5 soļu plāns, kas atvieglos pārvākšanos uz jaunu mājokli

Klāt pārcelšanās diena jeb, kā tautā saka – Jurģi. Šādu apzīmējumu pārvākšanās procesam nereti izmanto arī mūsdienās. Kāpēc Jurģu dienu jeb 23. aprīli saista ar jaunas mājvietas izvēli? Senajiem latviešiem šī bija tā diena, kad kalpi, gājēji un nomnieki mainīja dzīvesvietu, pārceļoties pie cita saimnieka. Ar laiku šis apzīmējums kļuvis par sinonīmu dzīvesvietas maiņai. Lai arī domas par jaunu mājokli nereti saistās ar patīkamām gaidām, atklāts paliek jautājums, kā pārcelšanās procesu padarīt vieglāku, pārdomātāku un nesteidzīgāku. Veiksmīgi organizētas pārcelšanās panākumu atslēga ir savlaicīgi uzsākta plānošana. Vai ir iespējams veikt pārvākšanos ātri, gudri un izdevīgi? Ar ieteikumiem dalās dzīvojamo namu attīstītāja Bonava Latvija eksperti.

Trīs mēneši pirms pārvākšanās. Pārskati noslēgtos līgumus

Vairākus mēnešus pirms pārcelšanās izskati noslēgtos pakalpojumu sniedzēju līgumus pašreizējā dzīvesvietā – var gadīties, ka par internetu, televīziju vai autostāvvietu esi maksājis avansā. Tas palīdzēs izvairīties no liekiem izdevumiem brīdī, kad būs jāatstāj esošā dzīvesvieta: saistības ar iepriekšējo pakalpojuma sniedzēju laikus būs izbeigtas.

Divi mēneši pirms pārvākšanās. Atvadies no nevajadzīgajām mantām

Savlaicīgi sāc šķirot lietas, kuras noteikti neplāno ņemt līdzi uz jaunajām mājām.

• Mantām, kuras žēl izmest, sāc meklēt jaunus īpašniekus. Noteikti atradīsies lietas, kuras var pārdot, izmantojot dažādas tam paredzētas interneta vietnes, lietas, kuras atdot draugiem vai nodot pārstrādei. Mājas lapā Ziedot.lv atradīsi informāciju par apģērbu un apavu nodošanas punktiem visā Latvijā. Apģērbus otrreizējai pārstrādei iespējams nodot veikalos H&M, saņemot 10% atlaidi precēm šajos veikalos.

• Elektropreces Rīgā bez maksas var nodot lielākajos tirdzniecības centros, savukārt vecos medikamentus, kam beidzies termiņš, utilizēšanai pieņem aptiekas visā Latvijā.

Pārvākšanās ir lieliska iespēja, lai veiktu vispārējo revīziju gadiem ilgi krātajā iedzīvē. Saimnieko gudri – šķiro mantas, no kurām vēlies atvadīties. Tādā veidā mazināsi ikdienas patēriņa cikla ietekmi un kaitējumu dabai.

Mēnesis pirms pārvākšanās. Izvēlies profesionāļus

Laiks apsvērt profesionāļu nepieciešamību. Visticamāk, būs nepieciešami mantu iepakošanas un transportēšanas pakalpojumi. Jau savlaicīgi izpēti atsauksmes un cenas, izvēlies pakalpojuma sniedzēju un piesaki datumu, kurā tas būs nepieciešams. Nodrošinies ar dažāda izmēra kastēm, maisiem, burbuļplēvi, līmlenti, marķieri, šķērēm. Izvēloties pakalpojumu sniedzēju, vērts vispirms noskaidrot atbildes uz sekojošiem jautājumiem:

• vai mantas līdz jaunā dzīvokļa slieksnim būs jānes pašu spēkiem, vai to izdarīs pārvākšanās servisa darbinieki?

• vai servisa darbinieki varētu palīdzēt ar mēbeļu izjaukšanu un salikšanu?

• vai pārvākšanās serviss nodarbojas ar nederīgo mēbeļu un lielgabarīta sadzīves tehnikas aizvešanu un nodošanu utilizācijā?

• kāda būs uzņēmuma rīcība, ja pārvešanas procesā mantas gadīsies sabojāt?

