VID ģenerāldirektore apmeklē Pāternieku un Indras muitas kontroles punktus

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme piektdien, šī gada 12.aprīlī, vizītē Latgales reģionā iepazinās ar situāciju uz Latvijas – Baltkrievijas robežas. Vizītes ietvaros viņa apmeklēja Pāternieku un Indras muitas kontroles punktus.

Pāternieku muitas kontroles punktā I. Jaunzeme iepazinās ar kravas automašīnu kontroles procesu, muitas speciālistiem veicot to apskati, skenēšanu, kā arī dokumentu pārbaudi. Savukārt Indras muitas kontroles punktā notika tikšanās ar muitas speciālistiem, kuri ikdienā kontrolē dzelzceļa kravas, tās pārbaudot gan ar skenera un elektronisko svaru palīdzību, gan arī apskatot fiziski, lai konstatētu, vai ogļu, kokmateriālu un dažādu citu preču kravās nav paslēptas kontrabandas preces, galvenokārt no Baltkrievijas vestās nelegālās cigaretes.

Tikšanās laikā ar muitas speciālistiem tika izrunāti jautājumi, kas skar muitnieku darba apstākļus un iespējas, kā padarīt efektīvāku muitas kontroles darbu, ņemot vērā gan iepriekšējos gados gūto pieredzi, gan arī nepārtraukto tehnoloģisko progresu un darba organizācijas iespējas.

VID ģenerāldirektore uzsvēra nepieciešamību visām dienestā ietilpstošajām struktūrvienībām strādāt vienoti, lai iespējami efektīvāk novērstu kontrabandas gadījumus un nodokļu nemaksāšanu, kas katru gadu nodara valstij lielus zaudējumus.

“Ir jāizmanto visas iespējas, kā efektīvāk izmantot mūsu rīcībā esošos līdzekļus, lai novērstu dažādas nelikumības,” tā I.Jaunzeme.

VID Latgales muitas kontroles punktos šogad kopumā strādā 381 muitas speciālists, 2018.gadā Latgales muitas kontroles punktos kopumā pārbaudītas 120 842 kravas automašīnas, no kurām Pāternieku punktā vien – 41 748 kravas automašīnas. Uz dzelzceļa pērn pārbaudīti 13 176 iebraucošie sastāvi. Tāpat pagājušajā gadā VID Latgales muitas kontroles punktos kopumā pārbaudītas 318 829 izbraucošās un 308 779 iebraucošās vieglās automašīnas, konstatētas 1038094 iebraucošās un 1069303 iebraucošās fiziskās personas, kā arī veiktas 1553037 fiziskās kontroles. Minētajā laika periodā uzsāktas 323127 muitas procedūras par pārkāpumiem tranzīta jomā un 45015 – importa jomā, izņemtas 83 439 541 nelegālās cigaretes, 233 litri nelegālā alkohola, kā arī 26230 litri nedeklarēto naftas produktu.

Leave a Comment