Ēdienu gatavošana aizņem daudz laika un ievērojami samazina budžetu. Piedāvājam vienkāršu dārzeņu uzkodu receptes, kas rotās galdu un garšo vienlīdz labi
Tomāti pikantā mērcē
Pagatavošanai labāk ņemt dzeltenus un sarkanus tomātus, lai ēdiens izskatītos košs un oriģināls.
Sastāvdaļas:
1,5 kg tomātu;
30 g ķiploku
2 paprikas
2 asās paprikas
60 g sāls
100 g cukura
100 ml 6% etiķa
120 ml olīveļļas
pa 30 g svaiga koriandra un pētersīļu
Pagatavošana:
Nomazgājiet tomātus, noņemiet kātiņus, sagrieziet uz pusēm. Ķiploku daiviņas nomizo, sagriež šķēlītēs. Nomazgājiet papriku, izņemiet sēklas un kātiņus, sagrieziet rupjos salmiņos. Piparus nomazgājiet, sagrieziet riņķos. Sajauc ķiplokus, abus piparus, sasmalcinātus garšaugus, sāli, cukuru, etiķi, olīveļļu un sasmalcina blenderī.
Taisnstūra formas stikla traukā vienā slānī saklāt tomātus, pārlej tos ar mērci. Uzliek tomātu pusītes, atkal pārlej ar mērci. Liek trešo tomātu kārtu, pārlej atlikušo mērci, pārklāj ar vāku un liek uz 12 stundām ledusskapī.
Marinētu dārzeņu uzkoda
Dārzeņu uzkodu vēlams pagatavot vakarā, lai līdz rītam tā paspētu noturēties un iesūkt marinādi.
Sastāvdaļas:
500 g daikona redīsu
3 gab. seleriju kātiņi
300 g burkānu
Marinādei:
500 ml ūdens
50 g cukura
40 g sāls
75 ml rīsu etiķa
sausus asos piparus
2 g sinepju sēklu
Pagatavošana:
Nomazgājiet daikona redīsus, nomizojiet miziņu, sagrieziet rupjos salmiņos. Seleriju kātiņus nomazgā, sagriež 3-4 gabaliņos, sagriež uz pusēm. Burkānus nomazgā, nomizo un sagriež lielos frī tipa salmiņos. Lai pagatavotu marinādi, emaljētā traukā uzvāra ūdeni, pievieno cukuru, sāli un izšķīdina.
Ielej rīsu etiķi, labi samaisa, noņem no uguns un ļauj nedaudz atdzist.
Stikla burkas apakšā izvieto piparus un sinepju sēklas, virsū pievieno daļu burkānu, redīsus un seleriju. Atkārtojiet dārzeņu kārtu, cieši sablīvējot sastāvdaļas. Pārlej ar siltu marinādi, nosedz ar vāku un ievieto ledusskapī uz 12 stundām.
Biešu uzpūtenis
Produktu daudzums ir norādīts vienai personai, tāpēc apjomu var proporcionāli palielināt.
Sastāvdaļas:
lielās bietes
2,5 ēd.k. olīveļļas
1 tējkarote timiāna
pa šķipsniņai sāls un maltu melno piparu
½ ēd.k. 9 % etiķa
1 ķiploka daiviņa
1 ēdamkarote majonēzes
Pagatavošana:
Lai pagatavotu uzpūteni, labāk bietes nevis vārīt, bet gan cept. Nomazgātus sakņu dārzeņus liek uz atsevišķa folijas gabala, pārkaisa ar 1 ēdamkaroti olīveļļas un pārkaisa ar kaltētu timiānu. Ietin 3 folijas kārtās, lai cepšanas laikā neizsūktos sulas. Liek bietes uz 90 minūtēm cepeškrāsnī, kas iepriekš uzkarsēta līdz 180 °C.
