Pēc Zelenska domām, Krievija gatavojas jaunam postošam uzbrukumam Ukrainas pilsētām.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zeļenskis brīdina, ka Krievija pašlaik veido spēkus jaunam postošam triecienam Ukrainas pilsētām. Ukraina turpina saskarties ar izaicinājumiem energoapgādē Krievijas streiku dēļ. Ukrainas dienvidos Ukrainas armija pēdējās diennakts laikā iznīcinājusi 14 iebrucēju spēkus, ienaidnieka dronu kontroles posteni un trīs munīcijas noliktavas. Ukrainas aviācija veica 18 triecienus iebrūkošajiem Krievijas spēkiem, ar nāvējošu precizitāti trāpot to pozīcijām gaisā.

No otras puses, arī tiek ziņots, ka situācija Ukrainas austrumu frontē joprojām ir nestabila, tiek ziņots par veiksmīgu Ukrainas armijas ofensīvu Oskylas upes kreisajā krastā. No vienas puses, tiek ziņots, ka turpinās veiksmīga Ukrainas armijas ofensīva Oskylas upes kreisajā krastā Harkovas apgabalā. Ukrainas armijas pārstāvis Serhijs Čerevatijs sacīja, ka Doņeckas apgabala Bahmuta ir īsta Krievijas okupantu “Nā*es fabrika”. Avdijivkas virzienā zaudējumi esot aptuveni vienādi, savukārt Luhanskas virzienā iebrucēji pastāvīgi cieš smagus zaudējumus. Ukrainas prezidents Volodimirs Zeļenskis atzinis, ka Doņeckas apgabalā notiek nāvējoši ienaidnieka uzbrukumi. Sīvie Krievijas uzbrukumi Doņeckas apgabalā turpinās nemitīgi. Ienaidnieks tur cieš nopietnus zaudējumus, taču, neskatoties uz visu, neskatoties uz jebkādiem zaudējumiem, viņš turpina nogalināt savus mobilizētos karavīrus un algotņus. Es sveicu visus mūsu drosmīgos karotājus, kuri turpina nest šīs kaujas nepanesamo spiedienu, kuri paliek nelokāmi un drosmīgi aizstāv mūsu pozīcijas. Neapmierinātību ar savu vadību pauduši arī kaujās Doņeckas apgabalā iesaistītie Krievijas jūras kājnieki, norādot, ka simtiem bojāgājušo un ievainoto jūras kājnieku cēlonis ir neizprotama ofensīva kādā no Doņeckas apgabala ciemiem.

Dienas laikā Ukrainas armija atvairīja atkārtotus iebrucēju uzbrukumus astoņu apmetņu tuvumā. Tikmēr Krievija diennakts laikā Ukrainā raidījusi četras raķetes un vairāk nekā divdesmit gaisa triecienus. Kā savā nakts uzrunā sacīja prezidents Zelenskis, Krievija šobrīd mobilizē savus spēkus jaunam masveida uzbrukumam Ukrainas pilsētām. Tieši šim nolūkam Krievija esot pasūtījusi ballistiskās raķetes Irānai. Mēs arī apzināmies, ka teroristu valsts uzkrāj spēkus un līdzekļus, lai veiktu postošus uzbrukumus mūsu infrastruktūrai. Enerģētikas infrastruktūra ir ļoti svarīga mūsu sabiedrības un ekonomikas labklājībai. Krievijai Irānas raķetes ir īpaši svarīgas. Mēs esam gatavi atbildēt. CNN ziņo, ka Krievija piekritusi pārdot Irānas kodolmateriālus apmaiņā pret raķetēm. Tas varētu būt nozīmīgs notikums, jo tas varētu nozīmēt, ka Irāna tuvojas spējai izveidot kodolieroci. Zelenskis norādīja, ka Irānas atbildību par Maskavas agresiju apspriedis ar Eiropas Komisijas prezidenti Ursulu fon der Leienu.

Vissarežģītākā situācija ar energoapgādi ir Kijevā, kur arī pirmdien uz laiku tiks atslēgta elektrība. Varas iestādes norāda, ka scenāriji ar elektrības padeves pārtraukumiem Krievijas uzbrukumu dēļ var būt dažādi. Viens no potenciālajiem scenārijiem paredz arī Kijevas iedzīvotāju masveida evakuāciju, taču tas šobrīd netiek apspriests. Kijevas mērs Vitālijs Kļičko mudināja Kijevas iedzīvotājus domāt uz priekšu un sagatavoties ilgstošam elektroenerģijas padeves pārtraukumam pilsētā. Priekšpilsētās ir cilvēki, kuriem ir ūdens un siltums, un viņi var jums palīdzēt, ja jums tas ir nepieciešams. Viņi runā par to, vai jūs varat palikt pie viņiem kādu laiku. Situācija Kijevā ir trausla, bet pārvaldāma. Pilnīgs elektroenerģijas padeves pārtraukums pilsētā, kas varētu aizņemt vairākas dienas ārkārtas darbu veikšanai, ir viens no sliktākajiem scenārijiem, kas varētu notikt, ja Krievija turpinās streikot ne tikai Kijevā, bet arī citur.

“Kara pētījumu institūta” analītiķi uzskata, ka Krievija var turpināt draudēt ar kodoltriecienu, mēģinot ietekmēt Ukrainu caur Rietumu sabiedrotajiem, taču tas nedos vēlamos rezultātus. Pēc analītiķu domām, maz ticams, ka Krievija Ukrainā varētu izmantot kodolieročus. Tāpat tiek novērots, ka Maskava jau veic pasākumus, lai deeskalētu savu kodolretoriku. Laikraksts Wall Street Journal ziņo, ka ASV prezidenta padomnieks Džeiks Salivans pēdējo mēnešu laikā veicis konfidenciālas sarunas ar Krievijas prezidenta Vladimira Putina augstākajiem palīgiem. Viņš mēģināja pastāstīt par masu iznīcināšanas ieroču lietošanas briesmīgajām sekām, brīdinot Maskavu no šādas rīcības. Piemēram, Salivans sazinājās ar Putina ārpolitikas padomnieku Juriju Ušakovu, kā arī runāja ar savu tiešo kolēģi Krievijas valdībā Nikolaju Patruševu. Kara beigas bija mierīgs izlīgums.

Leave a Comment