Vardarbība pret saviem bērniem ir kriminālnoziegums. Vecākiem būs piecu gadu cietumsods

Man ir zināma ģimene, kur vardarbīgi pret saviem bērniem izturas viņu pašu vecāki, lai gan nav ne alkoholiķi, ne mazizglītotie, raksta Latvijas avīze un la.lv portāls praktiski.lv.

Vienreiz ziņoju par to bāriņtiesai, bet, kad atnāca pārbaudīt, attiecības novērtēja kā labas, vecāki savus bērnus vienkārši audzinot stingri. Vai vecākus var krimināli sodīt par vardarbīgu apiešanos ar saviem bērniem, piemēram, pēršanu ar siksnu un žagariem, vardarbīgu piesiešanu pie gultas? Kādu sodu par to var dabūt? PĒTERIS DAUGAVPILS NOVADĀ

Jēdzienu skaidrojums

Analizējot šādus vardarbības gadījumus, juriste Kristīne Krēsliņa vispirms iesaka atgādināt dažus konkrētus jēdzienus.

Vardarbība ir aktīva darbība, kas izpaužas kā cilvēka personīgās drošības prettiesisks apdraudējums, fiziski vai psihiski iedarbojoties uz cilvēka ķermeni (orgāniem, audiem, fizioloģiskajām funkcijām, psihi). Vardarbība tiek iedalīta:

• fiziskā, kas izpaužas kā spēka lietošana jebkādā veidā un izmantojot jebkādus līdzekļus un paņēmienus, bērna Vese***ai un dzīvībai bīstams apzināts spēka lietojums saskarsmē ar bērnu, tādējādi apdraudot cietušā fizisko drošību;

• psihiskā (emocionālā) – bērna pašcieņas aizskaršana vai psiholoģiska ietekmēšana (draudot viņam, lamājot, pazemojot viņu, bērna klātbūtnē vardarbīgi izturoties pret viņa tuviniekiem vai citādi kaitējot bērna emocionālajai attīstībai).

Lasi arī: Krūts vēzis nesāp. Trīs jautājumi mamologam Arvīdam Irmejam

Savukārt cietsirdīga apiešanās ir arī bezdarbība, ko raksturo nolaidīga izturēšanās pret bērnu, – aprūpes un uzraudzības pienākumu nepildīšana, pamešana novārtā, kad netiek ievērotas bērna medicīniskās, emocionālās, vides un fiziskās vajadzības. Kriminālatbildības obligāts nosacījums ir fizisku vai psihisku ciešanu nodarīšana cietsirdīgas vai vardarbīgas rīcības rezultātā. Ja tas netiek konstatēts, personu pie atbildības nevar saukt.

Šķir otru lapu, lai uzzinātu vairāk

Leave a Comment