Skumbrija garšos kā sarkanā zivs: noslēpums ir īpašā marinādē!

Piedāvāju pagatavot skumbriju, kas garšos ne sliktāk kā sarkanā zivs. Un šī ēdiena noslēpums ir pikantajā marinādē, kurā zivs īpašā veidā atklāj savu garšu.

Skumbrija (Scomber scombrus) ir populāra un barojoša zivs, kas pieder pie makreļveidīgo dzimtas. Tā ir iecienīta daudzu pasaules virtuvju sastāvdaļa, pateicoties tās izteiksmīgajai garšai, augstajam uzturvielu saturam un daudzpusīgajai izmantošanai.

Vēsture

Skumbrija ir bijusi cilvēku uztura sastāvdaļa jau gadsimtiem ilgi. Senajā Grieķijā un Romā skumbrija tika augstu novērtēta un bieži izmantota kā pārtikas un tirdzniecības prece.

Viduslaikos Eiropā skumbrija kļuva par svarīgu uztura sastāvdaļu, īpaši piekrastes reģionos, kur zivju resursi bija viegli pieejami. Mūsdienās skumbrija ir iecienīta daudzās pasaules virtuvēs un tiek zvejota lielos apjomos.

Zveja

Skumbrija dzīvo Atlantijas okeānā, Vidusjūrā un Ziemeļjūrā. Tā ir pelagiska zivs, kas pārvietojas baros un migrē sezonāli. Skumbrijas zveja tiek veikta, izmantojot dažādas metodes:

Tīklu zveja: Šī ir viena no visizplatītākajām metodēm skumbrijas zvejai. Zvejnieki izmanto tīklus, lai noķertu lielus skumbrijas barus, kas peld virs ūdens virsmas. Tīklu zveja ir efektīva un ļauj nozvejot lielus daudzumus zivju.

Vilcēzveja: Šajā metodē tiek izmantoti vilcēzvejas kuģi, kas velk tīklus vai ēsmas aiz sevis, lai noķertu skumbriju. Vilcēzveja ir efektīva, jo ļauj zvejniekiem aptvert lielu ūdens platību un noķert dažādas zivju sugas.

Jūras zveja: Skumbriju bieži zvejo arī ar makšķerēm un spiningiem, īpaši sporta zvejnieki. Šī metode ir mazāk industriāla, bet populāra hobijzvejnieku vidū.

Uzturvērtība

Skumbrija ir ļoti barojoša zivs, kas ir bagāta ar olbaltumvielām, veselīgiem taukiem, vitamīniem un minerālvielām.

Olbaltumvielas: Skumbrija ir lielisks olbaltumvielu avots, kas nepieciešams muskuļu augšanai un atjaunošanai. 100 grami skumbrijas nodrošina aptuveni 20 grami olbaltumvielu.

Veselīgie tauki: Skumbrija ir bagāta ar omega-3 taukskābēm, kas ir būtiskas sirds un asinsvadu veselībai. Omega-3 taukskābes palīdz samazināt iekaisumu, uzlabo smadzeņu darbību un samazina sirds slimību risku.

Vitamīni un minerālvielas: Skumbrija satur daudz vitamīnu un minerālvielu, tostarp vitamīnu D, B12, selēnu, jodu un fosforu. Šīs uzturvielas ir svarīgas kaulu veselībai, imūnsistēmas stiprināšanai un vielmaiņas procesiem.

Antioksidanti: Skumbrija satur arī antioksidantus, kas palīdz aizsargāt šūnas no brīvo radikāļu izraisītiem bojājumiem un samazina hronisku slimību risku.

Izmantošana kulinārijā

Skumbrija ir universāla zivs, ko var pagatavot dažādos veidos, piešķirot ēdieniem bagātīgu un izteiksmīgu garšu.

Cepta skumbrija: Cepta skumbrija ir vienkāršs un garšīgs ēdiens. Zivi var cept veselu vai filejās, pievienojot dažādas garšvielas, citronu un garšaugus. Cepta skumbrija ir lielisks olbaltumvielu un veselīgo tauku avots.

Grilēta skumbrija: Grilēta skumbrija ir populārs vasaras ēdiens. Zivi var grilēt ar dažādiem marinādēm, kas piešķir tai izcilu garšu un tekstūru. Grilēšana ir arī veselīgs gatavošanas veids, kas saglabā skumbrijas uzturvērtību.

Zupas un sautējumi: Skumbrija ir lielisks papildinājums zupām un sautējumiem, piešķirot tiem bagātīgu garšu. To var izmantot dažādos jūras velšu zupās, piemēram, bujabēzā, kā arī tradicionālos zivju sautējumos.

Marinēta skumbrija: Marinēta skumbrija ir populāra uzkoda, kas ir izplatīta Skandināvijas un Austrumeiropas virtuvēs. Zivi marinē ar etiķi, cukuru un garšvielām, radot skābenu un saldu garšu. Marinēta skumbrija ir lielisks papildinājums salātiem un sviestmaizēm.

Lasi vēl: Iemarinēti sīpoli karstājā marinādē: ļoti gards papildinājums pie jebkura ēdiena

Kūpināta skumbrija: Kūpināta skumbrija ir populāra uzkoda un sastāvdaļa dažādos ēdienos. Kūpināšanas process piešķir zivs izteiksmīgu garšu un ilgāku uzglabāšanas laiku. Kūpinātu skumbriju var izmantot salātos, sviestmaizēs vai kā piedevu pie kartupeļiem.

Sagatavojiet skumbriju pēc šīs receptes, lai pārsteigtu savus viesus ar pārsteidzoši garšīgu uzkodu, kas derēs uz jebkura galda!

Kā marinēt skumbriju

kā marinēt makreles

Sastāvdaļas

2 svaigi saldētas skumbrijas

2 sīpoli

250 ml ūdens

6 krustnagliņas

1/2 tējk. melnie piparu graudi

1/3 tējk. malti smaržīgie pipari

1/2 tējk. koriandra

2 tējk. sāls

0,5 tējk. cukura

2 ēd.k. saulespuķu eļļas

2,5 ēd.k. ābolu sidra etiķis

Šķir nākošo lapu, lai iepazītos ar sagatavošanas soļiem…

Leave a Comment