Salātu un citu lapu zaļumu uzglabāšana ledusskapī var šķist pavisam vienkārša, tomēr, lai saglabātu šo dārzeņu svaigumu pēc iespējas ilgāk, nepieciešama zināma uzmanība un pareiza pieeja.
Lapu zaļumi, piemēram, salāti, spināti, rukola un kāposti, ir īpaši jutīgi pret apkārtējās vides apstākļiem, kas var ātri novest pie to bojāšanās.
Tomēr, ievērojot dažus vienkāršus paņēmienus, ir iespējams pagarināt šo produktu svaiguma periodu.
Lapu zaļumu īpatnības un uzglabāšanas izaicinājumi
Lapu zaļumi ir pazīstami ar savu maigo tekstūru un augsto ūdens saturu, kas padara tos izciliem salātiem un citiem ēdieniem.
Tomēr šīs īpašības arī rada grūtības, kad runa ir par to uzglabāšanu. Lapu zaļumiem nepieciešams mitrums, lai tie saglabātu savu kraukšķīgumu, taču pārāk liels mitrums var veicināt baktēriju vairošanos un paātrināt puves procesu.
No otras puses, nepietiekams mitrums var izraisīt lapu vīšanu un saraušanos.
Pareizs mitruma līdzsvars ir galvenais, lai lapu zaļumi saglabātu svaigumu. Diemžēl, nereti cilvēki pieļauj kļūdu, uzglabājot zaļumus pārāk mitrā vai sausā vidē, kā rezultātā šie dārzeņi sabojājas daudz ātrāk, nekā vajadzētu.
Svarīgākais princips – nemazgājiet zaļumus pirms uzglabāšanas
Viens no galvenajiem ieteikumiem lapu zaļumu uzglabāšanā ir to nemazgāt pirms ievietošanas ledusskapī. Lai gan mazgāšana pirms lietošanas ir svarīga, lai nodrošinātu, ka uz dārzeņiem nav palikuši netīrumi vai baktērijas, pirms uzglabāšanas tā var darīt vairāk ļauna nekā laba.
Papildu mitrums, ko lapas absorbē mazgāšanas laikā, var radīt ideālu vidi pelējuma un puves attīstībai, kā arī veicināt lapu mīkstumu un kraukšķīguma zudumu.
Tāpēc ieteicams mazgāt zaļumus tikai tieši pirms to lietošanas. Ja jums tomēr nepieciešams tos mazgāt uzreiz pēc pirkšanas, pārliecinieties, ka pēc mazgāšanas tie ir pilnīgi sausi, pirms tos ievietojat uzglabāšanai.
Turpinājums nākošajā lapā….