Pieci soļi piemērotas mājvietas radīšanai mājdzīvniekam

Mājdzīvnieka ienākšana ģimenē ir liels solis, kas prasa ne vien lielu atbildību no saimnieka puses, bet arī piemērotas mājvietas izveidi. Rīga Zoodārzā jau pavisam drīz, pateicoties “Maxima” klientu atbalstam akcijas “Mīluļu slepenā dzīve 2” ietvaros, taps mājoklis Sarkanajiem pandām, tādēļ apkopojām Zoodārza valdes priekšsēdētāja Ingmāra Līdakas piecus galvenos padomus, ko noteikti vērts paturēt prātā, ja veidojat mājokli savam mīlulim pašu spēkiem.

1. Izvērtē, cik liels mājoklis būs nepieciešams.

Nereti, iegādājoties dzīvnieku un vēlāk veidojot viņam mājvietu, cilvēki piemirst, ka jau pēc pāris gadiem viņiem tā būs par mazu. Gan mazas zivtiņas un bruņurupuči, gan daudzi citi dzīvnieki divu, trīs gadu laikā var izaugt tikt lieli, ka akvāriji un būri tiem vairs neder. Pirms mājvietas būvniecības ir svarīgi noskaidrot, kāds būs pieauguša dzīvnieka izmērs un izvērtēt, vai tam būs iespējams nodrošināt pietiekami daudz vietas dzīvoklī vai mājā.

2. Parūpējies par siltumu.

Dzīvniekiem tāpat kā cilvēkiem izdzīvošanai ir nepieciešams siltums. Turklāt to prasības var būt ļoti atšķirīgas. Ja vieni Latvijas klimatiskajos apstākļos jutīsies labi un var dzīvot arī ārā, citiem nepieciešams tropu klimats visa gada garumā. Protams, ar mūsdienu tehnoloģiju palīdzību to visu ir iespējams nodrošināt, tomēr ir svarīgi precīzi noskaidrot izvēlētā mājdzīvnieka vajadzības un paredzēt papildu resursus atbilstošas temperatūras un gaisa mitruma nodrošināšanai.

3. Iekārto dzīvnieka māju.

Lai dzīvnieks justos droši un komfortabli, arī viņam ir nepieciešamas mēbeles, slēptuves un trauki. Tie var būt īpaši augi un akmeņi akvārijā, koku zari kāpelēšanai būrītī, ērta un droša guļvieta un vēl neskaitāmi citi elementi, ko nosaka dzīvnieka ikdiena un paradumi dabiskā vidē. Nereti dzīvnieki mēģina pielāgot mājā atrodamos priekšmetus savām vajadzībām, tādējādi, piemēram, bojājot aizkarus vai mīkstās mēbeles. Tāpat arī traukus ēdināšanai ir nepieciešams pielāgot dzīvnieka izmēram un barības veidam, lai tos lietot būtu ērti gan mājdzīvniekam, gan saimniekam.

4. Atceries par izklaidi.

Veikalos ir pieejamas daudz un dažādas rotaļlietas dzīvniekiem, tomēr ar tām vien nereti ir par maz, lai izklaidētu jauno ģimenes draugu. Ļoti daudzi dzīvnieki dabā dzīvo lielākos vai mazākos baros, savstarpēji draudzējas, spēlējas, strīdas un izklaidē viens otru. To nepieciešams atcerēties, veidojot mājas savam dzīvniekam. Iespējams mājā jau sākotnēji ir jāparedz vieta nevis vienam, bet diviem vai pat desmit dzīvnieciņiem, lai tie ikdienā nebūtu nomākti un garlaikoti.

5. Nodrošini drošību dzīvniekam, sev un apkārtējiem.

Mājdzīvnieki var mums sniegt daudz pozitīvu emociju un būt draudzīgi, tomēr svarīgi atcerēties, ka tie var arī sadusmoties un būt bīstami gan mājas iemītniekiem, īpaši bērniem, gan kaimiņiem un citiem apkārtējiem. Svarīgi radīt drošu mājvietu atbilstoši katram dzīvniekam – vai tas būtu slēdzams būris, iežogota teritorija vai atsevišķa telpa. Jo lielāks dzīvnieks, jo svarīgāk ir parūpēties par visu nepieciešamo drošībai dzīves vietā. Ja mājās ir arī citi dzīvnieki, jāizvērtē, kā tie savstarpēji sadzīvos, vai tas būs droši un vai nepieciešamības gadījumā tiem varēs nodrošināt atsevišķas telpas vai mājvietas.

Kā jau ziņots iepriekš, Sarkano pandu jaunā mītne taps bijušās brūno lāču mājas teritorijā, kas tiem palika par mazu, un tās tapšanā var iesaistīties ikviens iedzīvotājs. No 9.jūlija līdz 16.septembrim akcijas “Mīluļu slepenā dzīve 2” ietvaros ikviens iedzīvotājs “Maxima” veikalos var iegādāties saliekamu kartona mājiņu par 1,99 Eur. Daļa līdzekļu, kas iegūti no rotaļu mājiņu pārdošanas, tiks novirzīti jaunās Sarkano pandu mītnes būvniecībai Rīgas Zooloģiskajā dārzā.

“Maxima” kampaņas ietvaros ikvienai ģimenei ir iespēja “Maxima” veikalos iegādāties arī rotaļlietu kāda bērnu iemīļota mājdzīvnieka formā un, kopīgi iekārtojot tam mājvietu rotaļu namiņā, caur spēlēm un rotaļām vairot bērna izpratni un atbildību pret dzīvniekiem gan mājās, gan dabā.

Plānots, ka mazo pandu mītnes tapšana tiks uzsākta 2019. gada nogalē un Sarkanās pandas uz jauno mājvietu Rīgas Zoodārzā pārcelsies 2020.gada pavasarī.

Leave a Comment