3 kļūdainas reakcijas uz komplimentiem un skaidrojums, kāpēc tā rīkojamies

Komplimenti ir uzslavas forma, kas izsaka atbalstu, cieņu, apbrīnu; patīkami vārdi un pozitīvas atsauksmes. Vairums cilvēku labdabīgi attiecas pret komplimentiem. Kā nu ne! Komplimenti stimulē rīkoties radoši un veiksmīgi, uzlabo garastāvokli, attiecības starp cilvēkiem un paaugstina pašvērtējumu. Lai tas viss varētu īstenoties, svarīgi gūt apmierinājumu no komplimentiem un pareizi uz tiem atbildēt.

Kas traucē gūt apmierinājumu no uzslavas?
* Zema pašcieņa, bailes nokļūt apkārtējo uzmanības centrā
* Pārliecība, ka neko īpašu neesat izdarījis
* Doma, ka esat kaut ko parādā komplimenta teicējam
* Psiholoģiska spriedze, neprasme veidot attiecības
* Šaubas par otra godīgumu, konfliktēšana, nevēlēšanās redzēt cilvēkos pozitīvo u.tml.

1. Viena no kļūdainām reakcijām uz komplimentu – mulsums

Kam tas raksturīgs un kā tas izskatās

Cilvēki ar pazeminātu pašvērtējumu neprot pieņemt komplimentus – sarkst, bālē, novērš skatienu, kaut ko nesaprotamu nomurmina, noliedz savus sasniegumus, akcentē uzmanību uz nepilnībā: “Ko jūs! Man ir briesmīga figūra, paskatieties uz manu vēderu!”

Sekas

Ja nosarkšana un skatiena novēršana vēl var radīt aizkustinošu iespaidu, tad neveikla murmināšana vai akcents uz savām nepilnībām sniedz oponentam ne to labāko iespaidu.
Piemēram, ja jauns cilvēks to sadzirdēs no savas meitenes, viņš var aizdomāties, vai viņam viņa ir vajadzīga ar “tik briesmīgu figūru”? Ja tas notiek kompānijā, var būt cilvēki, kas speciāli vēlēsies uzpiest uz “vājajām vietām”. Turklāt komplimenta noliegšana apvaino tā teicēju, tā ir netieša norāde, ka viņa domas nav svarīgas.

2. Nemācēšana atbilstoši atbildēt uz komplimentu

Kam tas raksturīgi un kā izskatās

Cilvēki, kas baidās būt uzmanības centrā, nezina, kā reaģēt uz komplimentiem, tāpat vēlas mazināt savu nozīmi un noliegt savus sasniegumus vai automātiski atbildēt “Paldies”, “Paldies, jūs arī”, “Jums arī ir skaista frizūra” u.tml.

Sekas
Standartatbilde uz komplimentu, komplimenta kopēšana, automātiska atbilde var veidot sarunas biedram iespaidu, ka jums viņš, viņa domas ir maznozīmīgas, jūs esat aizņemti ar savām lietām un vispār jums šobrīd nav laika un vaļas komplimentiem.

3. Izklaidība un aizdomīgums

Kam tas raksturīgi un kā izskatās

Cilvēki ar izkliedētu uzmanību, izklaidīgi, uztraukti, aizņemti ar savām domāt, tāpat aizdomīgie var vienkārši ignorēt komplimentus. Vieni – tāpēc, ka nevar laikus pārslēgt uzmanību, citi – jo iekšēji gatavojas cīņai: “Kāpēc viņš tā pēkšņi saka? Ko viņam no manis vajag?”

Sekas

Sarunu biedrs var nospriest, ka jūs esiet lepns un jums nav svarīgas attiecības ar citiem. Ja viņš nezina jūsu rakstura īpatnības (piemēram, par izklaidību), attiecības var pasliktināties.

 

Avots: 

aLA

 

COMMENTS

  • <cite class="fn">meica</cite>

    kas par bleinam? un ka tad butu jaatbild uz komlimentu ja ne ar paldies? paldies tagad skaitas apvainojoss vards vai?

Leave a Comment