Seši lielākie globālu ekonomisko katastrofu vaininieki

2. Ko iespēj visparastākā matemātika

Vai varam iedomāties, ka ir tāda matemātiskā formula, kas ļauj ļoti viegli taisīt lielu naudu? Jā, tāda patiešām ir, un, pateicoties matemātiķa Deivida Lī “gaišajai galvai”, daudzi cilvēki visā pasaulē iedzīti postā, bankrotējuši un beiguši dzīvi pašnāvībā.

Viņu 2006. gadā darbā nolīga vērtspapīru tirgus iespējamo risku investori, un viņš viņiem uzrakstīja brīnumformulu, ko nodēvēja par “Gausa kopula funkciju”. Un šī formula pauž, ka ir pilnībā droši iegādāties ar parādsaistībām nodrošinātas obligācijas. Jeb, citiem vārdiem sakot: jo vairāk naudas ieguldi, jo vairāk saņem pretim. Turklāt bez vismazākās piepūles!

Visi pasaules brokeri sāka pielūgt šo formulu, bet pašam matemātiķim “draudēja” Nobela prēmija. Pirms formulas parādīšanās obligācijās bija ieguldīti 270 miljardi dolāru, taču pēc tās parādīšanās tur jau bija 4,7 triljoni. Bet visu iegāza nekustamā īpašuma tirgus – to īpašnieki nespēja segt kredītsaistības, cilvēki steidza pārdot “drošās” obligācijas, taču tās jau vairs nevienam nebija vajadzīgas. Tādējādi ar matemātiķa vieglu roku īstenojās iznīcinošs trieciens ekonomikai, kā sekas, visdrīzāk, izjutīs vēl vairākas paaudzes.

COMMENTS

Leave a Comment