Speciālista padoms: kā tikt pie bagātīgas ražas

Daudzām Latvijas ģimenēm pavasaris nozīmē rosīga darba sākumu, lai izaudzētu pārtiku savam saimes galdam. Taču, lai darbs sagādātu ražīgu rezultātu, tas jāveic gudri. “Ievērojot vienkāršus padomus, dārzā darba būs mazāk, bet raža – lielāka,” pauž dārzkopības speciāliste Eleonora Mārciņa padomu apkopojumā “Saimes galda rokasgrāmata”.

Brīvi pieejama jebkuram, tā satur vērtīgus un vienkāršus ieteikumus, kā labāk saimniekot mazdārziņā.

Rokasgrāmata ir tapusi, ieklausoties Bulduru dārzkopības vidusskolas pasniedzējas Eleonoras Mārciņas padomos, lai ikvienai Latvijas ģimenei palīdzētu bagātināt savas saimes galdu. To saņems arī tās 206 grūtībās nonākušās Latvijas ģimenes, kas Borisa un Ināras Teterevu fonda programmas “Pats savam SAIMES GALDAM” (www.saimesgaldam.lv) ietvaros un ar 12 bezpeļņas organizāciju gādību pašu rokām veiks zemkopības darbus pārtikas sagādāšanai sev un ģimenei.

Dārzkopības speciāliste iesaka:

Bagātiniet augsni. Īpašu uzmanību pievērsiet augsnes iekopšanai un uzlabošanai. Lietojiet kompostu, kūtsmēslus, zaļmēslojumu un ievērojiet augu seku. Augsni bagātiniet ar mikroorganismiem, lietojot trihodermīnu, slieku humusu u.c. līdzekļus.

Ievērojiet augu seku. Uzzīmējiet dārza plānu, izmantojot rokasgrāmatā piedāvāto shēmu. Tajā dārzeņu kultūras tiek iedalītas sešās grupās, un dārzs attiecīgi tiek iedalīts sešās zonās. “Četru gadu periodā katrā zonā audzējiet citas grupas dārzeņus. Salātaugus stādiet visur, kur brīva vieta,” iesaka speciāliste.

Esiet pacietīgi. Pavasarī esiet pacietīgi un sēklas zemē sējiet, kad augsne iesilusi vismaz līdz +12 grādiem.

Audzējiet atkārtoti. Ievērojiet, ka katram dārzenim ir savs laiks un pieeja. Piemēram, tik iecienītos kartupeļus rudens ražai stādiet maija otrajā pusē, ievērojiet audzēšanas attālumu starp rindām un augiem 60×30 cm, mēslošanai izmantojiet kompostu un ražu vāciet septembra vidū – beigās. Taču ir augi, ko vasarā var audzēt atkārtoti. Piemēram, dažāda veida kāpostus, kolrābjus, salātus, dilles, rukolu, spinātus, zirņus, pupas un sīpolus lokiem. Rokasgrāmatā atradīsiet īsus padomus izplatītāko dārzeņu audzēšanā, kas ikvienam mazdārziņa īpašniekam palīdzēs sasniegt vēlamo rezultātu.

Silta kāja, nevis galva. Siltumprasīgajiem gurķiem, ķirbjiem un kabačiem galvenais ir nevis “silta galva”, bet “silta kāja”. Uz augsnes uzberiet agrāk pļauto zāli – tai satrūdot, izdalās siltums.

Rušiniet pareizi. Lietainā vasarā veidojiet un rušiniet dobes tā, lai liekais mitrums tiktu novadīts. Arī jāravē būs mazāk, ja reizi nedēļā rūpīgi izrušināsiet visas rindstarpas.

Rokasgrāmatā ikviens atradīs detalizētu un vienkāršu dārzeņkopības darbu plānojumu un padomus. Rokasgrāmatu var brīvi lejupielādēt šeit: https://ej.uz/SaimesRokasgramatu

Programmas “Pats savam SAIMES GALDAM” ietvaros 12 organizācijas šogad savos reģionos īstenos projektus, zemkopības darbos iesaistot vismaz 800 uzņēmīgus un rosīgus savas apkaimes iedzīvotājus, tādejādi uzlabojot viņu dzīves apstākļus. Ģimenes saņems sēklas un stādus, darbarīkus un mēslojumu, pieredzējušu agronomu konsultācijas, kā arī šo “Saimes galda rokasgrāmatu”. Borisa un Ināras Teterevu fonds šiem darbiem piešķīris grantus 16 215,- eiro apmērā. Atbalstīti 3 projekti Latgalē, 2 projekti Vidzemē, 3 projekti Zemgalē un 4 projekti Kurzemē.

Plašāk par programmu un organizāciju projektiem lasiet šeit: www.saimesgaldam.lv

Foto pielikumā: Speciāliste Eleonora Mārciņa stāsta, kā izaudzēt pēc iespējas labāku ražu. Foto: Ilmārs Znotiņš

Borisa un Ināras Teterevu fonds. Mecenātu Borisa un Ināras Teterevu 2010. gadā nodibinātais ģimenes labdarības fonds atbalsta izcilas un sabiedrībai noderīgas iniciatīvas un veicina kultūras, mākslas un izglītības attīstību Latvijā un pasaulē. Plašāka informācija: www.teterevufonds.lv.

Leave a Comment