Meitene naktī devās mājās no ballītes… Austrumu Slim**cā 14 pacientiem ļoti smagas sekas pēc apsaldējumiem

PADOMI

Ja salst, pēc iespējas ātrāk jācenšas patverties siltumā un apsildīties. Kamēr tas nav iespējams, ieteicams kustināt kāju un roku pirkstus, tādējādi neļaujot tiem nosalt. Vaigus var sasildīt, uz mirkli izvelkot no cimdiem un pieliekot tiem siltas plaukstas vai arī viegli pabungājot pa tiem ar pirkstu galiem. Nepareizi ir berzēt nosalušo vietu ar sniegu, jo sniega kristāliņi var savainot ādu un atdzesē audus vēl vairāk. Arī nosalušās ķermeņa daļas ierīvēšana ar spirtu vai degvīnu nav efektīva, tikai sakairina jau tā bojāto ādu.

Nokļūstot mājās, nosalušās rokas vai kājas vēlams pamazām sasildīt, iemērcot bļodā ar siltu ūdeni. Liela kļūda ir nosalušajām ekstremitātēm liet virsū maksimāli karstu ūdeni. Sala izraisīto jutības traucējumu dēļ cilvēkam ir grūti pareizi novērtēt ūdens temperatūru, tādēļ papildus sala radītajiem bojājumiem cilvēks nereti gūst arī apdegumus.

Visdrošāk ir rokas vai kājas vispirms uz pāris minūtēm iemērkt bļodā ar remdenu ūdeni (17–18 grādus siltu). Pēc tam ik pēc piecām minūtēm pakāpeniski jāpaaugstina ūdens temperatūra, pielejot klāt siltu ūdeni, līdz aptuveni pēc pusstundas (ne ātrāk!) ūdens temperatūra sasniedz 38 grādus.

Šī sasildīšanas metode kalpo arī kā efektīvs tests novērtēšanai, vai sals tiešām paguvis nodarīt nopietnu kaitējumu. „Ja, rokām vai kājām sasilstot, pirkstu gali kļūst tumšāki, nekavējoties jādodas uz Slim**cu, jo šāda pazīme norāda, ka aukstums skāris dziļākus audus un nepieciešama medicīniska palīdzība, lai tie neietu bojā,” skaidro Smirnovs. „Savukārt, ja ekstremitātes kļūst vienmērīgi sārtas, uztraukumam nav pamata. Tomēr 10 dienas tās vēlams sargāt no aukstuma un pasmērēt ar ziedi mikrocirkulācijas uzlabošanai.”

Lasi arī: Ilzes Pētersones-Godmanes lielās vizuālās pārvērtības – beidzot viņa pastāsta, kā viņai tas izdevās

Ja ir aizdomas par apsaldējumu, vērsieties pēc palīdzības Valsts apdegumu centrā, kas ir Baltijas valstīs vienīgais specializētais ārstēšanas centrs pacientiem ar termiskām traumām, pie sava ģimenes ārsta vai jebkuras Slim**cas uzņemšanas nodaļā.

Avots:

Leave a Comment