Limbažu un Madonas starptautiskie skolēnu mācību kopuzņēmumi gūst panākumus ārvalstīs

Noslēdzies starptautisks uzņēmējdarbības izglītības projekts “Central Baltic Student Enterprises without Borders” (CBEwB).

Projekta gaitā starptautiskus panākumus guvuši kopuzņēmumi, kuros dalībnieki ir arī Latvijas skolēni.

Šogad starptautiskais skolēnu mācību kopuzņēmums PetsUnited,  kurā darbojās Limbažu 3. vidusskolas un Madonas Valsts ģimnāzijas skolēni kopā ar skolēniem no Igaunijas, Zviedrijas un Somijas, radot mājaslapu, kurā dzīvnieku īpašnieki to prombūtnes laikā var atrast viņu mīluļiem aprūpētājus, ieguvuši labākā kopuzņēmuma balvu gan Tallinas, gan Stokholmas gadatirgos.

Stāsta Jugita Miķelsone no Limbažu 3. vidusskolas: “Lielākais ieguvums no šī projekta ir jauni draugi, gūtā pieredze uzņēmējdarbībā, neaizmirstamie braucieni, tirdziņi un attīstītās angļu valodas zināšanas. Pārsteigumu radīja mūsu uzvara. Mēs negaidījām, ka saņemsim galveno balvu, bet ar milzīgu smaidu uz lūpām esam priecīgi līdz pat šodienai! Visgrūtākais šķita komunikācija savā starpā. Atrodoties dažādās valstīs, ejot skolā un piedaloties arī ārpusskolas pasākumos, neatliek daudz laika pievērsties uzņēmumam. Taču pārvarējām grūtības, atradām laiku, lai vienotos par to, kas izdarīts un ko darīt tālāk. Šī bija neaprakstāma pieredze, kuru nevar pateikt vārdos. Tikai, esot klātienē, var izbaudīt tās vienreizējās sajūtas!”

Projektā kopumā darbojās vairāk nekā 530 skolēnu, vairāk nekā 200 skolotāju — SMU konsultantu —, tostarp 75 skolotāju — mentoru — no projekta valstīm, un rezultātā trīs gadu projekta periodā nodibināti vairāk nekā 50 kopuzņēmumi.

Jānis Krievāns, Junior Achievement Latvija vadītājs: “Šis projekts devis iespēju Latvijas skolēniem strādāt daudznacionālās komandās jau skolas laikā, nodibināt kontaktus ārpus mūsu valsts robežām, saņemt neatsveramu pieredzi — pārvarēt attāluma vai kultūras dažādības uzceltās barjeras, trenējot neatlaidību, uzņēmību, komunikācijas un sadarbības prasmes.”

Šogad starp izveidoto kopuzņēmumu izstrādātajiem produktiem ir tādas preces kā trauku mazgājamais cimds, bezvadu skaļruņi, ūdensizturīgi apavu aizsargi, lietusmēteļi un lietussargi suņiem, jostassomas, koka virtuves piederumi un speciāli kreklu turētāji vīriešiem un daudzas citas. Šogad no Latvijas projektā iesaistījušās Jelgavas Spīdolas ģimnāzija, Limbažu 3. vidusskola, Madonas Valsts ģimnāzija un Rīgas Valsts 3. ģimnāzija.

Projekta ietvaros jaunieši guvuši bagātīgu praktiskās uzņēmējdarbības pieredzi, nostiprinot idejas starptautiskās inovāciju nometnēs Helsinkos un Tallinā, kā arī jau ar saražoto produkciju, piedaloties dažādos gadatirgos Somijā, Zviedrijā, Igaunijā un Latvijā.

Kā galvenos ieguvumus no projekta gan skolēni, gan skolotāji min iespēju gūt pieredzi, komunicējot un sadarbojoties ar citu valstu pārstāvjiem, un ceļot, taču izaicinājums ir nonākt kā komandai pie viena mērķa un sasniegt labus rezultātus, kā arī iemācīties pārdot savu produktu starptautiskā līmenī.

Projekta vadošais partneris ir Junior Achievement Estonia, pārējie partneri — Junior Achievement Latvija, Junior Achievement Finland un Junior Achievement Sweden. Tā darbības laiks ir no 2015. gada septembra līdz 2019. gada aprīlim. Projekts notiek “Interreg Central Baltic programme” ietvaros, un to finansē Eiropas Reģionālās attīstības fonds.

Par Skolēnu mācību uzņēmumu programmu un Starptautisko SMU festivālu

Skolēnu mācību uzņēmumu programma (SMU) ir īpaši 4.–12. klašu skolēniem veidota mācību metode. Skolēniem tā ir iespēja, praktiski darbojoties, apgūt sava uzņēmuma izveides un vadīšanas prasmes, radīt produktus un piedāvāt tos saviem potenciālajiem klientiem. Vidēji 22 % programmas absolventu ir jau iesaistījušies uzņēmējdarbībā.

Latvijas Republikas Izglītības un zinātnes ministrija ir atzinusi šo mācību metodi un rekomendē to izglītības iestādēm kā uzņēmējspēju attīstošu un pilnveidojošu mācību metodi. SMU nav juridiska statusa — tos Latvijā pārstāv tikai JAL, kas ir Junior Achievement Worldwide programmu licences īpašniece. Šī licence ietver arī Skolēnu mācību uzņēmumu programmu.

Starptautiskā SMU festivāla mērķis ir nodrošināt Eiropas Skolēnu mācību uzņēmumiem praktiskās uzņēmējdarbības pieredzi starptautiskā līmenī, vienlaikus sniedzot iespēju Latvijas jauniešiem iedvesmoties uzņēmējdarbībai un gūt pieredzi no vienaudžiem citās valstīs.

Par JA Latvija

JA Latvija ir Latvijas lielākā izglītības organizācija ar sabiedriskā labuma organizācijas statusu un praktiskās biznesa izglītības eksperts Latvijas skolās. JA Latvija ir viens no 37 Junior Achievement Europe un viens no 123 Junior Achievement Worldwide® tīkla biedriem kopš 1991. gada.

Eiropas Komisija atzinusi JA Latvija par vienīgo pozitīvo iniciatīvu Latvijā, kas ilgtermiņā un metodiski nodrošina jauniešiem uzņēmējdarbības izglītību.

JA Latvija katru gadu nodrošina Eiropā aprobētu un Latvijas vajadzībām pielāgotu praktiskās biznesa izglītības programmu pieejamību aptuveni 100 000 skolēniem visā Latvijā, visos izglītības līmeņos:

Finanšu pratības ABC — sociālo zinību priekšmeta mācību un metodiskie materiāli 1.–9. klasei.

Karjeras izglītības programma ĒNU DIENA 1.–12. klasei.

Skolēnu mācību uzņēmumu programma 4.–12. klasei.

Līderu programma 10.–12. klasei.

Kvalifikācijas paaugstināšanas un tālākizglītības programmas skolotājiem.

Papildu informācija:

Tālrunis: 26188785

E-pasts: [email protected]

Lāsma Bundiķe

Leave a Comment