Piparu stādu kaitēkļi: kā cīnīties un ar ko laistīt, lai atbrīvotos no laputīm, zirnekļa ērcītēm, baltajām mušiņām un tripšiem

Cīņā pret laputīm, ērcītēm, baltblusiņām un tripšiem uz stādiem palīdzēs bioloģiskie produkti, tautas līdzekļi un ķīmiskie insekticīdi. Regulāri veiciet apstrādi un apvienojiet tās ar profilaktiskiem pasākumiem: dezinficējiet augsni un sēklas, uzraugiet temperatūru un mitrumu, nesabieziniet stādus. Tad jūs varat iztikt ar drošu un nekaitīgu izsmidzināšanu. Šajā rakstā jūs atradīsit piparu stādu kaitēkļu aprakstu ar fotogrāfijām, kā arī metodes, kā rīkoties ar nelūgtiem viesiem. 

Kāpēc uz piparu stādiem parādās kaitēkļi?

Kad saldo piparu stādi aug mājās uz palodzēm vai siltumnīcu stādaudzētavās, tie kļūst par vieglu laupījumu rijīgiem kukaiņiem – laputīm, zirnekļa ērcītēm, baltbušas un tripšiem.

Vāji stādi viņiem galvenokārt ir vilinoši un viegli pieejami. Tāpēc rūpīgi jāuzrauga apgaismojums, piparu laistīšana, temperatūra un uzturs. Kad stādi ir ērti, tie aug saskaņā ar noteiktajiem termiņiem, tiem ir augsta imunitāte un stingri pretojas fitopatogēnu – slimību un kaitēkļu – invāzijai.

Atsauce

Salīdzinot ar tomātiem un gurķiem, paprika mazāk piesaista kukaiņu kaitēkļu uzmanību.

Laputis

Ja paprikas stādiem lapas saritinās un kļūst lipīgas, visticamāk, uz tām ir apmetušās laputis. Šis ir visizplatītākais piparu stādu kaitēklis. Tas ir kaitīgāks siltumnīcās un citās patversmēs, mazāk kaitīgs iekštelpu apstākļos.

Atsauce

Laputis ir ražīgs kaitēklis: tās ražo vairākas paaudzes sezonā, tāpēc tās ir ļoti rijīgas. Sulu izsūc ne tikai kāpuri, bet arī pieaugušie. Zem palielināmā stikla var redzēt mazus tumšus, gaiši zaļus, dzeltenīgus, 1,5–2 mm lielus kukaiņus. Kopumā ir vairāk nekā 30 sugas. Uz stādiem biežāk sastopamas siltumnīcas vai persiku laputis.

Lasi arī: Lēta metode no vecmāmiņas. Stādot tomātus, pievienojiet šo tableti bedrē, un tomātu skaits uz krūma kļūs daudzkārt lielāks

Paprikas stādiem laputu bojājumu pazīmes

Kukaiņi izsūc sulu, ievērojami novājinot augus. Stādi aug lēnāk un bieži mirst. Jūs varat aizdomas par laputīm, pamatojoties uz šādiem simptomiem:

  • lapas kļūst frotē un krokas;
  • uz augšu parādās lipīgs pārklājums;
  • stādi pārstāj augt;
  • lapas nokalst un nokrīt.

Pasākumi laputu apkarošanai

Ir obligāti jācīnās ar laputīm! Bīstams ir gan pats kaitēklis, gan laputu pārnēsātās vīrusu Sli**bas.

Ja ir maz kukaiņu, mēģiniet tos nomazgāt. Ērtāk to darīt, audzējot piparu stādus atsevišķi podos vai krūzēs. Ar kastēm būs grūtāk. Tāpat vieglu bojājumu gadījumā pietiks ar stādu apsmidzināšanu ar bioloģiskiem produktiem. Ķīmiju izmanto, kad stādus pārpopulē laputis, kad saudzīgākas bioloģiskās un tradicionālās metodes vairs nepalīdz.

Mehāniskās metodes
Bioloģiskie aģenti
Ķimikālijas
Noskalojiet kukaiņus zem tekoša auksta ūdens.
  • Bitoksibacilīns
  • Entobakteriīns
  • Tanreks
  • Akarins
  • Keltan
  • Dusmas
  • Aktellik
  • Inta-Vir
  • Fosbecīds
  • Proteus

Profilakses metodes

Profilaksei ir svarīgi uzraudzīt augsnes stāvokli, veikt dezinfekciju, nomainīt augsni, mainīt stādīšanas vietu.

  1. Izmantojiet dezinficētu augsni.
  2. Neņemiet augsni stādiem no dobēm, kurās pagājušajā sezonā tika konstatēti kaitēkļi.
  3. Pirms stādu stādīšanas siltumnīcu rūpīgi apstrādājiet.
  4. Noņemiet augu atliekas: tajās var pārziemot kaitēkļi.
  5. Nogalini skudras, kas nes laputis.

Kā atbrīvot piparu stādus no kaitēkļiem – laputīm: tautas līdzekļu saraksts

  1. Ziepju-eļļas misa : 1 ēd.k. Augu eļļas karoti sajauc ar 15 g ziepju un izšķīdina 1 litrā silta ūdens. Apstrādājiet stādus.
  2. Sinepju šķīdums: izšķīdina 200 g pulverveida sinepju 5 litros karsta ūdens. Apstrādājiet lapas ar atdzesētu šķīdumu.
  3. Ziepju šķīdums: izšķīdiniet 200 g rīvētas veļas vai darvas ziepes 1 litrā silta ūdens. Noslaukiet katras lapas abas puses ar atrastajiem kukaiņiem.
  4. Kliņģerīšu uzlējums: 200 g sēklu uzlej 10 litros ūdens. Izsmidziniet stādus vai laistiet augsni podos. Uzlējuma pagatavošanai aptiekā var iegādāties kaltētu kliņģerīšu (kliņģerīšu) vai biškrēsliņu ziedus.
  5. Amonjaka šķīdums: 1 tējk. Farmaceitisko amonjaku sajauc ar 2 litriem ūdens. Apstrāde pa lapām. Ja nepieciešams, atkārtojiet procedūru vairākas reizes.

Turpinājums nākošajā lapā…

Leave a Comment