Latvijā un pasaulē pieaug vēža skarto pacientu skaits

Latvijā vēža skarto pacientu skaits palielinās un 2018. gadā reģistrēti vairāk nekā 11 000 jauni saslimšanas gadījumi. Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes Slim**cā piektdien, 7. jūnijā, Pasaules digestīvās Vese***as dienas ietvaros norisināsies zinātniski praktiskā konference “Digestīvā onkoloģija: cik tālu esam?”.

Konference “Digestīvā onkoloģija: cik tālu esam?” tiek rīkota sadarbībā ar Rīgas Austrumu klīniskās universitātes Slim**cas Atbalsta fondu. Konference paredzēta gastroenterologiem, hepatologiem, ķirurgiem, onkologiem, ģimenes ārstiem un citiem Vese***as aprūpes speciālistiem. Konferencē kā lektori piedalīsies vadošie savas jomas speciālisti no Rīgas Austrumu klīniskās universitātes Slim**cas un citām Vese***as aprūpes iestādēm. Plānotais dalībnieku skaits no 400 līdz 500.

“Rīgas Austrumu klīniskās universitātes Slim**cas Gastroenteroloģijas, hepatoloģijas un nutrīcijas kl**ika Pasaules digestīvās Vese***as dienas ietvaros katru gadu rīko zinātniski praktisko konferenci dažādu specialitāšu ārstiem. Konferenču mērķis ir veicināt Vese***as aprūpes speciālistu izpratni par gremošanas trakta slimību ārstniecības tendencēm un izplatību visā pasaulē, nodrošinot ārstējošo speciālistu izglītošanu”, stāsta Gastroenteroloģijas, hepatoloģijas un nutrīcijas kl**ikas vadītājs asociētais profesors Aleksejs Derovs.

“Sabiedrībā sastopams uzskats, ka gastroenterologs ārstē tikai “vēderu”, bet tā nav taisnība. Gastrointestinālais jeb gremošanas trakts sevī ietver daudzus dažādus orgānus – barības vadu, aknas, aizkuņģa dziedzeri, kuņģi un zarnas. Ja kādā no orgāniem jūtat kādas izmaiņas, būtiskākais Sli**bas diagnostikā ir laicīgi ar savām sūdzībām vērsties pie speciālista, kā arī veikt regulāras profilaktiskās Vese***as pārbaudes,” skaidro profesors Derovs.

Jaunākie dati liecina, ka 2018. gadā globālais vēža gadījumu skaits ir pieaudzis līdz 18,1 miljonam jaunu un 9,6 miljoniem Nā*es gadījumu. Vienam no pieciem vīriešiem un vienai no sešām sievietēm visā pasaulē dzīves laikā attīstās vēzis, un katrs 8 vīrietis un 11 sieviete mirst no kādas onkoloģiskas saslimšanas.

Biežākie vēža veidi pasaulē 2018. gadā ir bijuši plaušu, krūts un kolorektālais vēzis, tie ir augstākie rādītāji vēža veidu saslimstības ziņā un ierindojas Nā*es iemeslu pirmajā pieciniekā. Šie trīs vēža veidi kopā veido vienu trešdaļu no vēža sastopamības un mirstības skaita visā pasaulē. Kolorektālais vēzis ir trešais visbiežāk diagnosticētais vēzis – 1,8 miljoni gadījumu, kas ir 10,2% no kopējā skaita. Tas ir arī viens no biežākajiem Nā*es iemesliem – 881 000 Nā*es gadījumu, kas ir 9,2%, kuņģa vēzis – 783 000 Nā*es gadījumu, kas ir 8,2%, un aknu vēzis – 782 000 Nā*es gadījumu, kas ir 8,2% no kopējā diagnosticētā vēža skaita liecina Starptautiskās vēža pētniecības aģentūras (IARC-International Agency for Research on Cancer) dati.

Kopš 2005. gada 29. maijā atzīmē Pasaules digestīvās Vese***as dienu, kas veltīta gremošanas sistēmas Vese***ai. Šogad šī diena ir veltīta gremošanas trakta onkoloģijai ar nosaukumu “Gastrointestinālā vēža agrīnā diagnostika un ārstēšana”. Pasaules digestīvās Vese***as dienas iniciators ir Pasaules gastroenteroloģijas organizācija (World Gastroenterology Organisation).

Rīgas Austrumu klīniskā universitātes Slim**ca ir lielākā ārstniecības iestāde valstī. Šeit nonāk vissmagāk cietušie cilvēki no visas Latvijas. Katru gadu Rīgas Austrumu Slim**cas stacionāros ārstējas aptuveni 70 000 pacientu, dienas stacionārā vairāk nekā 20 000 pacientu, bet ambulatori Vese***as aprūpes pakalpojumus šeit saņem turpat 300 000 pacientu.

Leave a Comment