Lai tomāti ātri nogatavotos, jums ir pareizi jāapgriež lapas -noskaidro kādas lapas “baro” tomātu

Jā, es esmu pret lapu noraušanu (nogriešanu) tomātiem dārznieka siltumnīcā – ja vien tam nav iemesla

Rūpnieciskajās siltumnīcās apgriešanai ir vairāki mērķi. Un tā nebūt nav uztura “saglabāšana”. Šis apgaismojums notiek agrā pavasarī un aukstajā periodā. Apakšējās lapas tiek norautas, lai krūms sasiltu (apsildītu no apakšas), un daļēji – lai samazinātu kaišu iespējamību. Cīnoties ar tomātu nobarošanu, tie tiek noplūkti.

Un – lai paātrinātu nogatavināšanu, lai nākamā “partija” nogatavotos ātrāk. Un – lai tomāti neizaugtu pārāk lieli. Mūsu apbrīnojamie lielie tomāti neatbilst lielveikalu standartiem. Un paši agronomi un ražotāji pastāstīs par iemesliem, kāpēc rūpīgi jārīkojas ar lapām. Lapu nav iespējams uzskatīt par rudimentu, ko var viegli noņemt.

Fotosintēzes procesā tiek sintezēts uzturs, ko izmanto augļu augšanai. Šī ir elpošana. Un šī ūdens iztvaikošana ir pašdzesējoša. Tas ir “sūknis”, kas ļauj saknei sūknēt ūdeni. Bez lapu iztvaikošanas augs nevar sevi atdzist, nevar pilnībā dzert un saņemt uzturu no augsnes.
Un pats galvenais, lapa uzkrāj uzturu un dod to augļiem. Nobarošanas laikā tas ir nepieciešams pasākums: šī iemesla dēļ lapa tiek norauta, lai tomāts “zaudētu svaru” un pārietu no veģetatīvās fāzes uz ģeneratīvo.

Un, lai paātrinātu nogatavošanos: lai ķekari ilgi nekarātos, lai augļi neizaugtu pārāk lieli – un nenoturētu nākamos ķekarus. Un, ja lieluma jautājums mūs, dārzniekus, nesatrauc, nogatavošanās ātrums to dara. Vasara nav bezgalīga, un “augšējās” otas nesaņem pietiekami daudz barības un var nenogatavoties. Kā pareizi noplūkt tomātu lapas siltumnīcā – un kuras izmantot, lai paātrinātu nogatavošanos: konsultē agronomi. Starp citu. Atklātā zemē lapas netiek noņemtas. – dažas zemākas pēc augļu piepildīšanas, lai uzlabotu ventilāciju.

Smalkums Nr.1. Kuras lapas ir jārauj?

Un kur ir tomāta “barošanas” lapas? Un par kompromisu. Viņi noplēš lapu zem otas, un dažreiz viņi to noplēš virs tās. Un dažreiz viņi pat noplēš lapu pretī otai. Visbiežāk tiek norauta apakšējā lapa. Kad tomāts ir sasniedzis savu “standarta” izmēru un sācis krāsoties, lai tas neaugtu tālāk un “noturētu” augšējās birstītes, lapu noņem. Un augļi pārstāj augt un sāk nogatavoties.

Un tas pats efekts tiks panākts, noņemot lapu virs ķekara. Ja mēs tos novācam, pirms augļi piepildās, pirms tie ir sasnieguši optimālo izmēru, augļi sāks ātri nogatavoties, bet paliks mazi. Ja mēs to novācam vēlāk, mēs iegūsim paātrinātu nogatavošanos.

Un tas pats ar lapām pretī ķekaram? Kāpēc tā? Tas viss ir par augu uzturu. No saknes minerāl elementi, ko iegūst saknes, paceļas uz augšu pa stublāja ksilēmu. Lapās uzkrātie fotosintēzes produkti virzās lejup pa floēmu no lapām uz augļiem un saknēm. Šis ir uzturs, kas “baro” augli: ogļhidrāti, aminoskābes un citas vielas, kas savāktas ar vispārējo plastmasas nosaukumu. Vai asimilējas.
“Galvenās” lapas meklēšana, tāpat kā galvenā plūsma, nav pilnīgi pareiza. Abi pārtikas transporta kanāli ir svarīgi un savstarpēji saistīti. Bez minerālvielām “no apakšas” nav iespējama fotosintēze un pats asimilātu veidošanās process. Un bez plūsmas “no augšas” saknes un augļi neaugs.

