Zinātnieki noskaidrojuši, kā izvēlētā gultas puse ietekmē miega kvalitāti

Pēc vairākiem Lielbritānijā veiktiem eksperimentiem zinātnieki ir secinājuši, ka gultas puse ietekmē miega kvalitāti un veselību.

Pēc ekspertu domām, cilvēka pašsajūtas pasliktināšanās var būt saistīta ar to, ka viņš vai viņa guļ uz nepareizās gultas puses.

Speciālisti sākotnēji centās noteikt, vai pastāv saistība starp nakts miega kvalitāti un gultas pusi, uz kuras cilvēks dod priekšroku gulēt.

Šāda zinātnieku interese nav nejauša. Pēdējos gados ir arvien vairāk pētījumu, kas apstiprina miega nopietno ietekmi uz organisma stāvokli un noslieci uz noteiktām slimībām.

Lasi vēl: Vienkārša frāze, kas izglābs jebkuras attiecības

Tā nesen spāņu zinātnieki no Nacionālā sirds un asinsvadu pētniecības centra konstatēja, ka īss un sekls miegs palielina aterosklerozes risku. Tas ir bīstams asinsvadu bojājums, kas saistīts ar plāksnīšu rašanos tajos un koronārās sirds slimības attīstību.

Eksperimenti liecināja, ka gultas puse patiešām var ietekmēt miega kvalitāti.

“Cilvēki, kuri dod priekšroku gulēt gultas kreisajā pusē, labāk guļ un labāk atpūšas. Viņu miegs šķiet mierīgāks un dziļāks. Šādi cilvēki daudz retāk cieš no bezmiega, salīdzinot ar cilvēkiem, kuri guļ labajā gultas pusē,” – apgalvoja testu autori.

Savukārt respondentu aptaujas dati parādīja, ka cilvēki, kuri izvēlas gulēt gultas kreisajā pusē, par 4% biežāk no rīta pamostas atpūtušies un labā noskaņojumā. Nākamajā dienā šādi cilvēki 9,5% biežāk uzrāda garīgo stabilitāti, pozitīvāk uztverot dzīves grūtības.

Leave a Comment