Apsardzes uzņēmumu brīdina, ka laikam kļūstot tumšākam, sarosās arī zagļi

Pēdējā laikā satraucošs ir zādzību pieaugums. Apsardzes firmām ik vakaru zvanošas apzagšanas signalizācijas skaņas ir ierasta parādība, taču šobrīd taupības dēļ gaismas izslēdz agrāk nekā parasti. Tas nozīmē, ka katru nakti tiek saņemta apsardzes signalizācija.

Tumsa mīl zagļus un laupītājus, tāpēc rudens un ziemas mēnešos zādzību skaits katru gadu pieaug. Šis gads nav izņēmums, tomēr apsardzes kompānija brīdinājusi par bīstamu tendenci – jo vairāk tiek izslēgts apgaismojums, jo lielāka iespēja sagaidīt nelūgtus viesus mājās vai biznesā. Šobrīd esam novērojuši, ka zagļi ielaužas uz nakti slēgtajos komercobjektos, benzīntankos, autoservisos, veikalos. Tas ir neparasti, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem.

Agrāk vairāk zādzību notika privātmājās un dzīvokļos, bet tagad nakts laikā vēršas pret uzņēmumiem. Šobrīd ir skaidrs, ka laukumi nav izgaismoti, kas ievērojami atvieglo zagļu darbu – šķiet, ka tās no ārpuses ir mazāk pamanāmas. Pastāv tendence uz vienu objektu zvanīt vairākas naktis pēc kārtas, taču, ja šie izsaukumi ir viltoti, zagļi, kas mēģina noteikt objekta drošību, var tikt apmānīti. Ja zvani nav viltoti, tas var liecināt, ka ir notikusi ielaušanās.

Pēc apsardzes kompānijas datiem, zādzību skaits pieaudzis septiņas reizes. “Esam secinājuši, ka lielākā daļa no tām ir iepriekš izmeklētas zādzības,” sacīja Ambaine. Mazāks zādzību procents ir tad, kad zagļi veikalos izsit stiklus, paķer pirmās preces – alkoholu, pārtiku. Šobrīd novērots, ka viņi paņem dažādas pirmās nepieciešamības preces. Noziedzība ir dziļi saistīta ar veidu, kā cilvēki uzvedas sabiedrībā, norāda Valsts Pol***ja. Pand***jas laikā cilvēki tika aicināti vairāk palikt mājās, tāpēc krasi samazinājies zādzību skaits no dzīvokļiem un privātmājām. Kopš tiem gadiem, kad zagļi valkāja cepures, laiki ir mainījušies, tagad noziegumu skaits nav tik liels, kā tas bija 2018.-2019. Tomēr jāatzīst, ka zādzību skaits pieaug.

Ņemot vērā degvielas cenas, šobrīd pieaug arī degvielas zādzību skaits. Degvielas uzpildes stacijas ziņo, ka pieaug to cilvēku skaits, kuri izmanto viņiem nepiederošas vai nozagtas numura zīmes, un sūdzas, ka gadījumu skaits patiešām pieaug. Daži cilvēki uzpilda tvertnes un atstāj degvielas uzpildes staciju, nesamaksājot, zinot, ka stacija neziņos iestādēm par zādzību. Mājoklis par pieņemamu cenu ir vispieprasītākais zādzību mērķis valstī. Zagļi katru nakti vajā vismaz trīs vai četras mājas. Tajās var viegli iekļūt, nepiepūloties, jo cilvēki bieži aizmirst aizslēgt ārdurvis!

No savas pieredzes varam teikt, ka daudzstāvu daudzdzīvokļu mājās ar 30-40 dzīvokļiem divas vai trīs durvis vienmēr ir atvērtas. Tāpēc šo zādzību ir ļoti viegli izdarīt. Policijā arī stāsta, ka lielu daļu zādzību veic oportūnisti, kuri bez lielas piepūles paņem sev vēlamo mantu, piemēram, kad automašīnā redzamā vietā tiek atstāta somiņa. Ir zādzību iespējas, kas ir vienkārši klasiskas – kad staigāju pa rajonu, redzu, kur var kaut ko nogrābt bez pieķeršanās. Un, kad man rodas iespēja, es to izmantoju.

Šobrīd cilvēku vidū valda vispārēja agresijas sajūta – izpratnes trūkums par nākotni. Viņi, iespējams, nespēs samaksāt savus rēķinus vai arī viņiem var būt grūti saprast, kas būs nākotnē. Liela daļa šo noziedznieku izmanto šo te cilvēku izmisumu, šie noziedznieki redz, ka cilvēki taupa uz elektrību, objekti netiek apgaismoti, un ir tumšs laiks, tāpēc viņiem ir platas rokas, lai darbotos un izmantotu šo “nabagu” uzņēmējs, kurš cenšas izdzīvot un kaut ko ietaupīt. Lai vai kā, cilvēku materiālā situācija vienmēr ir šausmīga.

Es domāju, ka viens no iemesliem, kāpēc tik daudzi cilvēki tagad izvēlas iesaistīties grupās un šādā veidā pelnīt iztiku, ir tas, ka viņi ir spiesti to darīt. Tas ir nozīmīgi, jo liecina, ka austrumu robežas slēgšanai ir bijusi pozitīva ietekme uz zādzībām un noziedzību. Viens no biežākajiem apmeklētājiem robežas dienvidu pusē, kurš braucis pa laukiem, nozaga gan dārgu tehniku, gan lauksaimniecības tehniku, un šādas sīkas zādzības veica robežšķērsotāji.

Līmenis ir viegli izskaidrojams ar to, ka austrumu robeža ir vienkārši slēgta. Lai jūsu īpašums zagļiem nešķistu vilinošs, speciālisti iesaka zonu, kurā atslēgsiet elektrību taupības nolūkos, aprīkot ar gaismas sensoriem, kas brīdinās par nevēlamiem viesiem. Neatstājiet vērtīgas mantas automašīnās, ārpus mājas vai kāpņu telpās. Tāpat pārliecinieties, vai durvis ir pareizi pievienotas.

Leave a Comment