Tibetiešu mūki, kas atbalsta Dalai Lamas “Pateicības gadu” Baltijas valstīs, 5. un 6. septembrī viesosies Latvijā

Tibeta – Sniegu zeme: mājvieta budistu lamām, kuru senie rituāli sajūsminājuši cilvēkus jau vairākus gadu tūkstošus. Septiņi tibetiešu budistu mūki no Taši Lunpo (Tashi Lhunpo) klostera veidos un izrādīs savu unikālās smilšu mandalas veidošanas tantrisko mākslu kā arī tibetiešu klostera rituālās dejas un sakrālo mūziku.

Izstrādāta gadsimtiem ilgi, smilšu mandalu veidošanas māksla ir izsmalcināta budistu dievību simboliska attēlošana, kas tiek realizēta veidojot to no neskaitāmiem krāsainiem smilšu graudiem, izmantojot īpašu tehniku. Miera Mandala ir veltīta negatīvo darbību attīrīšanai, lai nestu mieru un harmoniju universam. Tā tiks izveidota divu dienu laikā ar beigās notiekošo svētīšanas ceremoniju, kurai sekos mandalas izjaukšana un izkliedēšana, lai pēc iespējas plašāk izplatītu tās nesto labumu.

Izrāde “Līdzjūtības spēks” piedāvā Taši Lunpo klostera mūķu skandēšanu, mantras, mūziku un dejas. Mūki paver maģisku logu uz reinkarnācijas pasauli un budisma misticismu, kas iriedvesmojis skatītājus teātros un festivālos visā Eiropā. No kontemplatīvas, hipnotizējošas budisma tekstu skandēšanas līdz virpuļojošām dejām maskās, ko pavada senie tantriskie mūzikas instrumenti, ieskaitot taures, kas darinātas no cilvēka kāju kauliem, bungas, kuru pagatavošanā ir izmantoti cilvēku galvaskausi, šķīvjus, zvanus kopā ar satriecošām dungchen (garo tauru) skaņām. Mūki ļauj piedzīvot svētās Tibetas gaisotni: senas kultūras, kas ir pieejama ikvienam pieredzi. Tas notiks kopā ar ievadošiem skaidrojumiem, kas sniegs papildus ieskatu šajā apdraudētajā pasaulē.

Taši Lunpo klosteri Tibetā 15. gadsimtā dibināja 1. Dalai Lama. Tas kļuva par Pančen Lamas – otra nozīmīgākā Tibetas garīgā līdera pēc Dalai Lamas – rezidenci. Gedunu Čokji Ņimu, Pančen Lama 11. reinkarnāciju, Dalai Lama atzina 1995. gadā, kad viņam bija seši gadi. Drīz pēc tam viņu aizveda prom Ķīnas varas iestādes, un viņa atrašanās vieta joprojām paliek nezināma, un klosteris palika bez vadītāja un garīgā līdera. Pēc Ķīnas iebrukuma Tibetā 1959. gadā, trimdā Dienvidindijā 1972. gadā Taši Lunpo klosteris tika nobināts atkārtoti un tagad tas kalpo par mājvietu apmēram 400 mūkiem, kuri iestājas tajā kā bērni, lai mācītos budisma filozofiju. Visi septiņi mūki, kas piedalās šajā tūrē, ir bijuši klostera dalībnieki kopš bērnības un ir pabeiguši aptuveni 20 gadus ilgās studijas, iegūstot Kachen titulu – doktora grādu budisma teoloģijā (Doctor of Divinity).

Šī vizīte Baltijas valstīs ir daļa no mūku “Pateicības gada” turnejas Apvienotajā Karalistē un Eiropā, kurā Viņa Svētība Dalai Lama, šī klostera Apvienotās Karalistes Fonda patrons, izsaka pateicību tiem cilvēkiem Rietumos, kuri palīdzējuši tibetiešu tautai saglabāt Tibetas bagāto un seno kultūru un atbalstījuši to cīņā par brīvību. Kopš 1959. gada 31. marta daudzi tūkstoši tibetiešu ir sekojuši Dalai Lamam trimdā, un Viņa Svētība pauž atzinību “…daudzu indivīdu, organizāciju un valdību atbalstam, laipnībai un dāsnumam visā pasaulē…”, kas ir ļāvis tibetiešu kopienām saglabāt dzīvotspēju un ilgtspējīgu attīstību ārpus savas zemes. Septiņi mūki no Taši Lunpo klostera pievieno savu pateicību viņa Svētības teiktajam, veltot savu 2018. gada tūri, lai atbalstītu viņa vēstījumu.

“… laika logs uz maģisku reinkarnācijas un atbrīvošanās visumu …” The Independent.

“… psihodēlisks skandēšanas, deju, bungu, virpulis, šķīvju virpulis…” The Times.

“… festivālu favorīti …” Financial Times.

Tūres programma:

5. septembrī.

09:00-13:00 Miera Mandalas veidošana.

14:00-17:00 Miera Mandalas veidošana.

(K.K. fon Stricka villa Rīgā, Aristida Briāna iela 9).

6. septembrī.

09:00-13:00 Miera Mandalas veidošana.

14:00-15:00 Miera Mandalas veidošana.

15:00-16:00 Miera Mandalas izjaukšanas ceremonija.

(K.K. fon Stricka villa Rīgā, Aristida Briāna iela 9).

19:00-20:00 Izrāde “Līdzjūtības spēks”.

Origo Summer Stage (Centrālās dzelzceļa stacijas laukums).

Pasākumi notiek bez maksas un pret ziedojumiem.

Fon Stricka Villas vietu skaits vienlaicīgam apmeklējumam ir ierobežots.

Sēdvietas Origo Summer Stage laukumā vietu skaits ir ierobežots.

Leave a Comment