Mazsālīti gurķīši: Garšīgi, kraukšķīgi un ātri pagatavojami – 7 receptes

Ar galda mārrutkiem

Restorānu–picēriju “4 krasti” un “4 pēdas” šefpavāres Sandras Birģeles recepte

 

• 1 kg gurķu

• 1 l ūdens

• 2 ēdamkarotes sāls

• 1 ēdamkarote cukura

• 1 tējkarote galda mārrutku

• 6 ķiršu lapas

• 6 upeņu lapas

• 1 mārrutku lapa

• Dilles ar kātiem

 

Pagatavošana: 

Traukā liek gurķus, ķiršu, upeņu, mārrutku lapas un dilles. Litrā auksta ūdens izšķīdina sāli un cukuru, iemaisa galda mārrutkus un marinādi uzlej gurķiem un zaļumiem. Pēc pāris stundām mazsālītie gurķīši jau ir ēdami.

! Galda mārrutki kopā ar mārrutka lapu gurķiem piešķir pikantu asumiņu. Apēdot gabaliņu, rodas pēcgarša, kas liek domāt, ka mutē notikusi neliela mārrutku bumbas eksplozija.

 

Mazsālīti gurķīši ar sinepju sēklām

Jēkabpils novada Dunavas pagasta pamatskolas mājturības skolotājas Ainas Vēveres receptes

• 2 kg gurķu

• 5 daiviņas ķiploka

• 1 tējkarote sinepju sēklu

• 1 tējkarote smaržīgo piparu

• Sauja diļļu kātu

• Sauja mārrutku, ķiršu un upeņu lapu

• 2 l ūdens

• 2 ēdamkarotes jūras sāls

• 1 tējkarote cukura

 

Pagatavošana:

Burkā vai citā traukā liek zaļumus, garšvielas, ķiplokus un blīvi kārto gurķus. Nākamā atkal ir zaļumu kārta un garšvielas. Katlā uzkarsē ūdeni, pieber sāli un cukuru. Kad tie izšķīduši, izslēdz uguni un marinādi atdzesē līdz istabas temperatūrai. Lej burkā, lai gurķi būtu nosegti. Uzliek vāku un slogu. Gurķi būs gatavi pēc 12–18 stundām.

! Jāņem vērā: ja aplej ar verdošu ūdeni, gurķi nebūs kraukšķīgi!

 

Fiksie gurķīši

• Gurķi

• Dilles

• Ķimenes

• Ķiploki

• Cukurs

• Sāls

Pagatavošana:

Šķēlītēs sagrieztus gurķus liek polietilēna maisiņā, pievieno lielāku daudzumu diļļu, piespiež ķiplociņu, pieber ķimenes, sāli un cukuru pēc garšas. Maisiņu kārtīgi sapurina vai uzmanīgi padauza pret galda virsmu, lai izdalās gurķu sula. Tad liek ledusskapī. Pēc pāris stundām fiksie gurķīši ir gatavi.

 

Ar citrona sulu

Restorāna “Ostas skati” šefpavāra Rūdolfa Šteinberga receptes

• 3 gurķi

• 1 ķiploka daiviņa

• Šķipsna sāls

• Naža gals cukura

• ⅓ tējkarotes citrona sulas

• Dilles

 

Pagatavošana: 

Lai tiktu pie viegli sālītiem gurķīšiem, tos sagriež gareniski, liek bļodā, pārklāj ar dillēm (lai no tām ātrāk izdalītos sula, dilles sadauza ar naža trulo pusi), uzspiež ķiploku, uzslaka citrona sulu, uzbārsta sāli un cukuru. Pēc 10–15 minūtēm gurķus var celt galdā.

! Šādi pagatavotus gurķus nevar ilgi uzglabāt, jo dārzenis atsulojas un kļūst mīksts.

 

Mazsālīti gurķīši ar gāzēto minerālūdeni

• Neliela izmēra gurķīši

• Ķiploki

• Dilles

• Sāls

• Gāzēts minerālūdens

• Mārrutku, upeņu vai ķiršu lapas – pēc izvēles

Gurķīšus nomazgā un nogriež abus galus. Ķiplokus notīra un daiviņas sagriež šķēlītēs. Traukā bagātīgi ieklāj dilles, mārrutku, upeņu vai ķiršu lapas, tad kārto gurķus. Ja vieta ļauj, liek vairākas zaļumu, ķiploku un gurķu kārtas.

Lasi arī: Kraukšķ! Mazsālīti gurķīši pāris stundās

Atsevišķā traukā minerālūdeni samaisa ar sāli (1 l ūdens pievieno 2–3 ēdamkarotes rupjā galda sāls) un uzlej gurķiem. Pēc 10–12 stundām mazsālītos gurķīšus var celt galdā. Tie šādā marinādē saglabā savu garšu un ir kraukšķīgi.

! Jāapēd divu dienu laikā, jo pēc tam vairs nebūs garšīgi.

 

Arī interesanti: Mazsālīti gurķīši, kas pagatavoti maisiņā – gardi un kraukšķīgi! SPIED ŠEIt, lai uzzinātu recepti!

Avots:

la.lv

COMMENTS

Leave a Comment