Zinātnieki prognozēja Otro pasaules plūdu sākumu

Līdz 2100. gadam Pasaules okeāna līmenis pieaugs par 65 centimetriem.

Daudzi iedzīvotāji piekrastes rajonos, gatavojas evakuācijai. Komanda ASV zinātnieku, Roberta Nerema (RSNerem) vadībā no Kolorado universitātes konstatēja, ka jūras līmenis pieaug straujāk, nekā uzskatīts iepriekš (pētījums tika publicēts Proceedings National Academy of Sciences žurnālā). Tas ir saistīts ar globālo sasilšanu, kas noved pie ledus kušanas Antarktīdā un Grenlandē . Tomēr zinātnieki līdz šim nespēja precīzi novērtēt šī procesa ātrumu.

Lasīt arī: Zinātnieki ir izveidojuši ādu, kas var būt pašaizsardzība

Roberts Nerems un viņa kolēģi nolēma analizēt kopš 1993. gada apkopotos satelīta datus. Izrādījās, ka pēdējo 25 gadu laikā ūdens līmenis okeānā palielinājās par 7 centimetriem. Tomēr jūras ūdens pieauguma tempi paātrinājās par 0,084 milimetriem gadā.

Ja ūdens līmenis šodienas laikā palielināsies par 2,9 mm, gadsimta beigās ūdens pieaugums sasniegs 10 mm gadā. Tas nozīmē, ka līdz 2100. gadam jūras līmenis pieaugs par 65 centimetriem! Plūdi draud galvenokārt salu valstīm. Viena no pirmajām, kas aizies zem ūdens, Maldīvu salas, kas ir vairāk nekā tūkstoš atolu grupu Indijas okeānā. Lielākā daļa no šīs tūristu paradīzes, paceļas virs ūdens virsmas tikai 1 metru augstumā. Šīs mazās valsts iestādes apzinās draudus, kas skar visu valsti, un pirms dažiem gadiem izveidoja īpašu fondu, kur daļa no tūrisma uzņēmuma peļņas tiek atskaitīta. Ar šo naudu valdība gatavojas iegādāties jaunu zemi, plānojot pārcelt Maldīvu salas, kad salas sāks iet zem ūdens. Sarunas par jaunas dzimtenes iegādi notiek ar kaimiņvalstu Indijas un Šrilankas iestādēm .

Eiropā triecienu saņems Nīderlande. Holande neplāno piešķirt jūrai zemes gabalu un entuziastiski īsteno Delta projektu – aizsardzības struktūru sistēmu, kas tiek uzskatīta par vienu no lielākajiem inženiertehniskajiem projektiem pasaulē. Jāpiebilst, ka desmitiem piekrastes megapoļu, kurās dzīvo miljoniem cilvēku, nonāks plūdu zonā visā planētā.

Lasīt arī: Kā slikti ieradumi ietekmē jūsu veselību

Pilsētas-miljonāri, kurus apdraud plūdi:
1. Šanhaja ( ĶTR ) – 24,1 miljoni cilvēku
2. Ņujorka ( ASV ) – 23,9
3. Losandželosa (ASV) -17,7
4. Buenos Aires ( Argentīna ) – 14.6
5. Guangzhou (ĶTR) – 14
6. Mumbai (Indija) – 12,5
7. Shenzhen (ĶTR) – 12
8. Bangkoka ( Taizeme ) – 5.7
9. Kalkuta (Indija) – 5
10. Guajaquil ( Ekvadora ) – 2.6

 

Avots: kompravda.eu

Gunta Graudiņa

Leave a Comment