Sāpīgās atmiņās dalās viena no pēdējām “lotosa pēdiņu” īpašniecēm

Skaistums prasa upurus- šo teicienu ir dzirdējusi katra sieviete un savā veidā arī piedzīvojusi, dodoties uz vaksācijām, veicot dažādas injekcijas un citas procedūras. Bet neko no tā nevar salīdzināt ar senajiem Ķīnas skaistuma standartiem un veidu, kā to ieguva.

Vairāki miljoni Ķīnas sieviešu regulāri tina savas pēdas, lai tās būtu aptuveni 7,5 cm zelta lotosa lielumā. Vanga Lifena piedzīvoja savu pirmo pēdas notīšanu 7 gadu vecumā. To veica viņas māte, bet, kad viņa nomira, pati Vanga turpināja to darīt. Tika lauzti kāju pirksti un pēdas velve, lai pēdas priekšdaļa pietuvotos pēc iespējas tuvāk papēdi. Tagad, 79 gadu vecumā, Vanga sāpes vairs neatceras.

lotosa pēdiņas2

Pēdu samazināšana bija vienīgais veids, kā ieprecēties bagātā ģimenē. Vangas gadījumā viņas savedēji bija atraduši vīrieti, kuram bija pateikts, ka jāatrod sieviete ar mazām pēdām, jo tikai tādu viņš varēja precēt. Tikai pēc kāzām Vanga beidzot satika savu vīru un vēlāk izrādījās, ka viņš ir atkarīgs no opija.

“Šī sieviete dzīvoja starp divām ērām. Kad viņa bija jauna, pēdu notīšana bija aizliegta, tāpēc viņa vairījās no sabiedrības, bet, kad nāca komunisms, tad daudziem nācās strādāt labības laukos, kura arī viņas nebija lietderīgas,” stāsta Yang Yang, kas ir grāmatas autore par Vangas un viņas vīra dzīvi.

lotosa pēdiņas3

Kāda cita “lotosa pēdiņu” īpašniece, Zhou Guizhen, kurai ir 86 gadi, spriež par to, kā viss ir mainījies. Agrāk mazas pēdiņas tika uzskatītas par dižciltības, elegances paraugu, bet tagad tā tiek uzskatīta par vardarbību un sieviešu pakļaušanu spīdzināšanai. “Tagad es nožēloju savu pēdu laušanu,” atzīst Zhou. “Es nevaru pienācīgi dejot, pat kustēties. Bet agrāk bija tādi laiku, kad neviens tevi neprecēja, ja tev bija normālas pēdas.”

Tas bija pēdu fetišs nacionālā mērogā, bet īstenībā mazās pēdiņas tika mazgātas tikai vienu reizei divās nedēļās, tāpēc tās bija ļoti smirdīgas. Tās tika ietītas 3 m garā audumā, tāpēc tas bija pārāk piņķerīgs pasākums, lai to atkārtotu biežāk.

lotosa pēdiņas4
Lotosa pēdiņas salīdzinājumā ar parastām pēdām

Yang Yang stāsta, ka viņa esot bijusi ļoti nerātns bērns, jo viņas mammai arī bija notītas pēdas, tāpēc viņa nevarēja viņu panāk un iepērt par blēņām, kuras meitene bija pastrādājusi.

Galu galā, vecās kundzes pat lepojas ar savām mazajām, sakropļotajām pēdiņām, bet pašas arī atzīst, ka tajā laikā viņām nebija izvēlēs.

Avots: npr.org

COMMENTS

  • <cite class="fn">Lita</cite>

    Kada jega no mazas peedas ja nevar pat paskriet,padejot.. ?Un smirdiga jo biezi nemzgaa. Mocibas par sliktaku rezultaatu. Da ,lai neprec mani neviens ja tik mulkigi viriesi.

Leave a Comment