Superēdiens: kāpēc mums vajadzētu ēst speķi

Speķis ir labi zināms produkts, bet ne visi to mīl. Bet izrādās, ka to iekļaut savā uzturā ir īpaši ieteicams sievietēm! Turklāt svarīgi ir arī tas, kad šis produkts tiek ēsts.

Speķis ir vērtīgu taukskābju avots. Slavenākā ukraiņu uztura speciāliste Natālija Samojlenko apliecina: ja nelietojat speķi tā iemesla dēļ, ka baidāties no sliktā holesterīna, varat droši izņemt šo produktu no saldētavas.

Bažas, ka ar speķi organismā nonāk ievērojams holesterīna daudzums, ir pārāk pārspīlētas. Patērējot 20-30 g speķa dienā (ieteicamais daudzums), organismā nonāk tikai 30 mg holesterīna.

Veseliem cilvēkiem pieļaujamā holesterīna dienas deva ir 300 mg, bet cilvēkiem, kas pārdzīvojuši infarktu vai insultu – līdz 200 mg. Tas nozīmē, ka, dienā apēdot 30 g speķa, holesterīna līmenis ne tikai nepalielināsies, bet, gluži pretēji, tas tiks sadedzināts.

Kādā veidā speķis ir jālieto?

Vislabāk to lietot sālītu vai marinētu, jo citi kulinārijas veidi, piemēram, kūpināšana un cepšana, jūsu veselībai nenāks par labu.

Cūkas speķa lietderīgās īpašības:

Speķis satur vitamīnus A, B1, B2, B3, B6, B12, D, E un minerālvielas: kalciju, magniju, cinku, dzelzi, fosforu, selēnu un citas.

Turpinājumu lasiet nākamjā lapā!

Leave a Comment