Atdzesē sakņu dārzeni, nomizo, sagriež šķēlītēs, pievieno sāli, piparus, 1,5 ēdamkarotes olīveļļas, etiķi un sasmalcina blenderī. Pievieno majonēzi un vēlreiz sablenderē maisījumu virtuves kombainā. Pasniedz galdā ar maizes grauzdiņiem.
Marinēti sīpoli cepeškrāsnī
Šī recepte ir ļoti populāra Francijā un Itālijā. Pagatavošanai jums būs nepieciešami baltie sīpoli, kas nav pārāk rūgti un ko parasti pievieno salātiem.
Sastāvdaļas:
9 gab. sīpolu
1 tējkarote maltu melno piparu
½ tējk. sarkanā čili pipara
1 tējkarote sāls
2 ēd.k. rozmarīna
4 ēd.k. brūnā cukura
pa 250 ml vīna etiķa un ūdens
80 g sviesta
Pagatavošana:
Sīpolus nomizo, apgriež saknes un astītes. Stikla ugunsdroša trauka apakšā ieber abu veidu piparus, sāli, 1 ēd.k. rozmarīna, 3 ēd.k. cukura, ūdeni un etiķi, kārtīgi samaisa. Uzmanīgi iegremdē sīpolus marinādē un uz 12 stundām ievieto ledusskapī. Apgriež sīpolus traukā tā, lai baltā daļa būtu iegremdēta marinādē. Uz katra sīpola uzliek nelielu sviesta šķēli, pārkaisa ar 1 ēdamkaroti rozmarīna.
Trauku ar sīpoliem liek 40 minūtes cepeškrāsnī, kas iepriekš uzkarsēta līdz 180 °C. Izņem sīpolus no cepeškrāsns, pārkaisa ar 1 ēd.k. brūnā cukura un liek karsēties vēl 7-10 minūtes. Pasniedz atdzesētus vai siltus-gaumes jautājums.
Pikanti korejiešu burkāni
Pagatavošanai jums būs nepieciešams īpašs rīvētājs, ar kuru var sasmalcināt dārzeņus garās, plānās sloksnēs.
Sastāvdaļas:
1 kg burkānu
2 ēd.k. cukura
½ tējk. sāls
pa 1 tējkarote paprikas, koriandra, karija
½ tējkarotes muskatrieksta un sarkanā čili pipara
4 ķiploka daiviņas
pa 1 ēdamkarote augu eļļas un ābolu etiķa
100 ml augu eļļas
Pagatavošana:
Pievienojiet cukuru, sāli, sausās garšvielas un labi samīciet ar rokām. Pievieno sasmalcinātus ķiplokus un vēlreiz samaisa. Ielej 1 ēdamkaroti augu eļļas bez smaržas un ābolu etiķi, samaisa. Var aizstāt ar parastajiem 9%, bet vispirms atšķaidiet to ar ūdeni 1:3. Ielej vēl 100 ml augu eļļas, samīca ar rokām, pārklāj trauku ar pārtikas plēvi vai vāku un nosūta uz pāris stundām uz ledusskapi.
Lasi vēl: Sulīgs heks cepeškrāsnī ar dārzeņiem siera un jogurta mērcē
Pikanti kraukšķīgi marinēti gurķi
Šī ēdiena pagatavošana aizņem mazāk nekā pusstundu, un pikantā garša jau ar pirmo kārumu iekaros pat visizsmalcinātāko gardēžu sirdis.
Sastāvdaļas:
400 g svaigu gurķu
3 ķiploka daiviņas
svaigi čilli pipari
1 tējkarote sāls
2 tējk cukura
1 ēd.k. 9 % etiķis
2 ēd.k. sezama eļļas
Pagatavošana:
Ar viegli apmazgājiet gurķus, sagrieziet tos lielās šķēlītēs. Liek stikla vai plastmasas traukā, ko var aizvērt ar vāku. Sasmalcina ķiplokus un piparus, pievieno gurķiem kopā ar sāli un cukuru, pārlej ar etiķi un sezama eļļu. Trauku nosedz ar vāku, minūti labi krata. Atstāj uz 10 minūtēm un pasniedz.