Trīs jūdzes salas atomelektrostacija varētu atsākt darbu, ja tiks noslēgts Microsoft AI elektroenerģijas darījums

Constellation Energy un Microsoft ir noslēguši datu centra līgumu, lai palīdzētu atjaunot Trīs jūdzes salas atomelektrostacijas bloku Pensilvānijas štatā, kas būtu pirmais šāda veida atkārtots palaišanas pasākums, piektdien paziņoja uzņēmumi.

Lielās tehnoloģijas ir izraisījušas pēkšņu ASV elektroenerģijas pieprasījuma pieaugumu datu centriem, kas nepieciešami, lai attīstītu tādas tehnoloģijas kā mākslīgais intelekts un mākoņdatošana. Kodolenerģija, kas gandrīz nerada oglekļa dioksīda emisijas un tiek uzskatīta par uzticamāku par tādiem enerģijas avotiem kā saules un vēja enerģija, ir kļuvusi par populāru risinājumu tehnoloģiju uzņēmumiem, kuriem nepieciešama nepārtraukta elektroenerģija un kuri ir apņēmušies ievērot klimata saistības.

“Atomelektrostacijas ir vienīgie enerģijas avoti, kas var konsekventi pildīt šo solījumu,” paziņojumā sacīja Constellation izpilddirektors Džo Domingess.

Constellation akcijas tirdzniecības sākumposmā pieauga par 14 %, un līdz šim šogad tās ir palielinājušās par vairāk nekā 100 %.

Trīs jūdžu salas (Three Mile Island), kurā 1979. gadā vienā no lielākajām rūpnieciskajām avārijām valsts vēsturē daļēji izjuka atsevišķs bloks, atkārtotai darbības uzsākšanai joprojām ir nepieciešami federālie, štata un vietējie apstiprinājumi.

Šis darījums palīdzētu nodrošināt iespēju atdzīvināt piecas desmitgades vecās ražotnes 1. bloku Pensilvānijas štatā, kas 2019. gadā ekonomisku apsvērumu dēļ tika izņemts no ekspluatācijas. Otrā bloka, kurā notika kušana, darbība netiks atsākta.

Constellation plāno iztērēt aptuveni 1,6 miljardus ASV dolāru, lai atdzīvinātu spēkstaciju, ko tā plāno iedarbināt līdz 2028. gadam.

Aģentūra Reuters pirmo reizi ziņoja par iespējamo atkārtotu darbības uzsākšanu jūlijā.

Tolaik avoti aģentūrai Reuters sacīja, ka Constellation cer, ka saņems federālo atbalstu Trīs jūdžu salā, kas būtu līdzīgs tam, kāds tika piešķirts Palisades kodolelektrostacijai, kura no ASV prezidenta Džo Baidena administrācijas saņēma 1,5 miljardu ASV dolāru aizdevumu ar nosacījumiem darbības atsākšanai.

Saskaņā ar Constellation un Microsoft līgumu Microsoft 20 gadus pirks enerģiju no atjaunotās spēkstacijas. Trīs jūdžu salas bloks nodrošinās tehnoloģiju gigantam 835 megavatus enerģijas.

Paredzams, ka atkārtota darbības uzsākšana būs sarežģīta, taču, pieaugot pieprasījumam pēc elektroenerģijas, tehnoloģiju uzņēmumi no jauna atbalsta šo praktiski bezoglekļa elektroenerģijas avotu.

“Šī vienošanās ir nozīmīgs pavērsiena punkts Microsoft centienos palīdzēt dekarbonizēt elektrotīklu, lai atbalstītu mūsu apņemšanos kļūt par oglekļa dioksīda emisiju negatīvu,” paziņojumā sacīja Microsoft viceprezidents enerģētikas jautājumos Bobijs Holiss.

Microsoft ir arī parakstījis elektroenerģijas pirkuma līgumu ar Vašingtonas štata kodolsintēzes uzņēmumu Helion, kas apgalvo, ka kodolsintēzes spēkstacija sāks darboties līdz 2028. gadam, daudz agrāk, nekā daudzi zinātnieki uzskata, ka kodolsintēze kļūs komerciāla.

Lielākie tehnoloģiju jomas vadītāji, tostarp ChatGPT izstrādātāja OpenAI izpilddirektors Sems Altmans un Microsoft līdzdibinātājs Bils Geitss, ir uzsvēruši kodolenerģiju kā risinājumu pieaugošajām datu centru vajadzībām pēc enerģijas.

 

Leave a Comment