Pfizer un BioNTech ir paziņojuši, ka viņu Co**d-19 vakcīna tagad ir apstiprināta lietošanai bērniem no sešu mēnešu vecuma.

Šādu lēmumu EK pieņēma, pamatojoties uz Eiropas Zāļu aģentūras ieteikumu. No otras puses, Moderna vakcīna ir apstiprināta arī bērniem vecumā no sešiem mēnešiem līdz pieciem gadiem. No vienas puses, “Spikevax” vakcīnas lietošana ir apstiprināta bērniem vecumā no sešiem mēnešiem līdz pieciem gadiem.

Abas vakcīnas ir paredzētas aizsardzībai pret sākotnējo SARS-CoV-2 vīrusa celmu. Pfizer-BioNTech un Moderna vakcīnas pret Co**d-19 ir apstiprinātas lietošanai pieaugušajiem un bērniem piecu un sešu gadu vecumā. Vakcīnas jāievada, injicējot ķermeņa spēcīgākajos muskuļos. Bērniem vecumā no sešiem mēnešiem līdz četriem gadiem primārā vakcinācija ar Pfizer-BioNTech vakcīnu Comirnaty jāveic ar trīs devām pa trīs mikrogramiem. Pirmās divas devas jāievada ar trīs nedēļu intervālu, bet trešā deva jāievada ne agrāk kā astoņas nedēļas pēc otrās devas. Savukārt bērniem vecumā no sešiem mēnešiem līdz pieciem gadiem primāro vakcināciju ar Co**d-19 vakcīnu “Moderna” “Spikevax” var veikt ar divām devām – katru 25 mikrogramus – bez pārtraukuma starp devām.

No vienas puses, zīdaiņiem vecumā no sešiem mēnešiem līdz pieciem gadiem primāro vakcināciju ar Co**d-19 vakcīnu “Moderna” “Spikevax” var veikt ar divām devām – katra 25 mikrogrami – ar četru nedēļu intervālu. Visbiežāk novērotās vakcīnu blakusparādības bērniem vecumā no sešiem mēnešiem līdz četriem vai pieciem gadiem kopumā bija līdzīgas blakusparādībām, kas novērotas citās vecuma grupās. Biežas Comirnaty blakusparādības bērniem vecumā no 6 līdz 23 mēnešiem ir aizkaitināmība, miegainība, apetītes zudums, izsitumi un jutīgums injekcijas vietā. No vienas puses, bērniem vecumā no 6 līdz 36 mēnešiem pēc Spikevax vakcīnas saņemšanas bieži novērotas blakusparādības bija aizkaitināmība, raudāšana, apetītes zudums un miegainība.

No otras puses, dažiem bērniem pēc Spikevax vakcīnas saņemšanas radās tādas blakusparādības kā aizkaitināmība, raudāšana, apetītes zudums un miegainība, taču tas ne vienmēr bija gadījums. Šīs abu vakcīnu blakusparādības parasti bija vieglas vai vidēji smagas un ātri izzuda pēc vakcinācijas. Oriģinālās reģistrētās vakcīnas Comirnaty un Spikevax efektīvi aizsargā cilvēkus no Co**d-19 izraisītām smagām slimībām, kurām ir augsts hospitalizācijas un Nā*es risks. Tos joprojām izmanto vakcinācijas kampaņās ES, īpaši primārajā vakcinācijā.

Vecāki aicināti sazināties ar sava bērna pediatru vai ģimenes ārstu, lai pārrunātu vakcinācijas plānošanu un veikšanu Latvijā. Zāļu valsts aģentūras Latvijas speciālisti ir arī EZA zinātnisko komiteju locekļi.

Leave a Comment