Zinātnieki ir izveidojuši ādu, kas var būt pašaizsardzība

Šī tehnoloģija imitē cilvēka ādas mehāniskās īpašības, ļaujot jums izmērīt spiedienu un temperatūru.

Pētnieki Kolorado universitātē, ASV izstrādāja pirmo apsildāmo un apstrādājamo elektronisko ādu. Šī tehnoloģija tika patentēta 2011. gadā. Jauno versiju var izmantot atkārtoti, samazinot ražošanas izmaksas. Par to ziņo rakstā, žurnālā Science Advances.

Lasīt arī: Tuvākajās nedēļās prognozētā gaisa temperatūra Latvijā svārstās no -35 līdz +5 grādiem

Šī tehnoloģija imitē cilvēka ādas funkcijas un mehāniskās īpašības. Elektroniskā āda ir izgatavota no polimēru un sudraba nanodaļiņām, kas palīdz saskaņot sarežģītas izliektas ķermeņa daļas, piemēram, pirksti vai kājas.
Tehnoloģija ir balstīta uz polimīna materiālu, ar kura palīdzību elektroniskā āda var “sevi izārstēt” vai pilnībā pārstrādāties istabas temperatūrā. 30 minūšu laikā lūzuma vietā veidojas jauni polimēri vai oligomēri. Ja plaisa ir nopietna, tad elektronisko ādu var apstrādāt šķīdumā ar etilspirtu. Pēc tam elementus var atkal izmantot, lai izveidotu ādu.

Lasīt arī: Japānas simtgadnieku recepte pret jebkādiem stresiem

Nākotnē radītāji plāno izmantot tehnoloģiju robotikā. Pētnieki uzsver, ka elektroniskā āda var nodrošināt drošāku mijiedarbību starp cilvēkiem un robotiem.

“Tas ir ļoti nozīmīgs jauninājums. Ja cilvēki vairāk sadarbosies ar robotiem, mēs vēlamies pārliecināties, ka tie mums būs noderīgi. Piemēram, kad bērns ir slims, robots var vienkārši pielikt pirkstu pie pieres ar elektrisko ādu un teikt, ka bērnam ir drudzis, “saka pētījums.

 

Avots: kompravda.eu

Gunta Graudiņa

 

Leave a Comment