Valdība sola kompensēt apkures sadārdzinājumu visām mājsaimniecībām Latvijā – bet ir viens liels BET

Segs 50% no sadārdzinājuma

Paredzēts, ka valsts kompensēs daļu no apkures sadārdzinājuma, piemēram, ja centralizētās apkures maksa pārsniegs 68 eiro par megavatstundu (MWh), valsts segs 50% no sadārdzinājuma, tiesa, plānota “augšējā robeža” – 140 eiro/MWh, kuru pārsniedzot atbalsts par attiecīgo daļu nepienāksies, skaidroja Eglītis.

Tāds pats mehānisms plānots gāzes apkures sadārdzinājuma kompensēšanai, pārsniedzot 68 eiro par MWh, valsts segtu pusi no sadārdzinājuma, bet “augšējā robeža” gāzes gadījumā varētu būt 150 eiro /MWh.

Granulu gadījumā valsts veiks intervenci, kad granulu cena pārsniegs 300 eiro par tonnu. Tiesa, maksimālā atbalsta summa plānota 100 eiro par tonnu, atzina Ašeradens, norādot, ka liela diskusija ir par to, kā darbosies atbalsta mehānisms mājsaimniecībām, kas savu mājokļu apkurē izmanto siltumsūkņus. Tam patlaban plānots novirzīt 15 miljonus eiro, piebilda labklājības ministrs.

Lasi arī: Krievija izsaka draudus šai valstij: ”Briesmas. Ko tas nozīmē latviešiem?”

Labklājības ministrs norādīja, ka valdības plānotais atbalsts mājsaimniecībām ir būtisks, taču no valsts puses visu apkures sadārdzinājumu mājsaimniecībām nebūs iespējams kompensēt. “Cilvēkiem jārēķinās, ka rēķinos būs pieaugums,” piebilda Eglītis.

Valdības pārstāvji norādīja, ka plānotos 342 miljonus eiro inflācijas daļējai kompensēšanai paredzēts ņemt no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem, taču viņi nevarēja pateikt, cik lielā mērā tas audzēs Latvijas valsts budžeta deficītu. Vairāk par to būšot zināms otrdien, 21. jūnijā, kad valdībā plānots skatīt Labklājības ministrijas informatīvo ziņojumu par atbalsta pasākumiem.

 

COMMENTS

Leave a Comment