Pētījums: puse Latvijas iedzīvotāju atzīst, ka pārmērīga mobilo tehnoloģiju lietošana ir radījusi domstarpības ģimenē

Tele2 sadarbībā ar pētījumu aģentūru Norstat veicis aptauju, lai skaidrotu viedtālruņu lietošanas paradumus Latvijā. Izrādās, ka 85% Latvijas iedzīvotāju uzskata mobilo telefonu par jauno atkarības veidu. Gandrīz pusei iedzīvotāju pārmērīga mobilo tehnoloģiju lietošana radījusi domstarpības ģimenē. Tikai 10% sabiedrības domā, ka viedtelefonus lieto normas robežās.

Lai mainītu mobilo tehnoloģiju lietošanas kultūru Latvijā, Tele2 ar Vese***as ministrijas un vadošo neiroloģijas un psiholoģijas speciālistu atbalstu uzsāk izglītojošu iniciatīvu, kas vērsta uz jēgpilnu interneta izmantošanu un atteikšanos no moderno tehnoloģiju pārmērīgas lietošanas.

Vese***as ministre Ilze Viņķele uzsver: “Mobilās tehnoloģijas dinamiski attīstās, un to sniegtās iespējas nepieciešams gudri izmantot savā labā. Vienlaikus mums jāapzinās, ka pārmērīga interneta un mobilo tehnoloģiju lietošana var izraisīt stresu, sasprindzinājumu un nomāktību. Diemžēl Latvijas iedzīvotāji šādos gadījumos laicīgi nevēršas pēc palīdzības, jo sabiedrībā joprojām valda dažādi aizspriedumi. Taču to ir iespējams mainīt ar proaktīvu rīcību. Vese***as ministrija jau tuvākajā laikā plāno būtiski modernizēt un uzlabot psihiskās Vese***as aprūpes pieejamību, kā arī veidot kampaņas, lai cilvēkus izglītotu par labas psihiskās Vese***as uzturēšanu.”

Brīvo brīžu pavadīšana telefonā pirms aizmigšanas un uzreiz pēc pamošanās, sociālo tīklu aplūkošana ģimenes ēdienreizēs un pārāk daudz laika veltīšana spēlīšu spēlēšanai viedtālrunī ir tikai daži no paradumiem, kurus Latvijas iedzīvotāji vēlētos mainīt visbiežāk. Katrs trešais iedzīvotājs, bet jauniešu vidū pat divi no trim aptaujātajiem atzinuši, ka viedierīces izmanto par daudz, bezmērķīgi izmantojot saturu, kas nemaz nav nepieciešams.

Izglītojošā iniciatīvā gada garumā tiks aktualizēta jēgpilna interneta lietošana viedierīcēs un piedāvāti speciālistu risinājumi, lai mobilo tehnoloģiju izmantošana nekļūtu par atkarību un nenodarītu kaitējumu Vese***ai un attiecībām ģimenē. Mobilo sakaru operators Tele2 turpmāk arī savās produktu reklāmās ievietos brīdinājumu, aicinot klientus internetu lietot atbildīgi.

“Pēdējo gadu laikā mēs novērojam ļoti strauju mobilā interneta patēriņa pieaugumu un priecājamies, ka mobilās tehnoloģijas paver daudz iespēju ātrai informācijas apmaiņai, zināšanu apguvei, dažādu ikdienas sadzīves jautājumu risināšanai un ir neaizvietojamas uzņēmējdarbības attīstībai. Tomēr pārlieka aizraušanās ar tām un neatbilstoša vai bezmērķīga interneta patērēšana rada ne tikai atsvešinātību ģimenēs, bet arī var ietekmēt cilvēka veselību un attīstību. Tādēļ mēs, Tele2, turpmāk savās reklāmās vērsīsim uzmanību uz atbildīgu interneta lietošanu, turklāt darīsim to formātā, kādu cilvēki pieraduši redzēt alkoholisko dzērienu un tabakas produktu komunikācijā, liekot klāt brīdinājumu,” atklāj Tele2 valdes priekšsēdētājs Valdis Vancovičs.

Par pārmērīgu viedierīču lietošanu ir satraukušies gan ģimeņu psihoterapeiti, gan bērnu neirologi, kuri uzsver, ka šī problēma skar visas paaudzes, un tehnoloģiju patēriņa ierobežošana neattiecas tikai uz bērniem vai pusaudžiem. Tieši vecāku ieslīgšana mobilajos telefonos ir kļuvusi par problēmu, kas jārisina.

“Svarīgi nepieļaut, ka viedierīces aizņem visu mūsu brīvo laiku. Signāls, ka piesaiste telefonam ir kļuvusi pārāk cieša, parādās brīdī, kad sākam melot sev un citiem par internetā pavadīto laiku. Pasliktinās attiecības ģimenē, jo izpaliek sarunas, zūd klātbūtnes sajūta. Laika pavadīšana telefonā ir veids, kā atpūšamies no saspringtas dienas: ekrānā varam izvēlēties saturu, ko skatīties, bet nepatīkamās ziņas ignorēt. Ģimenē ir tieši otrādi – tuvinieku stāstīto, lūgumus, pārmetumus ignorēt nevaram. Tie jāuzklausa un jārisina. Tādēļ nereti ērtāk ir būt kontaktā ar viedierīci, nevis vīru/sievu, bērniem vai saviem vecākiem. Risinājums, kā izvairīties no pārmērīgas telefona lietošanas, ir padomāt, kā savu atpūtu varam organizēt citādi. Piemēram, sastādīt sarakstu ar lietām, ko darīt, kad ir brīvs laika sprīdis – palasīt grāmatu vai satikt sen neredzētu draugu. Varbūt iespējams izvēlēties izklaidi, kurā labprāt iesaistītos visa ģimene,“ ar ieteikumiem dalās Dace Caica, psihoterapeite atkarību jautājumos, biedrības Esi Brīvs valdes priekšsēdētāja.

Par pētījumu

Aptauja tika veikta sadarbībā ar Norstat Latvija. Laika posmā no šī gada 5. līdz 13. februārim tika aptaujāti 1033 Latvijas iedzīvotāji vecumā no 18-65+ gadiem.

Par Tele2

Tele2 ir mobilo sakaru līderis Latvijā – uzņēmuma klienti ir gandrīz puse Latvijas iedzīvotāju. Uzbūvējot Baltijā modernāko sakaru tīklu, Tele2 nodrošina vidēji ātrāko mobilo internetu Latvijā un 4G tīkla pārklājumu, kas ir pieejams 99% iedzīvotāju. Tele2 ir daļa no Tele2 AB grupas un ir vienīgais mobilo sakaru operators, kas darbojas vienoti visās Baltijas valstīs.

Leave a Comment