Nvidia dominance akciju tirgū veicina lielas svārstības S&P 500 indeksā

Nvidia milzīgais akciju kāpums joprojām būtiski ietekmē S&P 500 indeksu, pastiprinot bažas, ka mikroshēmu ražošanas giganta veiksmes maiņas gadījumā varētu ciest plašākie tirgi.

Nvidia, kuras mikroshēmas tiek uzskatītas par zelta standartu mākslīgā intelekta lietojumiem, akciju kāpums par 140 % šogad ir veidojis aptuveni ceturto daļu no S&P 500 17 % pieauguma.

Nvidia apliecināja savu spēcīgo ietekmi uz Volstrītu trešdien, kad akciju pieaugums par 8,2 % palīdzēja S&P 500 sasniegt lielāko dienas kāpumu gandrīz divu gadu laikā. Indekss novērsa 1,6 % zaudējumus un dienas beigās palielinājās par 1,1 %.

Nvidia akciju vērtība pieauga pēc tam, kad izpilddirektors Jensens Huangs norādīja uz spēcīgu pieprasījumu pēc uzņēmuma mikroshēmām, palielinot tās tirgus vērtību par vairāk nekā 200 miljardiem ASV dolāru un veidojot 44 % no S&P 500 pieauguma šajā dienā, liecina Nomura dati.

Šogad S&P 500 ir bijis grūti gūt panākumus Nvidia lejupslīdes dienās, un tikai 13 % gadījumu, kad mikroshēmu ražotāja akcijas noslēdzās vājāk, ir izdevies gūt peļņu, liecina Reuters veiktā analīze.

Šogad indekss nevienā dienā, kad Nvidia akcijas noslēdzās zemāk, nav pieaudzis vairāk par 1 %. 2020. gadā bija 13 šādi gadījumi.

Daudziem investoriem nesenās izmaiņas atdzīvināja bažas par nelielu akciju grupu, kas diktē tirgus virzienu.

Microsoft, Apple un Nvidia kopējais īpatsvars S&P 500 indeksā ir gandrīz 20 %, lai gan pirmo divu minēto uzņēmumu akcijas šogad ir uzrādījušas daudz mazāku pieaugumu nekā Nvidia akcijas.

Lai gan nesenais spēks ar tehnoloģijām nesaistītos sektoros ir radījis cerības uz plašāku sacīksti, ilgstoša izpārdošana kādā no tehnoloģiju gigantiem joprojām varētu nopietni kaitēt plašākiem tirgiem, norāda analītiķi.

Tirgotāji rūpīgi seko līdzi Nvidia iespējas līgumiem, kuriem ir bijusi liela nozīme, veicinot nesenās izmaiņas.

Nvidia pēdējā laikā veidoja aptuveni 22 % no individuālo akciju iespējas līgumu kopējā apjoma, kas tika tirgots katru dienu, salīdzinot ar aptuveni 5 % gada sākumā, padarot to par visaktīvāk tirgotajām akcijām iespējas līgumu tirgū lielākajā daļā dienu, liecina Trade Alert dati.

Nvidia peļņa palielinās, kad tirgotāji steidzas iegādāties augšupvērstus pirkšanas iespēju līgumus. Kad šo iespēju līgumu pirkšana strauji pieaug, tirgus veidotājiem, kas pārdod šos līgumus, ir pienākums pirkt un piegādāt vairāk Nvidia akciju par noteikto cenu.

Papildu pirkumi, lai segtu risku, vēl vairāk palielina akciju vērtību.

“Jūs redzat, ka tirgus labprāt pērk augšupvērstus pirkumus, kad tas strādā,” teica tiešsaistes brokeru sabiedrības Pepperstone pētījumu vadītājs Kriss Vestons. “Kad ir karsti, šīs plūsmas noteikti ir nozīmīgas.”

Šogad tirgotāji ir pieplūdinājuši Nvidia iespējas līgumus, dažkārt veidojot pat 30 % no kopējā dienas apjoma visā akciju iespējas līgumu tirgū.

Nvidia nav pirmā akcija, kurai ir tik spēcīga ietekme uz pārējo tirgu.

Tesla, vēl viens neprofesionālu tirgotāju iecienīts uzņēmums, pirms dažiem gadiem uzrādīja līdzīgas iezīmes, kad opciju tirgus pastiprināja elektromobiļu ražotāja akciju svārstības, teica Nomura stratēģis Čārlijs Makelligots/

Taču šķiet, ka mākslīgais intelekts ir uzkurinājis investoru iztēli vēl vairāk nekā elektriskie transportlīdzekļi.

 

Leave a Comment