Un neatkarīgi no tā, vai mēs noraujam apakšējo lapu vai augšējo, mēs apturam augļu augšanu. Sākas etilēna un likopēna ražošana, un augļi kļūst krāsoti. Svarīgi. Pirms augļi piepildās, iegūst izmēru, kļūst blanšēti, brūni – jūs nevarat noplūkt lapas. Augļi vienkārši pārtrauks augt. Un ir kompromiss. Ja vēlamies sakārtot gan nogatavināšanu, gan nedaudz izaudzēt augļus, jānoplēš mazākās lapiņas. Tās uzglabā mazāk barības vielu, bet viņu vajadzības augšanai ir lielas. Un vecās lapas ir sakrājušās daudz – nav izdevīgi tērēt resursu.

Smalkums Nr.2. Cik lapas jūs varat noplūkt vienlaikus

Un kad lapu skaits nav kritisks. Ja līdz sezonas beigām ir daudz laika, ja šīs nav pēdējās krūmu birstes, pret lapu skaitu jāizturas ļoti piesardzīgi. Ja novācam daudz lapu, kalcija deficīta rezultātā var rasties ziedu galu puve, un augļi sāks plaisāt. Un dažreiz kāts. Tas viss ir par iztvaikošanu. Lapa iztvaiko ūdeni, un iztvaikošana ir daļa no ūdens un barības vielu pārvietošanas procesa no apakšas uz augšu caur augu audiem. Šo procesu sauc par transpirāciju. Iztvaikošanas dēļ sakne sūknē ūdeni radītā spiediena dēļ.

Tomātu augs, kam atņemtas lapas, nekavējoties neatjaunojas un pēc inerces sāk sūknēt ūdeni no augsnes. Un daļa no tā nonāktu augļos, daļa – lapās. Bet daudzām lapām trūkst, mēs tās noplēsām – un milzīga ūdens straume, pēc tomātu standartiem, virzās tieši augļos. Audi tiek iznīcināti, un tomāts saplaisā. Bet, kad augs saprot, ka nevajag tik daudz ūdens sūknēt, tad draud kalcija deficīts. Tās veicināšanai nepieciešama ļoti aktīva transpirācija, t.i. ūdens kustība.

Un, ja lapu neesamības dēļ transpirācija ir zema, kalcijs lēni, nelielos daudzumos nokļūst augļos. Tā rezultātā tiek traucēta asinsvadu audu veidošanās augļa galā. Ja nav sezonas beigas, ieteicams noplūkt ne vairāk kā 2-3 lapas nedēļā, ne vairāk kā 1-2 vienā reizē. Pašās beigās, piemēram, rūpnieciskajās siltumnīcās tiek norauts lielāks skaits lapu, atstājot tomātiem vaļā stumbrus – un pāris lapiņas augšpusē, lai iztvaikotu.

Lasi vēl: Mannas putra – tās ieguvumi, kā pareizi izvēlēties, uzglabāt un gatavot

Smalkums Nr.3. Kad tieši jums vajadzētu novākt lapas

Galotnes tiek nogrieztas, lai apturētu augšanu. Garie indeterminanti var izaugt gari un augsti, un sezona nav bezgalīga. Un griešanas laiks ir atkarīgs no klimata, lauksaimniecības tehnikas, šķirnes, un plānotā galotņu skaita – cik gribam iegūt. Tā aukstajos reģionos, dažkārt pat jūnija sākumā, nenosakāmo šķirņugalotnes tiek grieztas.

Un nav jāatskatās uz kaimiņu tomātiem: laiks tiek izvēlēts individuāli, skatoties uz jūsu tomātiem, uz to ķekariem. Lapas novāc pēc tam, kad pirmais ķekars sasniedz šķirnei raksturīgo izmēru. Ja tos izņem agrāk, augļi var neaugt un ziedi nokrist. Dažkārt tiek ieteikts lapiņas noplūkt pa vienai, ķekariem nogatavojoties, pakāpeniski izgaismojot tomātiem kātus. Bet tas ir paņēmiens rūpnieciskām siltumnīcām, kur svarīgs ir nogatavošanās ātrums. Dārznieks to ne vienmēr vēlas: augļu izmērs joprojām ir mazāks, un garša ir atšķirīga.

Tieši tā: tomātu garša ir atkarīga no lapām. Galu galā asimilāti ir tie paši cukuri, organiskās skābes un viss pārējais, kas nosaka tomātu garšu. Tāpēc – ja nav steigas, ja tomāts netaukojas, ja lapas pārāk neaizēno augļus – lai aug 🙂 Augustā, tuvāk rudenim, lai pasteidzinātu tomātus un panāktu nogatavošanos, varat noņemt vairāk lapu.

Bet tas ir nepieciešams pasākums. Starp citu. Dažādām šķirnēm pieeja ir atšķirīga. Šķirnēm ar blīvu zaļumu ir nepieciešama lielāka zaļā masa un tās atstāj vairāk lapu. Vāju lapu tomāti vairāk reaģē uz plīsumiem. Šis ir tas stāsts kāpēc to nevajadzētu darīt.