Mārtiņš Ruskis: Studēju, lai karjeru paceltu jaunā līmenī

Mārtiņš Ruskis, dziedātājs un dziesmu autors, šobrīd veiksmīgi sadarbojas ar Maestro Raimondu Paulu un paralēli mūziķa karjerai studē Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā. Izvēle par labu studijām nav notikusi spontāni, bet gan ļoti pārdomāti, apdomājot visus plusus, ko studijas sniedz. Uzzini, kādēļ mūziķis un jaunais tēvs ar labu karjeru lēmis par labu studijām.

Mārtiņš Ruskis studē akadēmisko dziedāšanu un stāsta: “Izskatīju arī citus variantus, bet sapratu, ka neredzu sevi citā profesijā, un nesaskatīju jēgu pamest mūziku. Manuprāt, studēšanai ir jābūt pārdomātam lēmumam. Nevar skriet uz labu laimi pa visām augstskolām un tikpat ātri skriet no tām prom. Ja nav pārliecības, kas dzīvē gribi būt, labāk kādu brīdi apdomāties un tikai tad steigt uz augstākās izglītības iestādēm. Pagāja seši gadi, līdz sapratu, ka vēlos studēt tieši mūziku un tieši Mūzikas akadēmijā.”

Ar stabilu karjeru attīstība nebeidzas

Mārtiņš dzīvo ar pārliecību – jo vairāk sevī ieguldīsi, jo vairāk saņemsi atpakaļ. Tā notika arī viņa karjerā. “Sāku vienā brīdī stagnēt, jo pārāk maz laika veltīju pašizaugsmei, attīstībai. Tiklīdz uzsāku mācības, ar mani sāka rēķināties pavisam citā līmenī,” atceras dziedātājs. Par galvenajiem ieguvumiem studējot Mārtiņš uzskata zināšanas, ko var iegūt ļoti koncentrētā veidā, kā arī sevis profesionālu pilnveidošanu. “Manā profesijā ļoti nozīmīgs ir tieši attīstības faktors. Nedrīkst sēdēt uz vietas, nepieciešams attīstīt dziedātprasmi, savu personību, pilnveidot zināšanas,” tā Mārtiņš.

Ikviena iepazīšanās ir lieliska iespēja

Studējot ļoti veiksmīgi ir iespējams dibināt jaunus kontaktus. Ejot pa augstskolas gaiteņiem, ar tevi kopā staigā cilvēki, ar kuriem agrāk vai vēlāk kopā kāpsiet uz skatuves vai kā citādi sadarbosieties, un kāds no viņiem jau šobrīd tev ir nepieciešams, lai kopā muzicētu. Kā košu piemēru Mārtiņš min gadījumu, kad, piedaloties šovā “Izklausies redzēts”, bija nepieciešams, lai kopā ar viņu uz skatuves kāptu stīgu kvartets. Mūziķim ilgi nebija jādomā, kur to meklēt, jo pāris stundu laikā kvartetu izdevās sakomplektēt Mūzikas akadēmijas telpās.

Studenti bauda praktiskus labumus

Mārtiņš stāsta, ka arī finansiālais atbalsts studentiem no uzņēmumiem un valsts nav mazsvarīgs. “Reizi pa reizei izmantoju arī studentu privilēģijas, piemēram, iespēju iegādāties kafiju lētāk “Narvesen” – uzrādot studenta apliecību, kafija maksā tikai 1,20 EUR. Tāpat, studenta statuss nodrošina lētāku ieeju dažādos pasākumos, muzejos. Agrāk izmantoju arī atlaides braukšanai sabiedriskajā transportā, bet tad sapratu, ka man labāk patīk staigāt ar kājām. Manuprāt, ja studentam ir dažādas privilēģijas, tās ir jāizmanto, vienalga, kāds ir tavs vecums – 19, 26 vai 50 gadu,” par studēšanas priekšrocībām priecājas jaunais dziedātājs.

Leave a Comment