Ķīna līdz oktobra beigām samazinās esošās hipotekāro kredītu likmes

Ķīnas centrālā banka svētdien paziņoja, ka līdz 31. oktobrim tā liks bankām samazināt hipotekāro kredītu likmes esošajiem mājokļu kredītiem, kas ir daļa no visaptverošas politikas, kuras mērķis ir atbalstīt valsts nekustamā īpašuma tirgu, ko vājina ekonomikas lejupslīde.

Saskaņā ar Ķīnas Tautas bankas (PBOC) paziņojumu komercbankām partijās jāsamazina esošo hipotēku kredītu procentu likmes ne mazāk kā par 30 bāzes punktiem par aizdevumu pamatlikmi (LPR), kas ir centrālās bankas noteiktā hipotēku kredītu bāzes likme.

Gaidāms, ka tā samazinās esošās hipotēku kredītu likmes vidēji par aptuveni 50 bāzes punktiem.

Visā Ķīnā šogad ieviesta virkne politikas pasākumu, tostarp pirmā iemaksas līmeņa un hipotēku likmju samazināšana, lai atbalstītu krīzes skarto Ķīnas nekustamā īpašuma tirgu.

Tomēr stimulējošie pasākumi nav spējuši veicināt pārdošanas apjomus vai palielināt likviditāti tirgū, no kura pircēji izvairās un kurš joprojām būtiski kavē plašāku tautsaimniecības izaugsmi.

Papildus šiem centieniem Guaņdžou pilsēta svētdien paziņoja par visu ierobežojumu atcelšanu mājokļu iegādei, savukārt Šanhaja un Ksendziņa paziņoja, ka tās atvieglos ierobežojumus mājokļu iegādei, ko veic pircēji, kas nav vietējie iedzīvotāji, un samazinās minimālo pirmās iemaksas likmi pirmo mājokļu pircējiem līdz ne mazāk kā 15 %.

Reuters piektdien ziņoja, ka Šanhaja un Ksendziņa plāno atcelt galvenos atlikušos ierobežojumus, lai piesaistītu potenciālos pircējus.

Paziņojumi svētdien tika publicēti pēc tam, kad Ķīna otrdien nāca klajā ar lielāko stimulējošo pasākumu kopš COVID pandēmijas, lai izvilktu ekonomiku no deflācijas.

Šomēnes publicētie ar nekustamo īpašumu saistītie dati liecina, ka jauno mājokļu cenas augustā samazinājās visstraujāk vairāk nekā deviņu gadu laikā un nekustamā īpašuma pārdošanas apjomi gada pirmajos astoņos mēnešos saruka par 18,0 %.

Centrālās bankas noteiktās hipotēku likmju samazināšanas mērķis ir atvieglot mājokļu īpašnieku hipotēku slogu, cenšoties stimulēt nekustamā īpašuma tirgu un vājo iekšzemes patēriņa pieprasījumu.

“Tā kā uz tirgu orientētas procentu likmju reformas turpina padziļināties un piedāvājuma un pieprasījuma attiecības nekustamā īpašuma tirgū piedzīvo būtiskas pārmaiņas, pašreizējais hipotēku likmju cenu noteikšanas mehānisms atklājis dažus trūkumus,” teikts PBOC paziņojumā.

“Ņemot vērā sabiedrības spēcīgo reakciju (uz šo situāciju), mehānismam nepieciešami steidzami pielāgojumi un optimizācija,” piebilda PBOC.

Ķīnas četras lielākās valsts bankas, tostarp Industrial and Commercial Bank of China Ltd un China Construction Bank Corp, paziņoja, ka tās aktīvi reaģēs uz šo politiku un veicinās esošo hipotēku procentu likmju sakārtotu pielāgošanu.

Lielākā daļa vietējo pašvaldību, izņemot dažas lielpilsētas, tostarp Pekinu un Šanhaju, jau ir atteikušās no hipotekāro kredītu procentu likmju minimuma.

Iepriekšējā hipotēku likmju samazināšana galvenokārt bija izdevīga jaunajiem mājokļu pircējiem, atstājot esošajiem mājokļu īpašniekiem aizdevumus ar augstākām likmēm. Tā rezultātā mājsaimniecības steigušās pirms termiņa atmaksāt esošos hipotekāros kredītus, kas vēl vairāk ierobežoja mājsaimniecību tēriņus un patēriņu.

Saskaņā ar oficiālajiem datiem jūnija beigās individuālo hipotēku kredītu atlikusī vērtība bija 37,79 mljrd. juaņu (5,39 mljrd. ASV dolāru), kas ir par 2,1% mazāk nekā iepriekšējā gadā.

PBOC svētdien arī paziņoja, ka tā pagarinās nekustamā īpašuma attīstības aizdevumu un trasta aizdevumu atbalsta pasākumus attīstītājiem līdz 2026. gada beigām, lai labāk apmierinātu attīstītāju pieprasījumu pēc finansējuma.

 

Leave a Comment