Marts dārzā: kā pavasarī atbrīvoties no zemesvēžiem

Pavasarī ir pienācis laiks parūpēties par dārzeņu kultūru aizsardzību no vabolēm un kukaiņiem. Galu galā zemesvēži pamostas no ziemas miega un dodas barības meklējumos, apēdot visu, kas tiem ceļā, tostarp arī tikko iestādītās kultūras.

Zemesvēži ir vieni no bīstamākajiem kaitēkļiem augiem. Šie kukaiņi iznīcina visu, kas nonāk to ceļā. Mātīte izdēj līdz pat 300 olām, tāpēc jums ar tām ir pastāvīgi jācīnās.

Zemesvēži bojā kviešus, rudzus, miežus, kukurūzu, auzas, zirņus, lēcas, pupas, bietes, kartupeļus, burkānus, kāpostus, gurķus, ķirbjus, sīpolus, baklažānus, tomātus, papriku, saulespuķes, linus, tabaku, zemenes. Stādaudzētavās un jaunos augļu dārzos iznīcina ābeles, bumbieres, plūmes, ķiršus. Tā kā kaitēklis spēj iznīcināt jūsu ražu, tiklīdz jūs pamanāt tā parādīšanos uz vietas, jums ir nekavējoties jārīkojas.

Mēs jums pastāstīsim par efektīviem veidiem, kā cīnīties zemesvēžiem, nekaitējot augiem.

Ja atrodat zemesvēžus, aplejiet tos ar ziepju šķīdumu. Jūs varat izmantot ne tikai ziepes, bet arī parastu veļas pulveri. Šiem kukaiņiem nepatīk mazgāšanas līdzekļi, un pēc kāda laika tie izkļūst augsnes virspusē. Tad tos var noķert un nospiest.

Varat izgatavot īpašus slazdus ar saldo ēsmu. Paņemiet stikla burku, malas pārklājiet ar ievārījumu, iekšā ielieciet pāris karotes. Ierociet burku dārzā tā, lai tās malas būtu augsnes līmenī. Naktī zemesvēži sekos saldajai smaržai, un, nonākuši šādā slazdā, ārā neizkļūs.

Barot ar alu. Var izgatavot līdzīgas lamatas, bet saldās ēsmas vietā var izmantot alu. Zemesvēžiem patīk svaigs alus. Ielejiet svaigu alu pudelē ar platu kakliņu un ievietojiet to zemē 45 grādu leņķī tā, lai kakliņa augšējā mala būtu augsnes virsmas līmenī.

Lasi vēl: Izmantojiet vienu produktu, un redīsi izaugs olu lielumā: lielisks dārzkopju triks

Sākoties pavasarim, cīņā pret zemesvēžiem efektīvi ir izmantot baldriāna uzlējumu. Izšķīdina 3 ēdamkarotes baldriāna 10 litros, ik nedēļu pēc galvenās augu laistīšanas zem katra krūma vai koka ielej glāzi sagatavotā šķīduma. Parasti pietiek ar 3-4 nedēļām, lai kukaiņi izzustu.

Lai pasargātu kartupeļus no zemesvēžiem, dārzkopji iesaka pirms stādīšanas bumbuļus mērcēt speciālā preparātā pret augsnes kaitēkļiem vai pārkaisīt dobes ar izšķīdinātiem un iestrādātiem vistu mēsliem proporcijās 1 kg uz 12 litriem ūdens.

Pārbaudi savas zināšanas par Latvijas filmām!

Portāls Zeltene grib pārbaudīt tavas zināšanas par Latvijas filmām! Aizpildi šo ātro testu un uzzini, cik labi orientējies Latvijas kino! Tavā rīcībā būs tikai 30 sekundes!

1 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

2 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

3 / 3

Vai vari pateikt no kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

Your score is

The average score is 53%

0%

Viens no interesantākajiem veidiem, kā cīnīties ar zemesvēžiem, ir puķu stādīšana ap dobēm. Pavasarī stādiet samtenes, tad kliņģerītes, krizantēmas. Ziedu aromāts atbaidīs kaitēkļus, saknes izdala īpašas vielas, kas kukaiņiem nepatīk.

 

Leave a Comment