Dānija palielina atbalstu Pasaules Bankas iniciatīvai, kas palīdz valstīm ar zemiem ienākumiem

Dānija, kas ir viena no 52 valstīm, kuras Pasaules Bankas iniciatīvas ietvaros finansē attīstības projektus, mudina citas valstis pievienoties tai, lai risinātu “visneatliekamākās attīstības un klimata problēmas”, ar kurām šodien saskaras pasaule.

Dānija gandrīz divkāršos savas finansiālās saistības Pasaules Bankas Starptautiskajā attīstības asociācijā (IDA), kas ir bankas fonds valstīm ar zemiem ienākumiem.

Dānijas apņemšanās piešķirt DKK 3 300 miljonus (442,5 miljonus eiro) ir par 40 % lielāka nekā tās iepriekšējais ieguldījums, kas apliecina valsts nepārtraukto uzticību globālajai attīstībai.

Paziņojums tika sniegts pirms IDA pēdējās 21. papildināšanas sanāksmes, kas decembrī notiks Seulā, Dienvidkorejā. Līdzekļi tiek papildināti reizi trijos gados.

Dānijas paziņojums seko Āfrikas valstu vadītāju aprīlī izteiktajam aicinājumam veikt vērienīgu programmas papildināšanu.

“Mēs visi vēlamies labklājīgāku un taisnīgāku pasauli. Šīs finansiālās saistības apliecina Dānijas apņēmību un gatavību sasniegt ilgtspējīgas attīstības mērķus un Parīzes klimata nolīgumu. Esmu lepna, ka varu atsaukties mūsu Āfrikas partneru aicinājumam piešķirt lielāku finansējumu,” sacīja Dānijas premjerministre Mete Frederiksen.

“Mēs aicinām citas valstis apvienot spēkus ar mums, rīkoties un veikt nepieciešamās investīcijas. Tikai kopā mēs varam risināt visneatliekamākās attīstības un klimata problēmas, ar kurām šodien saskaras pasaule.”

Par ko ir šī programma?

IDA papildina Pasaules Bankas sākotnējo aizdevumu nodaļu – Starptautisko Rekonstrukcijas un attīstības banku (IBRD), kuras mērķis ir apkarot nabadzību, veicināt ilgtspējīgu ekonomikas izaugsmi un uzlabot dzīves apstākļus pasaules nabadzīgākajās valstīs, sniedzot dotācijas un aizdevumus ar zemu procentu likmi.

Saskaņā ar Pasaules Bankas datiem aptuveni puse valstu saņem finansējumu dotāciju veidā, un tām nav pienākuma to atmaksāt.

Dānija ir viena no 52 valstīm ar augstu un vidēju ienākumu līmeni, kas finansē šo iniciatīvu, kuru papildina arī papildu finansējums, kas piesaistīts kapitāla tirgos un papildināts ar Pasaules Bankas dotācijām.

Iepriekšējā šāda pakete, par kuru tika paziņots 2022. gada decembrī, kopumā piedāvāja 93 miljardus ASV dolāru (83,5 miljardus eiro), no kuriem 23,5 miljardus dolāru piešķīra donorvalstis. Šī summa palīdzēja 77 valstu ar zemiem ienākumiem projektiem atveseļoties no COVID-19 krīzes ietekmes.

Dažas no valstīm, kurām savulaik bija nepieciešama IDA palīdzība un kuras atgriezās kā līdzekļu devējas, ir Ķīna, Indonēzija un Turcija.

“IDA burvība slēpjas ne tikai glābšanas līdzeklī, ko tā piedāvā šīm valstīm, bet arī tās unikālajā spējā katru līdzekļu devēja dolāru pavairot četras reizes. Tas ir labākais darījums attīstības jomā,” teica Pasaules Bankas grupas prezidents Adžejs Banga.

“Šim Dānijas ieguldījumam būs jūtama ietekme uz cilvēku dzīvi.”

Leave a Comment