Divas nedēļas pirms pārvākšanās. Uzsāc mantu pakošanu

Mantu pakošanu kastēs sāc ar lietām, kuras izmanto ilgtermiņā. Tās var būt grāmatas, gultas veļa, spilveni un segas, trauki, dokumenti, sezonas apģērbs un kurpes.

• Izvairies no smagām kastēm. Kastei nevajadzētu svērt vairāk par to, cik viens cilvēks var pacelt.

• Neiepako gaisu. Liela izmēra inventāram izmanto vakuuma maisiņus, tā tas aizņems mazāk vietas.

• Ar vairākiem vadiem sarežģīti savienotas elektroierīces nofotografē, lai jaunajā mājvietā tās atkal var ātri bez raizēm saslēgt darba kārtībā.

• Neaizmirsti uz kastēm uzrakstīt, kas tajās ir iekšā, lai vēlāk būtu vieglāk atrast nepieciešamo. Iedzīvotājiem, kas iegādājušies mājokli kādā no Bonava Latvija attīstītajiem projektiem, līdz ar jauno atslēgu komplektu jau tuvākajā laikā būs iespēja saņemt uzlīmju komplektu, kas palīdzēs strukturēt pārvedamās mantas. Ērtībai uzlīmes kastei līmē vismaz divās pusēs.

• Kastēs neliec segas vai dvieļus. Izmanto tos trauslu priekšmetu – lampu vai trauku – iepakošanai.

• Nodrošinies ar lielu skaitu atkritumu maisu. Dažkārt tie ir neaizstājami, ja jāiepako mantas, kas izmēra vai formas dēļ nav piemērotas uzglabāšanai kastēs.

• Esi gatavībā, kad ierodas pārvākšanās servisa darbinieki. Jo labāk strukturētas un sapakotas būs lietas, jo mazāk laika prasīs to pārvešana, un šis pakalpojums izmaksās mazāk.

Dažas dienas pirms pārcelšanās. Sapako pirmās diennakts kasti

Iesaiņo drēbes, traukus un citas lietas, kuras līdz pārvākšanās dienai vairs nebūs nepieciešamas. Notīri plauktus un skapjus, noņem aizkarus, gleznas, sarullē paklājus. Lietas, kas jaunajā mājvietā būs nepieciešamas uzreiz, iepako “Pirmās diennakts kastē”. Tās izveide ir īpaši svarīga, lai pirmajās diennaktīs jaunajā mājoklī justos komfortabli. Saliec tajā nepieciešamo mājas apģērbu, tualetes priekšmetus, pidžamas, dvieļus, gultasveļu un citas pamatlietas, kurām nepieciešams ātri piekļūt, piemēram, tējas paciņas vai kafijas kannu. Apdomā, vai esi atsevišķi iepakojis visu pirmajām brokastīm vajadzīgo. Neaizmirsti par nepieciešamajām lietām bērniem un mājdzīvniekiem – saliec pirmās diennakts mantu kastes arī viņiem. Iesaistot bērnus mantu kārtošanas procesā, tas var kalpot par kopīgu ģimenes pasākumu, kurā visiem būs jautrāk.

Balstoties uz šo plānu, sagatavo darāmo darbu sarakstu, pamazām izsvītrojot izpildītos punktus. Tad pārvākšanās dienā būsi gatavs sākt jaunu dzīvi jaunajās mājās.

Par Bonava

Bonava Latvija ir lielākais nekustamo īpašumu attīstītājs Latvijā, kura mātes uzņēmums Bonava ir vadošais nekustamo īpašumu attīstītājs Ziemeļeiropā. Bonava rada mājas un apkārtnes kopš 1930. gadiem. Pašlaik uzņēmumā Bonava strādā 2100 darbinieku, un tas darbojas Vācijā, Zviedrijā, Somijā, Dānijā, Norvēģijā, Sanktpēterburgā, Igaunijā un Latvijā, 2018. gadā sasniedzot pārdošanas rezultātus 14 miljardu SEK apmērā. Bonava akcijas tiek kotētas Nasdaq biržā Stokholmā. Vairāk par Bonava: www.bonava.lv

Leave a Comment