,” – tā Santa Bičkoviča-Vavžika, LZVO valdes locekle.

Leave a Comment