Saules paneļu īpašnieki jūtas kā apkrāpti plānotā sadales tarifa kāpuma dēļ.

Daudzas mājsaimniecības un uzņēmumi ir uzstādījuši saules paneļus, cerot samazināt elektroenerģijas izmaksas. Cilvēki jūtas apkrāpti ar uzņēmuma “Sadales tīkls” (ST) plānoto tarifu paaugstināšanu, jo tas būtiski sadārdzinās izmaksas.

Komercparki uzskata, ka sperot šādu soli, dažu gadu laikā tiks apturētas ilgtermiņa investīcijas šajā nozarē. Dzīvnieku aizsardzības biedrība “Ķepu Ķepā” šoruden, atjaunojot kaķu māju, uzstādīja saules baterijas un siltumsūkni, lai padarītu telpu ērtāku dzīvniekiem.

Biedrības vadītāja Gundega Bidere pastāstīja, ka ar gandrīz 15 000 eiro investīcijām tie vēl nav pabeigti. Izrādījās, ka bez pārvades tīklu rekonstrukcijas viņi nevar nodot maksimālo saražotās elektroenerģijas daudzumu. Pēdējais piliens bija ziņa par “Sadales Tīkli” plānoto tarifu paaugstināšanu par 75%. “Arī mēs esam tie, kuriem tagad ir jāmaksā nauda par jauniem vadiem. Kādu cenu mēs maksāsim par to, ko mēs kārojam? Esam iegādājušies jaunus vadus, uzstādījuši saules paneļus, samaksājuši par to ierīkošanu un elektrības plūsmu vienā virzienā.

Saules paneļi ir uzstādīti daudzās privātmājās ar valsts atbalstu, izmantojot Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas īstenoto programmu. Mājsaimniecību skaits Latvijā ar saules paneļiem pēdējā gada laikā pieaudzis piecas reizes, liecina VARAM dati. Taču tie, kas cerēja uz lētāku enerģiju, tagad jūtas vīlušies. Kā skaidroja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs, attīstībai ir jābūt ilgtspējīgai, lai aizsargātu mūsu vidi. Viņš nebija informēts par tarifa paaugstināšanas plānu, lai gan mudināja iedzīvotājus ražot zaļo enerģiju. Ministrs skaidroja, ka viņi šādu situāciju neplānoja, jo tobrīd neuzskatīja, ka pēc tās būtu vajadzīga. Viņi uzskatīja, ka uzstādītais atjaunojamās enerģijas apjoms ir pārāk mazs, lai attaisnotu izdevumus.

Uzņēmumā ST skaidroja, ka tarifu paaugstināšana ir neizbēgama. Tomēr mājsaimniecības, kas ir uzstādījušas saules paneļus, joprojām gūs labumu salīdzinājumā ar citām mājsaimniecībām. Mājsaimniecības ar saules paneļiem par elektrību maksās nedaudz mazāk, jo, ja saražoto uzreiz patērēs, nevis ievadīs tīklā, tad no tām netiks iekasēta tarifa mainīgā daļa, kas attiecas uz KWh. Tarifi komercsabiedrībām varētu pieaugt par vairāk nekā 500%, radot vēl lielāku neizpratni. Adažā topošā saules paneļu parka pārstāvis sacīja, ka tas pilnībā apturēs “zaļās enerģijas” attīstību gan īstermiņā, gan ilgtermiņā.

Tarifa paaugstināšana ļaus investoriem atturēties no naudas ieguldīšanas parku celtniecībā. Tas nozīmē, ka valsts šobrīd izslēdz iespēju šo enerģijas cenu jautājumu risināt ar ilgtermiņa investīcijām,” sacīja SIA “O.K.22” valdes loceklis Renārs Liebičs. Ekonomikas ministrija atteikusies komentēt šo situāciju, kamēr Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija nebūs pasludinājusi galīgo spriedumu. Tarifs “Ugstsprieguma tīkls” klientiem piemēro zemāku likmi, kas savukārt būtiski palielina mūsu izmaksas. Līne norādīja, ka ar pārvades operatoru jau ir pārrunāta situācija un tā ir jāmaina. Cerams, ka jaunie tarifi stāsies spēkā nākamā gada jūlijā.

Leave a Comment